[sbu_post_image]
بيماري های بیضه
بیماری های مردانه
اختلالات مربوط به دستگاه های ادراری و تناسلی مردان و زنان می توانند تهدیدی برای باروری و سلامت به شمار آیند و ایجاد درد کنند.
در بیشتر موارد، نخستین کار مراجعه به پزشک است؛ ولی درمان های طبیعی قدیم و جدیدی هم برای تسکین درد و جلوگیری از عود بیماری وجود دارند که می توانید با راهنمایی پزشک خود به کار ببندید.
تشخیص سرطان بیضه
هنگامیکه به پزشک خود مراجعه کردید از شما می خواهد تا از ابتدا داستان خودتان را برای او شرح دهید پس از آن یک آزمایش دقیق پزشکی از شما بعمل خواهد آورد و از شما می پرسد که احساستان چگونه است ممکن است پزشک شما تفاوت بین سرطان یا علت های دیگری را که سبب ایجاد غده یا ورم بیضه ی شما شده است برای شما بازگو کند در هر حال امکان دارد به آزمایش های بیشتری نیازافتد که در آن صورت شما را به پزشک متخصص بیماریها معرفی خواهد کرد تا آن آزمایشات را انجام دهد .
ممکن است ترتیب دهد تا یک اسکن ماوراء صوت ازشما بعمل آید اسکن ماوراء صوت آزمایش بسیار حساسی است که بوسیله ی آن صوتی را بدرون بیضه های شما می فرستد تا بوسیله ی آن تصویری از بیضه های شما ترسیم نماید در ابتدا ازنوعی مواد ژلاتینی استفاده می کند و آن را بروی پوست بیضه های شما می مالد تا در هدایت امواج صوتی کمک نماید دستگاهی که به آن یاSensor حس کنند ه می گویند و شباهت زیادی به میکروفون دارد برروی پوست بیضه های شما می لغزاند تا تصویری از بیضه های شما را بر پرده تلویزیون رسم نماید مدت زمان این آزمایش تقریبا 20 دقیقه و بدون درد است .
مراحل سرطان بیضه
سرطان بیضه به 4 مرحله تقسیم می شود . این مراحل مشکل بیضه در تصویرهای زیر نشان داده شده است .
1) فقط در بیضه است .
2)سرطان به غدد لنفاوی در شکم توسعه پیدا کرده است .
3)سرطان به غدد لنفاوی سینه پیش رفته است .
4)سرطان به سایر اندامهای بدن رخنه نموده است .
علايم سرطان بیضه
در ابتداي بيماري كه هنوز سرطان محدود به بيضه است و به اصطلاح متاستاز نداده (يعني به ساير نقاط بدن گسترش نيافته)، اغلب بزرگي بيضهها، وجود توده در بيضه و يا درد بيضه از علايم بيماري هستند ولي با پيشرفت بيماري و با توجه به محل متاستاز، ممكن است علايمي مثل كمردرد، درد زير شكم، درد بيضهها و احساس ناراحتي در آنها و ورم پاها ايجاد شود.
اغلب مردان خودشان با لمس توده و يا ساير علايم گفته شده، متوجه ابتلا به سرطان بيضه ميشوند. براي تشخيص سريع اين بيماري تمام مردان بايد پس از سن بلوغ ماهي يكبار بيضههاي خود را مورد معاينه قرار دهندو بهتر است كه اين كار بعد از يك دوش آب گرم انجام شود چون در اين زمان به علت اثر گرما، پوست اسكروتوم يا كيسه بيضه شلتر است و معاينه دقيقتر خواهد بود.
در هنگام معاينه بايد از هر دو دست كمك گرفته شود تا هر گونه تورم، توده و يا حتي تغيير درشكل يا اندازه بيضهها مشخص شود. در صورت وجود هر يك از موارد نامبرده شده، بايد سريع به پزشك مراجعه كرد. براي تا‡ييد تشخيص پزشك از آزمايشات و روشهاي مختلفي مثل اندازهگيري تومور ماركرها (موادي كه در صورت وجود سرطان در خون يافت ميشوند و يا مقدار آنها بالا ميرود) و يا انجام سونوگرافي از كيسه بيضه ميتوان كمك گرفت.
درمان سرطان بیضه
برای درمان (( سمینوما )) و (( تراتوما)) چندین راه مختلف موجود است چنانچه با افراد دیگری که همان نوع درمان یا با کمی تغییر مشابه آن را انجام می دهند برخورد کردید زیاد خود را علاقه مند نشان ندهید درمان افراد با یکدیگر متفاوت است و به خاطر داشته باشید که برنامه ی درمان شما پس از آزمایشات گوناگون و مراحل مختلفه ی بیماری منحصرا برای شخص شما طرح ریزی شده است و همانگونه است برنامه دیگران برای خودشان .
برای بعضی از مردان قطع یک بیضه ممکن است تنها راه چاره و درمان باشد در اینصورت پزشک مربوطه از آنان خواهد خواست تا طبق برنامه برای چک آب های منظم در دفتر بیمارستان حاضر گردند .
برای آن گروه از مردانی که ریسک بیماری انان بیشتر است و سرطان در بدن آنان در حال پیشرفت است یا اینکه به غدد لنفاوی آنان با سایر اندامهای بدنشان رسیده است ممکن است که انجام آزمایشات رادیوتراپی ، شیمی درمانی و یا مخلوطی از ایندور ضرور باشد .
مردان به ویژه در سنین جوانی از آنجا كه بازوی مولد و فعال جامعه محسوب میشوند و تاثیر به سزایی بر چرخه اقتصادی و اجتماعی جامعه میگذارند اما به همان نسبت بیماریها و نیز از اهمیت و حساسیت برخوردار است. سرطان بیضه یكی از همین مشكلات جسمی مردانه است. شما درباره این بیماری چه میدانید؟
سرطان بیضه، شایعترین سرطان تشخیص داده شده در میان مردان جوان بین ۱۵ تا ۳۵ ساله است. سن شیوع این بدخیمی و به موازات آن میزان درمانپذیری بسیار زیاد این سرطان، لزوم افزایش دانش عمومی جامعه را در این مورد متذكر میشود.
حداكثر میزان بروز تومور بیضه در حدود ۳۰ سالگی است. در كشورهای اروپایی و آمریكای شمالی در هر یكصد هزار نفر جمعیت مردان، بین ۳ تا ۷ نفر به این بیماری مبتلا میشوند، در ایران در سال ۱۳۸۴، تعداد ۵۰۳ به ثبت رسیده است. میزان تشخیص سرطان بیضه در بیشتر مناطق جهان در طی ۲۵ سال اخیر افزایش یافته است، اما خوشبختانه با تشخیص زودتر و درمانهای مناسب جراحی، رادیوتراپی و شیمی درمانی كاهش چشمگیری در میزان مرگ و میر حاصل از آن مشاهده میشود. به طوری كه درصد بهبود كامل فرد مبتلا در بیشتر مراكز در حدود ۹۰ درصد تخمین زده میشود. این درصد بالا و قابل توجه را میتوان یكی از موفقیتهای برجسته طب در سالهای اخیر ذكر كرد.
سزطان بیضه و ناباروری
در بین تمام مردها این ترس وجود دارد که درمان سرطان بیضه قدرت پدرشدن را از آنان سلب می کند . برداشتن یکی از بیضه ها مانع از آن نیست که آن دیگری که سالم بر جای خود باقی مانده است اسپرم و هورمون های بیشتری تولید نکند و کاربیضه ی از دست رفته را جبران ننماید حتی شیمی درمانی یا رادیو تراپی می تواند سبب عقیم ماندن در مردان گردد گو اینکه در اینگونه موارد در تولید اسپرم افت ایجاد می شود . عقیم شدن دائم ممکن است نتیجه ی مستقیم درمان برای تنی چند از مردان باشد و لی این سبب نمی شود که از قبل گفته شود این امر درباره ی تمام مردان صادق است .بنابراین قبل از انکه درمان شروع شود به بیمار استفاده از بانک اسپرم پیشنهاد می شود مگر آنکه تاخیر در درمان جایز نباشد که در این صورت جراح به وظیفه ی اصلی خود کهنجات بیمار است اقدام خواهد نمود .
منبع : متخصص اورولوژی تهران