[sbu_post_image]
افتادگی مثانه
مثانه، عضوی کیسه مانند در ناحیه لگن است که کار ذخیره سازی ادرار را انجام میدهد. زمانی که حدود سه چهارم مثانه پر شود، با ارسال پیام به مغز، فرد احساس ادرار میکند و باید مثانهاش را تخلیه کند.
افتادگی مثانه که در اثر ضعف و شل شدن عضلات پشتیبان مثانه ایجاد میشود، در خانمها شیوع بیشتری داشته و بیشتر در دوران یائسگی خود را نشان میدهد. افتادگی مثانه با یائسگی ارتباط مستقیم دارد زیرا در دوران یائسگی با کاهش ترشح هورمون استروژن و شل شدن عضلات در اطراف واژن، این بیماری بروز میکند. علاوه بر یائسگی، زایمانهای طبیعی و وارد آوردن فشار بر مثانه (بلند کردن اجسام سنگین، زور زدن به دلیل یبوست، سرفههای مزمن و طولانی مدت) نیز از عوامل ایجاد افتادگی مثانه به شمار میآیند. افتادگی مثانه بر اساس شدت آن طبقه بندی شده و بر اساس میزان افتادگی، مشکلات متفاوتی ایجاد میکند.
افتادگی مثانه را در ردههای خفیف، متوسط، شدید و کامل دسته بندی شده و هر کدام با توجه به علایمی که دارند معرفی میشود. در نوع خفیف افتادگی، فقط قسمت کوچکی از مثانه به داخل واژن برآمده میشود. در نوع متوسط، مثانه وارد دهانه واژن میشود. اما در نوع شدید افتادگی، مثانه از دهانه واژن بیرون میزند و در نوع کامل، مثانه به طور کامل از واژن بیرون میزند. نوع کامل افتادگی مثانه، عموما با افتادگی سایر عناصر لگنی همراه است.
علت افتادگی مثانه
– زایمان طبیعی:
زنانی که چند بار زایمان طبیعی داشته اند، شانس بیشتری برای افتادگی مثانه پیدا می کنند.
– افزایش سن :
به دلیل کاهش هورمون استروژن در یائسگی، خطر افتادگی مثانه بالا می رود.
– زنانی که عمل هیسترکتومی داشته اند، یعنی رحم خود را درآورده اند، به دلیل ضعف در نگهداری مثانه که توسط رحم انجام می شود، شانس خود را برای ابتلا به افتادگی مثانه افزایش می دهند.
– ژنتیک :
برخی از زنان به طور ارثی، بافت پیوندی ضعیف تری دارند و همین امر شانس ابتلا به افتادگی مثانه را بیشتر می کند.
به دلیل کاهش هورمون استروژن در یائسگی، خطر افتادگی مثانه بالا می رود
پیشگیری از افتادگی مثانه
– ورزش کنید. اگر به طور منظم ورزش کنید و تمرینات کژل (kegel exercise)را انجام دهید، شانس خود را برای ابتلا به افتادگی مثانه کاهش می دهید. این نوع تمرینات، عضلات لگن را قوی می کنند. انجام این تمرینات به خصوص بعد از زایمان (به دلیل جلوگیری از شل شدن عضلات) حتما توصیه می شود.
– یبوست را جدی بگیرید و حتما آن را درمان کنید. از غذاهای سرشار از فیبر استفاده کنید و آب زیادی بنوشید تا از یبوست جلوگیری کنید.
– از بلند کردن اجسام سنگین و فشار آوردن به کمر و لگن خود خودداری کنید.
– سرفه و عطسه خود را سریعا درمان کنید و سیگار مصرف نکنید، زیرا مصرف سیگار سبب سرفه می شود.
– وزن اضافی خود را کاهش دهید. اضافه وزن به عضلات لگن فشار می آورد.
– از وارد آوردن فشار به کمر و لگن خودداری کنید.
– تمرینات کژل که تقویت کننده عضلات لگن است را به صورت جدی، به خصوص بعد از زایمان انجام دهید.
تمرین کگل برای افتادگی مثانه
با این تمرین، عضلات لگن که از مثانه نگهداری می کنند، محکم و سفت می شوند. با محکم شدن عضلات لگن، شانس ابتلا به افتادگی مثانه کاهش می یابد.
برای انجام این تمرین ورزشی موارد زیر را انجام دهید :
– ماهیچه های لگن خود را سفت کنید (ماهیچه هایی که سبب متوقف کردن ادرار می شوند)
– این انقباض را به مدت 5 ثانیه نگه دارید و سپس برای 5 ثانیه آزاد کنید.
– این کار را آنقدر انجام دهید تا بتوانید عضلات لگن را برای مدت 10 ثانیه نگه دارید.
– این تمرین را 10 بار در روز انجام دهید تا با تکرار آن بتوانید عضلات ناحیه لگن را محکم و قوی کنید.
این تمرین موفق ترین تمرینی است که برای سفت شدن عضلات ناحیه لگن پیشنهاد می شود. این تمرین به راحتی، در هرزمان و مکانی قابل انجام است، حتی سر کار، روی مبل و یا زمانی که مشغول استراحت هستید.
منبع : hamshahrionline