- غذاهای مضر برای کلیه
غذاهای ساندویچی، شیرینیجات قنادی،غذاهای تبلیغی، غذاهای رستورانها، نوشابه، ماست، چای، انواع دارو( خصوصا آنتی بیوتیک جنتامایسین) وآب یخ.
- غذاهای مفید برای کلیه: آب، کاهو، سیب درختی( با پوست و دانه) ، مغز بادام خام، لیمو ترش تازه، انجیر، عسل، خیار( خیار درختی استفاده نکنید).
- استفاده زیاد از آنتی بیوتیکها باعث از کار افتادگی کلیهها میگردد.
- علامت اشکال در کلیه ضعف و خستگی است.
- آب یخ باعث ایجاد شوک در کلیهها و کبد میگردد.
- غذاهایی استفاده کنید که هم دمای بدن باشد.
- اولین چیزی که کلیه را از کار میاندازد،چای است.
- سرماخوردگی و فشار روانی برای کلیهها بسیار مضر میباشد.
- هندوانه:
- هندوانه کلیه، حالب،مثانه و پروستات را شستشو میدهد.
- کسانی که مشکل پروستات دارند ،هندوانه را با پوست و دانه بخورند.
- کسانی که دیابت دارند، در سالاد پوست هندوانه رنده کرده ،مصرف نمایند.
- نفخ معده بعد از خوردن هندوانه با خوردن کمی از پوست آن بر طرف میشود.
- پوست هندوانه کار رانیتیدین را انجام میدهد و برای نفخ معده و کسانی که دیابت دارند بسیار مفید است.
علت عفونت کلیهها
کلیه به چند شکل ممکن است عفونی شود؛ اولین حالت این که میکروب عفونتزا از قسمتهای پایینی دستگاه ادراری، به کلیه رفته و ایجاد عفونت کند. در صورت وجود انسداد در مسیر یا اختلال عملکرد دستگاه ادراری این مشکل زیاد اتفاق میافتد. انتشار از طریق خون نحوه دیگر ابتلای کلیه است که معمولا در نوزادان شاهد آن هستیم.گاهی هم انتشار مستقیم عفونت از اعضای مجاور صورت میگیرد به عنوان مثال در بیماری التهابی لگنی، عفونت ممکن است به کلیه نیز منتقل شود.
پیلونفریت حاد نوعی عفونت باکتریال کلیه است که سبب التهاب بافت و لگنچه کلیه میشود. شایعترین علت ایجاد پیلونفریت حاد باکتری اشیرشیاکلی E.Coli میباشد (در ۸۰% موارد) از دیگر ارگانیسمهای عامل میتوان به میکروبهای کلبسیلا ، پروتئوس ، سودومونا ، انتروباکتر و … اشاره کرد. معمولا عامل عفونتزا از بخشهای پایینی دستگاه ادراری به بالا صعود میکند و سبب درگیری کلیه میشود. وجود ریفلاکس (برگشت ادراری به کلیه) موجب افزایش ریسک پیلونفریت حاد میشود.
گسترش خونی عفونت معمولا به دنبال عفونت خون با استافیلوکوک (سپتی سمی) روی میدهد در این حالت بیشتر احتمال دارد که آبسه کلیه ایجاد شود.
علت بیماری مزمن کلیه
عوامل خطر بیماری مزمن کلیه عبارتند از:دیابت، پرفشاری خون و وجود سابقه فامیلی نارسایی کلیه.* تنها راه تشخیص زودرس بیماری مزمن کلیه ، اندازه گیری فشارخون، اندازه گیری ضریب تصفیه گلومرولیGFR که از طریق اندازه گیری کراتینین خون انجام می شود، اندازه گیری مقدار آلبومین ادرار و تعیین نسبت پروتئین ادرار به کراتینین(یا نسبت آلبومین ادرار به کراتینین) است.(کراتینین، محصول زایدی است که در اثر تجزیه ی طبیعی سلول های عضلانی در هنگام فعالیت ایجاد می شود و وقتی کلیه ها به درستی عمل نکنند این ماده دفع نمی شود و درخون تجمع می یابد).* برای آهسته کردن روندبیماری مزمن کلیه باید علت آن(مانند دیابت،فشارخون بالا) را تحت درمان قرار داد.* عوارض بیماری مزمن کلیه عبارتند از: کم خونی، مشکلات استخوانی، اسیدوز(پایین تر از حد بودنPH خون و بیماری قلبی عروقی. نکته: در صورت ابتلا به بیماری مزمن کلیه کنترل مرتب مقدار کراتینین و نیتروژن اوره خون(BUN)، پتاسیم، فسفر، هورمون پاراتیرویید، هموگلوبین و کلسترول خون ضرورت دارد.
نارسایی حاد کلیه
نارسایی حاد کلیه(ARF ) به معنی از بین رفتن سریع عملکرد کلیه در اثر آسیب دیدگی آن است.* در نارسایی حاد کلیه، اوره و کراتینین(مواد زاید نیتروژنه) و نیز مواد زاید غیر نیتروژنه که به طور طبیعی به وسیله کلیه ها دفع می شوند در بدن احتباس می یابند و در نتیجه، اسیدوز متابولیک(اسیدی شدن خون) و افزایش پتاسیم خون، تغییر در تعادل مایعات بدن روی می دهد. ممکن است بیماری با کاهش حجم ادرار یا عدم تولید ادرار(به طور کامل) همراه باشد، هرچند انواع بدون کاهش ادرار نیز دیده می شوند.- توجه! نارسایی حاد کلیه بیماری خطرناکی است و باید به طور اورژانس تحت درمان قرار گیرد.
منبع : متخصص ارولوژی تهران
آدرس: تهران، میدان توحید، ابتدای ستارخان، نبش کوثر یک

