کیست کلیه

بیماری کلیه پلی کیستیک، بیماری های مادرزادی، کیستهای کلیوی، اندازه های متعدد، اعم از کیست ها را افزایش می دهد با بالا رفتن سن و افزایش است. روش سوراخ، از طریق عمل جراحی برای خلاص شدن از شر یک کیست بزرگ در کوتاه مدت برای کاهش ظلم و ستم از کلیه است. با این حال، این نقش از کیست های کوچک امکان پذیر نمی باشد. بنابراین، این وضعیت همیشه تکرار می شود، کمتر از یک درمان کامل از هدف.

بیوپسی کلیه چیست و در مواردی انجام می شود؟

بیوپسی یا نمونه برداری از کلیه (kidney biopsy)، نوعی آزمایش تشخیصی است که در آن قطعات کوچکی از کلیه، به وسیله ی سوزن مخصوص و تحت بی حسی موضعی، از راه پوست روی ناحیه ی کلیه برداشته می شود تا بوسیله ی متخصص آسیب شناسی (پاتولوژیست) در زیر میکروسکوپ مورد بررسی قرار گیرد.

معمولاً از بیوپسی کلیه برای تشخیص علت وجود خون در ادرار (هِماچوری)؛ تشخیص علت وجود مقدار بیش از حد پروتئین در ادرار (پروتئینوری) و تشخیص علت اختلال عملکرد کلیه استفاده می شود.

تغذیه و مشکلات کلیه

نقش مهم تغذیه را هرگز نمی‌توان نادیده گرفت. بیماران دیالیزی در مصرف نمک و مایعات باید دقت کنند. مصرف غذاهای حاوی پتاسیم نظیر میوه‌ها، آجیل، شکلات، کمپوت و آبمیوه باید محدود شود. مصرف مکمل‌های ویتامینی و آهن کافی تحت نظارت و به دستور پزشک برای این افراد ضروری است. مصرف سیگار برای همه افراد مضر است اما در بیماران دیالیزی به دلیل احتمال بالای ابتلا به بیماری‌های قلبی – عروقی خطر بیشتری دارد و باید حتما ترک شود. بیماران دیالیزی در معرض سوءتغذیه هستند و بروز سوءتغذیه در این گروه از بیماران باعث کاهش طول عمر می‌شود. مصرف کالری در این بیماران باید در حد کافی باشد. مشاوره با متخصصان تغذیه برای این گروه از بیماران مفید است.

کاهش مصرف میوه و سبزیجات، دریافت بیش از حد پتاسیم، مصرف موادغذایی‌ای که باعث افزایش فشارخون می‌شود، استفاده بیش‌ازحد کود در فرآیند تهیه میوه و سبزیجات، مسمومیت‌های تغذیه‌ای و سموم مورد استفاده در دفع آفات، زمینه ابتلا به نارسایی کلیوی را فراهم می‌کند.
درواقع عدم پاکسازی کامل سموم مورداستفاده در دفع آفات گیاهی یا نگهداری موادغذایی مانند گندم باعث ابتلا به این بیماری می‌شود. سیر روند این بیماری به‌گونه‌ای است که با گذشت زمان بیماری نمایان می‌شود. نتایج تحقیقات نشان می‌دهد استفاده از ظروف آلومینیومی هم که باعث ترکیب آلومینیوم با موادغذایی داخل آن می‌شود در ابتلا به نارسایی کلیوی موثر است. مصرف خودسرانه داروها به خصوص مسکن و آنتی‌بیوتیک‌ها و برخی از داروها بدون نسخه پزشک در وهله اول به کبد و سپس به کلیه آسیب می‌رساند. توصیه می‌شود افراد مبتلا به فشارخون رژیمی کم‌نمک بگیرند و به اندازه کافی مایعات بنوشند. مصرف پروتئین را هم کاهش بدهند. دریافت موادغذایی پرپروتئین باعث افزایش کارکرد کلیه و تشدید بیماری می‌شود. از زیاده‌روی در مصرف گروه موادغذایی چرب و چربی‌ها و گوشت پرهیز کنند. بهتر است بدانید محافظت از کلیه در سلامت قلب هم موثر است. اگر دیابت دارید از کلیه‌هایتان مراقبت کنید و وزن خود را کاهش دهید. بیماران کلیوی باید از سبزی‌ها و میوه‌های کم‌پتاسیم مانند سیب، نارنگی، لیمو، گریپ‌فروت، گیلاس، توت‌فرنگی، هلو، آناناس، هندوانه، تمشک و زغال‌اخته استفاده کنند. موز، خرما، کیوی، گلابی، آلو، شلیل، زردآلو، طالبی و خربزه دارای پتاسیم بالا هستند. موز میوه‌ای است که قند و پتاسیم بالایی دارد و در بیماران مبتلا به دیابت و کلیوی منع مصرف دارد. کدو حلوایی هم جزو سبزی‌ها به حساب می‌آید که هم نشاسته بالا (مضر برای دیابتیک) و هم پتاسیم بالایی دارد (مضر برای کلیوی). خیار، کاهو، گل‌‌ کلم، پیاز، فلفل، کدو، بادمجان و شلغم جزو سبزی‌های مطمئن هستند.

عفونت ادراری و سوسیس و کالباس

گاهی خبرهایی منتشر می‌شود با این مضمون که فلان ماده‌غذایی مثل سوسیس و کالباس (مثلا به دلیل ادویه‌ای که دارند) می‌توانند سبب ابتلا به عفونت‌های ادراری شوند یا بر شدت آن بیفزایند. در واقع، باید گفت نوع تغذیه نمی‌تواند باعث بروز عفونت ادراری شود.
عفونت در شرایطی به وجود می‌آید که یک باکتری از بیرون وارد بدن شود. گاهی ممکن است تغذیه به شکلی باشد که مقاومت بدن را کاهش دهد. مثلا بر فرض، کاهش میزان ویتامین A و C یا روی ممکن است سبب کاهش سطح مقاومت بدن شده و زمینه را برای مبتلا شدن به بیماری‌های عفونی هموار کند. بنابراین، خوردن غذا هرگز سبب بروز عفونت ادراری نمی‌شود؛ بلکه می‌تواند با تضعیف سیستم دفاعی بدن، زمینه بروز عفونت‌های مختلف را فراهم آورد.

در حقیقت، مشکل اصلی سوسیس و کالباس، نوع مواد نگه‌دارنده‌ای است که به آنها افزوده شده تا طعم و رنگ طبیعی گوشت استفاده‌ شده حفظ شود. این ماده نگه‌دارنده، نیترات است که می‌تواند در صورتی که بیش از حد مجاز استفاده شود، سرطان‌زا باشد اما سبب بروز عفونت نمی‌شود. حتی اگر سوسیس و کالباس، آلوده به میکروب هم باشد، مسبب بروز عفونت ادراری نیست، بلکه سبب بروز اسهال و مشکلات گوارشی می‌شود.
از سوی دیگر، کمبود برخی ویتامین‌ها می‌تواند سبب ضعیف شدن سیستم ایمنی شده و زمینه را برای ابتلا به عفونت ادراری هموار کند؛ بنابراین، مصرف برخی ویتامین‌ها به هنگام این بیماری می‌تواند سبب تقویت هر چه بیشتر سیستم ایمنی شود و به این ترتیب، از شدت بیماری بکاهد.
یادتان باشد که انواع میوه‌ها و سبزیجات تازه و رنگی منبع عالی ویتامین‌ها هستند و بهتر است در این شرایط حداقل در میان وعده‌ها بیشتر مصرف شوند.

منبع : متخصص مجاری ادراری ،متخصص مجاری ادراری ، کتاب راهنمای پزشکی خانواده- بیماری های کلیه و مجاری ادرار

دکتر محسن وریانی، متخصص ارولوژی
آدرس: تهران، میدان توحید، ابتدای ستارخان، نبش کوثر یک