بزرگی پروستات
بیش از نیمی از مردان بالای سن ۶۰ سال دچار بزرگی پروستات هستند و احتمال بروز بزرگ شدن پروستات با افزایش سن افزایش می یابد. در سن ۸۰ سالگی حدود ۸۰ درصد مبتلا خواهند بود. اما فقط ۴۰ تا ۵۰ درصد موارد واقعاً دچار علائم ناشی از بزرگی پروستات خواهند بود. در بزرگی خوش خیم پروستات اول قسمتهای مرکزی پروستات بزرگ می شود، بزرگی این ناحیه معمولاً بر روی پیشابراهی که از داخل پروستات عبور می کند فشار می آورد.
گاهی اوقات این حالت منجر به بروز علایم و مشکلات ادراری خواهد شد. معمولاً بزرگی خوش خیم پروستات در عملکرد جنسی اختلالی ایجاد نخواهد کرد. باید بخاطر داشت که بزرگی خوش خیم پروستات سرطان نبوده و منجر به بروز سرطان نیز نخواهد شد. اما ممکن است فرد همزمان دچار بزرگی پروستات و سرطان پروستات باشد.
تشخیص بزرگی پروستات
بعد از اخذ شرح حال کامل باید معاینه انجام شود که معمولاً جهت انجام معاینه پروستات باید از طریق انگشت، راست روده بیمار مورد معاینه قرار گیرد. از این طریق پزشک می تواند بزرگی پروستات یا وجود توده یا هر گونه بافت غیر طبیعی که نشاندهنده سرطان باشد را مورد ارزیابی قرار دهد. اگر چه ممکن است این معاینه تا حدی ناراحت کننده باشد اما سبب بروز آسیب نشده و دردی نیز ایجاد نخواهد کرد. از آنجایی که معمولاً قسمت مرکزی پروستات بزرگ می شود. ممکن است گاهی فرد دچار علائم باشد اما در معاینه پروستات بزرگ نباشد. از طرف دیگر بسیاری از مردان مبتلا به بزرگی پروستات ممکن است بدون علامت باشند.بعد از تشخیص وجود این مشکل باید جهت پیگیری درمانهای لازم، فرد به متخصصین کلیه و مجاری ادراری مراجعه نماید.
علائم بزرگی پروستات
سوزش ادرار.
مشکل در ادرار کردن، تمایل به دفعات متعدد ادرار و ادرار قطره ای همراه با تأخیر.
نیاز مدام به ادرار کردن، جهش متناوب ادرار، جهش ضعیف، قطرات همراه با تأخیر و تمایل به ادرار در تمام طول شب. PSA (آنتی ژن مخصوص پروستات) باعث تشخیص یک آدنوم پروستاتی نمیشود.این آنتی ژن برای تشخیص سرطان مفید است اما برای تشخیص آدنوم هیچ کارایی ندارد.
با این حال، در عمل اگر کسی مشکوک به آدنوم باشد از PSA برای او استفاده میشود. این آزمایش برای تشخیص احتمالی سرطان پروستات انجام میشود. در واقع، برای اطمینان خاطر بیمار صورت میگیرد.
عوارض درمان جراحی آدنوم پروستات ممکن است عوارض جانبی داشته باشد انزال پَسرو
مشکلات نعوظ
انزال پسرو به سمت جلو نمیرود، به سمت مثانه خواهد رفت. بنابراین باعث باروری خواهد شد. این تنها اثر جانبی جنسی جراحی است. سیستم نعوظ دچار مشکلی نخواهد شد. پروستات سرطانی رایج بین مردان بالای 50 سال است و دومین علت مرگ بر اثر سرطان بعد از سرطان ریه محسوب میشود.
درمان بزرگی پروستات
درمان بزرگی خوش خیم پروستات به دو صورت دارویی و جراحی است. نوع درمان بستگی به وضعیت بیمار دارد.
درمانهای دارویی بزرگی پروستات
– شل كنندههای عضلات پروستات: مهمترین داروهای استفاده شده در درمان بزرگی خوش خیم پروستات هستند. این داروها موجب بهبود جریان ادراری و تخفیف علایم میشوند، اما تاثیری بر اندازه پروستات ندارند. عوارض این داروها عبارتند از سرگیجه هنگام تغییر وضعیت از نشسته به ایستاده، احساس سبكی سر، ضعف و …
– فیناستراید: دارویی است كه به تنهایی اثر كمی در بهبود علایم ناشی از بزرگی پروستات دارد، اما در موارد كمی باعث كوچك شدن پروستات نیز میشود.
عمل جراحی بزرگی پروستات
بیمارانی كه یك یا چند علامت از علایم زیر را دارا باشند به عمل جراحی پروستات نیاز دارند:
– عفونتهای مكرر ادراری
– سنگ مثانه
– خونریزی مكرر ادراری
– علایم نارسایی كلیه
– عدم پاسخ مناسب به درمان دارویی
روشهای جدید درمان بزرگی پروستات مانند استفاده از امواج رادیویی، لیزر یا امواج مافوق صوت نیز در حال تحول بوده و هنوز نتایج طولانی مدت آنها مشخص نشده است.
منبع : متخصص پروستات تهران