post_image

 

 

گردو سرعت رشد تومورهای سرطانی پروستات را در موش های آزمایشگاهی کاهش می ‌د‌هد. این مطالعه همچنین نشان داد که مصرف گردو تاثیرات مثبتی بر روی ژن‌ های مرتبط با کنترل رشد تومور دارد.

سرطان پروستات یکی از سرطان های شایع در میان مردان است و از جمله بیماری های است که عوامل محیطی و شیوه زندگی به ویژه رژیم غذایی نقش مهمی در ابتلا یا پیشگیری از آن ایفا می کند.
گردو به دلیل دارا بودن اسیدهای چرب امگا-۳، آنتی اکسیدان ها و فیتوکمیکال های (مواد شیمیایی گیاهی) مختلف خطر ابتلا به بیماری های قلبی- عروقی را کاهش می دهد.
برای انجام این پژوهش، تعدادی از موش ها از طریق دستکاری ژنتیکی در محیط آزمایشگاه به سرطان پروستات مبتلا شدند. نتایج نشان داد که پس از ۱۸ هفته مصرف گردو، میزان قابل توجهی از اندازه و سرعت رشد تومورهای سرطانی در آنها کاسته شد. محققان همچنین دریافتند مصرف گردو نه تنها پیشرفت سرطان پروستات را  ۳۰ تا ۴۰ درصد کاهش می دهد بلکه مقدار نوعی پروتئین خاص در خون را نیز کم می کند. این پروتئین یک فاکتور رشد شبه انسولین است که ارتباط بسیار زیادی با بروز سرطان پروستات دارد.

گردو بر روی ژن های چندگانه مرتبط با تومورهای بدخیم پروستات اثرات مثبتی دارد.

علت ابتلا به سرطان پروستات هنوز ناشناخته است اما تحقیقات آماری و بالینی،روند بدخیمی بیماری سرطان پروستات را به عواملی چون سن،ژنتیک، هورمونی،‌تغذیه، مواد شیمیایی و بیماری‌های مقاربتی مرتبط می‌دانند.

ارتباط بین سرطان،رژیم غذایی و مکمل‌های تغذیه‌‌ای متغیر است.از آنجا که سرطان پروستات معمولا به آهستگی رشد می‌کند ولی می‌تواند مهلک باشد لذا رژیم غذایی مناسب نظیر غذاهای کم‌چرب و مبتنی بر غذاهای گیاهی می‌تواند در پیشگیری از این بیماری موثر باشد.

* مصرف میوه‌ها و سبزیجات نقش مفیدی در پیشگیری از بسیاری از سرطان‌ها دارد.این غذاها نه‌تنها ویتامین‌ها،املاح و فیبر را فراهم می‌کنند بلکه وعده‌های غذایی کم‌کالری و کم‌چربی را تامین می‌کنند.

* این احتمال وجود دارد که مصرف کالری و چربی بیش از حد خطر سرطان پروستات را افزایش دهد و این به نوبه خود رشد سلول‌های سرطانی پروستات را تحریک می‌کند.

* از سوی دیگر خوردن محصولات گوجه‌فرنگی یا دیگر غذاهای غنی از لیکوپن مانند هندوانه و گریپ‌فروت خطر ابتلا به سرطان پروستات را کمتر می‌کند. بیشترین لیکوپن در فرآورده‌های گوجه‌فرنگی پخته شده مانند سوپ گوجه‌فرنگی و سس اسپاگتی می‌باشد.گوجه‌فرنگی نپخته از لیکوپن کمتری برخوردار است.

* سیر هم در کاهش ابتلا به سرطان پروستات موثر است.ترکیبات سولفور موجود در سیر عمل ایمنی را افزایش می‌دهند و این به مبارزه با رشد تومور کمک می‌کند. این ترکیبات گسترش سلول‌های سرطانی را کاهش داده و تولید آنزیم‌هایی را که به از بین بردن ترکیبات سرطان‌زا کمک می‌کند، افزایش می‌دهد.

* فرآورده‌های سویا نیز به دلیل دارا بودن ایزوفلاون‌ها احتمال خطر سرطان پروستات را کاهش می‌دهند.

* چای سبز هم حاوی ترکیباتی است که فعالیت آنزیم‌های ضروری برای رشد سرطان را مهار می‌کند.

* همچنین طی تحقیقاتی مشخص شده است که فلفل تند می‌تواند مانع از رشد سلول‌های سرطانی در مبتلایان به سرطان پروستات شود.

* مصرف نوشیدنی‌های الکلی هم خطر ابتلا به سرطان پروستات را تشدید می‌کند.

* احتمال بروز سرطان پروستات در مردانی که الکل مصرف می‌کنند ۲۰ درصد بیشتر از مردانی است که از مصرف این نوشیدنی‌ها خودداری می‌کنند

منبع : سیمرغ

 

دکتر محسن وریانی، متخصص ارولوژی
آدرس: تهران، میدان توحید، ابتدای ستارخان، نبش کوثر یک