اولین مرحله از پوسیدگی با ایجاد حفره های ظریفی در مینا آغاز می شود که شاید ابتدا فرد متوجه آن نشود، ولی با پیشرفت پوسیدگی، با درد توام می شود، به طوری که وقتی فرد مواد شیرین یا غذاهای گرم و سرد می خورد، این حالت تشدید می شود.

وقتی مینا از بین می رود، عاج زیر آن در معرض خطر قرار می گیرد و راهی باز می شود که باکتری ها می توانند براحتی  به مغز دندان ورود پیدا کند.در این مرحله احساس درد متوسط تا شدید به وجود می آید و اگر درمان مناسبی اتخاذ نشود، امکان ایجاد آبسه زیاد خواهد بود. پوسیدگی روندی طولانی است و معمولا یک تا دو سال طول می کشد.

حفره ها اغلب هنگام معاینه تشخیص داده شده و درمان زودرس آنها مانع پیشرفت پوسیدگی می شود.دندانپزشک نیز با استفاده از یک سوند کوچک و آینه می تواند پوسیدگی را تشخیص دهد. اطلاعات بیشتر درباره دندان و استخوان های اطراف را می توان با رادیوگرافی به دست آورد.

دندانپزشکان تا جایی که مقدور باشد سعی در پرکردن یا عصب کشی دندان دارند تا عمر دندان را بالا ببرند و فرد بتواند از آن استفاده کند ولی در مراحل بعدی یعنی وقتی با ترمیم و اصلاح نتوان دندان را نگه داشت، راه های دیگری به بیمار پیشنهاد می شود.

پرکردن دندان

فرآیند پوسیدگی با خارج کردن بخش پوسیده دندان و پر کردن آن متوقف می شود. در مواقعی که پوسیدگی وسیع باشد، به طور موقت دندان پر می شود تا حساسیت دندان نسبت به درمان مشاهده شود.اگر بعد از چند روز علائم نامطلوبی وجود نداشت، ترمیم موقت برداشته شده و ترمیم دائمی جایگزین می شود.

نوع ماده ای که برای پر کردن استفاده می شود؛ به محل و نوع دندان بستگی دارد. دندان های آسیای بزرگ بیشترین عمل را انجام می دهند و فشار زیادی را در جویدن متحمل می شوند بنابراین نسبت به دندان های جلویی به ماده با دوام تری نیاز دارند. مواد پرکننده برای دندان های جلویی باید به رنگ دندان باشد.

images (1)

دوام یک پر کردگی به چند عامل بستگی دارد :

+وسعت وعمق پر کردگی و کلفتی یا نازکی دیواره های سالم دندان که در اطراف پر کردگی وجود دارد .(دندانهای ترمیم شده مقاومت و استحکام کمتری نسبت به دندانهای طبیعی دارند بنابراین خوردن غذاهای سفت و شکننده با آن خصوصاً در تر میمهای بزرگ نظیر پسته ، فندق ، یخ ، ته دیگ ، استخوان ، شکلاتهای سفت ، آب نبات و… مجاز نمیباشد زیرا باعث شکستن ترمیم یا دیواره های باقیماندۀ دندان میگردد)
+رعایت بهداشت دهان و دندان (دندانهای ترمیم شده می توانند مجداً پوسیده شوند بنا براین رعایت بهداشت دهان و دندان نظیر مسواک زدن و کشیدن نخ دندان ومصرف دهان شویه الزامیست )
+نوع تغذیه(از نظر مصرف مواد غذایی شیرین وغذاهای سفت )
+رابطه دندانها با یکدیگر( در مواردیکه تعدادی از دندانهای آسیا از دست رفته باشند فشارهای جویدن بیشتر به دندانهای جلو منتقل شده و احتمال شکستن یا کنده شدن ترمیم بیشتر می شود .
در مواردیکه لبه دندانهای جلو توسط مواد همرنگ ترمیم گردد احتمال شکستن در اثر خوردن مواد غذایی سخت خیلی زیاد است ).
+نوع روکش دندان
+دقت و مهارت دندانپزشک .
+نوع ماده پر کننده (سفید یا نقره ای ، شرکت و کشور سازنده مواد )
+عادات بیمار (مثل دندان قروچه ،روی هم فشردن دندانها به طور ناخود آگاه )
+ کسانیکه دندان های خود را با مواد سفید و همرنگ ترمیم می نمایند لازم است بهداشت دهان بهتر و کامل تری داشته باشند مرتب از نخ دندان استفاده کرده و مواد قندی و شیرین کمتری در طول شبانه روز مصرف نمایند .

علت تغییر رنگ بعضی از پرکردگی های آمالگام چیست؟

 ترکیبات نقره موجود در آمالگام مستعد تغییر رنگ بوده، بخصوص در تماس با مواد غذایی سولفوردار مانند تخم مرغ، رنگ آن مقداری تیره می گردد که با توجه به اینکه دندانهای خلفی با آن پر می شوند و دیده نمی شوند جای نگرانی وجود ندارد.

علت اینکه گاهی با کشیدن زرورق پوشش شکلات و سیگار بر پرکردگی آمالگام، دندان تحریک میگردد چیست؟

تماس دو فلز نا متجانس در دهان در مجاورت بزاق ایجاد یک جریان الکتریکی گذرا می کند که گالوانیک نام دارد. تماس قاشق مسی یا زرورق آلومینیومی با پرکردگی آمالگام ممکن است این جریان الکتریکی را بوجود آورد ولی با قاشق های استیل این حالت یا اتفاق نمی افتد و یا کمتراست و در کل نباید نگران بود.

پرکردن دندان با لیزر درمان بهتری ست؟

خیلی از بیماران ترمیم دندان هایشان با مواد همرنگ دندان و نور دستگاه ویژه ای را که نور آبی تولید می کند، ترمیم دندان های شان با لیزر می دانند ولی این به هیچ وجه لیزر نیست، دستگاهی ویژه به اسم “لایت کیور” است و نوری با طول موج خاص تولید می کند که می تواند مواد همرنگ دندان را به دندان تان بچسباند.

از سری مطالب پزشکی عمومی و غیر تخصصی سایت (اطلاعات  عمومی و غیر تخصصی پزشکی برای افزایش دانش سلامت  و اطلاعات عمومی پزشکی بازدیدکنندگان)