علایم بیماری کلیه
نشانه های هشدار دهنده بیماری های کلیوی و دستگاه ادراری.
فشار خون بالا
پیدایش خون با پروتئین در ادرار.
آزمایش کراتینین خون، بالاتر از ۲/۱ میلی گرم در دسی لیتر در زنان و ۴/۱ میلی گرم در دسی لیتر در مردان(کراتینین ماده دفعی است که توسط کلیه های سالم از خون خارج می شود. ) در بیماریهای کلیوی ، سطوح کراتینی در خون ممکن است افزایش یابد.
تکرار ادرار به ویژه در شب .
مشکل در ادرار کردن یا ادرار درد آور.
۶- تورم در چشم ها، تورم دست ها و پاها به ویژه در کودکان
علائم عفونت کلیه
• درد پشت یا پهلو
• تب
• تهوع و استفراغ
• درد عضلانی و بی حالی
• در درصدی از افراد علایم ادراری مثل سوزش ادرار، احساس فوریت ادرار، تکرر ادرار، خون در ادرار
پیلونفریت آمفیزماتو
یک عفونت تخریب کننده کلیه بوده و از خصوصیات آن وجود گاز در داخل و اطراف کلیه است این نوع عفونت بیشتر در دیابتیها شایع است (۹۰-۸۰ درصد این بیماران دیابت دارند). و درصدی هم بدنبال انسداد سیستم ادراری ناشی از سنگ یا نکروز پاپیلری دچار این عفونت میشوند. برای درمان ، این بیماران باید آنتیبیوتیک وریدی دریافت نمایند و قند خون این افراد سریعا باید کنترل شود و در صورت وجود انسداد باید برطرف گردد.
عوارض عفونت کلیه
عفونت مکرر و شدید کلیه ممکن است منجر به آسیب کلیه و بیماری مزمن کلیه شود. در بعضی موارد، عفونت کلیه میتواند وارد جریان خون شود و در فرد شرایط خطرناکی به نام سپسیس ایجاد کند. بنابراین تشخیص به موقع و درمان عفونت کلیه به طور کامل ضروری میباشد.
از عوارض دیگر عفونت کلیه تجمع چرک در کلیه و ایجاد آبسه کلیه میباشد.
تشخیص عفونت کلیه
آزمایش ادرار برای تشخیص باکتری به وجود گلبولهای سفید، وجود کست (cast) انجام میشود. در صورتی که عفونت کلیه به درمان مقاومت نشان داد عکسهای رادیولوژی و CT اسکن برای بررسی مشکلات کلیوی مثانه و حالب انجام میشود.
علل و راهحل عفونت ادراری
عفونت دستگاه ادراری، یکی از شایعترین بیماریهای سنین مختلف است که معمولا در خانمها بیشتر دیده میشود؛ بهطوری که آمار شیوع آن در خانمها در سنین باروری تا ۵۰ برابر آقایان نیز گزارش شده است. در این سنین، حداقل ۳۰ درصد خانمها این عفونت را تجربه میکنند.
درباره این عفونت با دکتر محمدرضا نوروزی، استاد بیماریهای کلیه و مجاری ادراری در دانشگاه علوم پزشکی تهران و نایب رییس شورای عالی نظام پزشکی گفتگویی کردهایم که میخوانید.
علت عفونت ادراری در خانمها
البته در کودکان، در سنین زیر ۳ ماهگی، عفونتهای ادراری در پسرها بیشتر از دختران است اما پس از آن، شیوع عفونت در زنان ۳۰ تا ۵۰ برابر مردان است و علت آن هم کوتاه و مستقیم بودن مجرای ادرار در زنان است که در نتیجه آن، میکروبها به سادگی با عبور از مجرا به مثانه میرسند و عفونت سطحی ایجاد میکنند. از طرفی، با توجه به اختلافهای آناتومیک بدن زنان و مردان، علایم عفونتهای ادراری در آنها هم تفاوتهایی با یکدیگر دارند.
در زنان، دستگاه تناسلی شامل رحم و تخمدانهاست که سیستمی مستقل و کاملا مجزا از سیستم ادراری است؛ در صورتی که در مردان، سیستم ادراری و سیستم تناسلی یک مجموعه مرتبط است و به همین دلیل، علایم عفونت ادراری در زنان و مردان با هم تفاوت دارد. البته سوزش ادرار، تکرر ادرار، تحمل کم مثانه و ادرار خونی در هر ۲ جنس مشترک است؛ در حالی که عفونت مجاری ادراری در مردان، همراه با خروج ترشح چرکی از مجراست. به علاوه، میکروب از طریق مجرا ممکن است به پروستات و از آنجا نیز به بیضهها برسد و در این نواحی عفونت حاد ایجاد کند. از طرف دیگر، به علت کوتاه بودن طول مجرای زنان، امکان رسیدن میکروب از خارج به مثانه بسیار زیاد بوده و به همین دلیل، عفونتهای ادراری در زنان شایعتر از مردان است.
پیشگیری از عفونتهای ادراری
برای پیشگیری از عفونت ادراری، بهداشت فردی را به خوبی رعایت کنید. هیچگاه احساس دفع ادرار را نادیده نگیرید و سعی کنید هر بار مثانه را کاملا خالی کنید. پیش از مقاربت جنسی و بعد از آن نیز ادرار کنید و دستگاه تناسلی را با آب و صابون ملایم بشویید. از طرفی، لباسهای زیر خود را نیز باید از جنس نخی انتخاب کنید و از جورابشلواریهایی که قسمت بالای آنها نخی است، استفاده کنید.
درمان عفونتهای ادراری
در بحث درمان، هدف ما از بین بردن میکروب درون سیستم ادراری است که با تجویز آنتیبیوتیک مناسب و کافی صورت میپذیرد ولی برای ریشهکن کردن و جلوگیری از عود عفونت در صورت وجود بیماری زمینهای یا ناهنجاریهای مادرزادی سیستم ادراری که باعث افزایش شیوع و عود عفونت میشود، باید پس از تشخیص این عوامل، با درمان طبی یا جراحی اقدام به حذف و درمان بیماریهای مساعدکننده و زمینهساز عفونت کرد. البته طول درمان برحسب سن، جنس و محل عفونت در افراد متفاوت است.
نارسایی مزمن کلیوی
نارسایی مزمن کلیوی به مرحلهای از نارسایی کلیوی گفته میشود که کلیهها دیگر قادر به عملکرد طبیعی و انجام وظایف خود شامل حفظ تعادل محیط داخلی بدن و دفع مواد زاید و سمی از طریق ادرار نیستند. در نتیجه این امر، مواد سمی در خون تجمع پیدا میکنند که سبب بروز اختلالاتی جدی در افراد میشود. دیابت و پرفشاری خون از مهمترین علل بروز نارسایی مزمن کلیوی هستند. کنترل نکردن این بیماری به از بین رفتن کامل عملکرد کلیهها منجر میشود که در این شرایط، انجام دیالیز و یا پیوند کلیه برای ادامه حیات بیمار ضروری خواهد بود.
نارسایی کلیه و تغذیه آن
نارسایی مزمن کلیوی به مرحلهای از نارسایی کلیوی گفته میشود که کلیهها دیگر قادر به عملکرد طبیعی و انجام وظایف خود شامل حفظ تعادل …
نکات ویژه در خصوص رژیم غذایی مبتلایان به نارسایی مزمن کلیوی
*به دلیل کماشتهایی مبتلایان به این بیماری، بهتر است تعداد وعدههای غذای مصرف روزانه ایشان افزایش و حجم هر وعده کاهش یابد.
*مصرف نمک در این بیماران باید محدود شود در ضمن باید از مصرف غذاهای پرنمک مانند خیارشور، رب گوجهفرنگی، انواع سس و مانند اینها نیز اجتناب کرد.
*مصرف قند و شکر و غذاهای حاوی آنها باید بسیار محدود شود.
* نان مصرفی باید کمنمک و تهیه شده از آردهای سبوسدار باشد.
* حبوبات (مانند نخود، عدس، لوبیا) حاوی مقدار زیادی پتانسیم هستند و بهتر است به شکل محدود مصرف شوند.
* سیبزمینی حاوی مقدار زیادی پتاسیم است و برای مصرف آن باید پوست آن از قبل گرفته و به مدت چند ساعت در آب خیسانده شود تا مقدار پتاسیم موجود در آن کاهش یابد.
* سبزیها و میوهها حاوی مقدار زیادی پتاسیم هستند اما به دلیل دارا بودن بسیاری از مواد مغذی ضروری برای بدن، باید به مقدار متناسب از انواع کمپتاسیم آنها استفاده کرد.
میوههای کمپتاسیم: سیب، نارنگی، لیمو، گریپفروت، انگور، گیلاس، توتفرنگی، هلو، آناناس، هندوانه، تمشک، زغالاخته.
میوههای پرپتاسیم: موز، خرما، پرتقال، کیوی، گلابی، آلو، شلیل، زردآلو، طالبی، گرمک، خربزه، میوههای خشک.
سبزیهای کمپتاسیم: خیار، جوانه حبوبات، کاهو، کلم، گلکلم، کلم بروکلی، پیاز، لوبیاسبز، فلفل سبز، کدو سبز، بادنجان، شلغم، هویج، تربچه، ریواس، قارچ.
سبزیهای پرپتاسیم: گوجهفرنگی، سیبزمینی، چغندر، بامیه، کدوحلوایی، فلفل تند.
نکته: پختن سبزیها سبب بالا رفتن مقدار پتاسیم قابل جذب آنها میشود. بنابراین بهتر است سبزیها به شکل خام مصرف شوند.
جعفری گیاهی است علفی ، دوساله و معطر که ارتفاع آن تا ۷۰ سانتیمتر می رسد . برگهای آن برنگ سبز تیره و دارای بریدگیهای لوزی یا مثلث شکل با تقسیمات رفعی است
این گیاه گرم و خشک است. جعفری را نه تنها به خاطر عطر و طعم مطبوعاش به صورت پخته در انواع و اقسام غذاها مورد استفاده قرار میدهند
بلکه این روزها بعضیها آن را به دلیل خواص زیادی که دارد به صورت خام نیز به ترکیب سبزی خوردن مصرفیشان اضافه کردهاند. جعفری اگرچه مانند دیگر سبزیها سرشار از ویتامینهای مختلف و همچنین املاح و موادمعدنی مفید است ولی به لحاظ آهن، ویتامینهای A ، C، فسفر، پتاسیم، کلسیم و ید ، منبعی غنی به حساب میآید؛ بهطوری که به عنوان مثال مقدار ویتامین C موجود در آن از تمام سبزیها و میوهها بیشتر است. .
گلهای جعفری کوچک برنگ مایل به سبز و بصورت چتر یم باشد میوه آن کوچک به درازای ۲ میلیمتر و
جعفری به عنوان بهترین تمیز کننده کلیه شناخته شده و طبیعی است !
علایم بیماری کلیه
گلومرلونفریت خفیف هیچ علامتی ایجاد نمیکند و تشخیص آن تنها با آزمایش ادرار میسر میشود. گلومرولونفریت شدید علایم زیر را ایجاد میکند:
۱. ادرار تیره یا کمی قرمز
۲. احساس کسالت
۳. خوابآلودگی
۴. تهوع یا استفراغ
۵. سردرد
۶. گاهی تب
۷. بیاشتهایی
۸. کاهش ادرار
۹. تنگی نفس
۱۰. بالارفتن فشار خون
۱۱. وجود پروتئین در ادرار
۱۲. اختلال بینایی (به علت بالا بودن فشار خون)
۱۳. جمعشدن مایع در بدن، خصوصاً پف کردن چشمها و ورم مچ پا
منبع: متخصص عفونت ادراری
آدرس: تهران، میدان توحید، ابتدای ستارخان، نبش کوثر یک

