[sbu_post_image]
بیماری و مشکلات بیضه
علت واریکوسل
داخل سیاهرگهای بدن دریچههایی وجود دارد که از برگشت خون به عقب جلوگیری میکنند. حال اگر این دریچهها آسیب ببینند، خون بهراحتی به عقب برمیگردد و باعث اتساع سیاهرگها میشود و در بدن رگهای کوچک به رگهای بزرگ میریزند. حال اگر انسدادی در رگ بزرگ وجود داشته باشد، خون در رگهای کوچکی که به آن میریزند، پس زده و باعث گشاد شدن رگهای کوچک میشود. سیاهرگ بیضه سمت چپ، سرانجام به سیاهرگ کلیه چپ میریزد. اگر مرد بالای 40 سال ناگهان دچار واریکوسل بیضه چپ شود، یک دلیل آن این است که سرطان کلیه باعث مسدودشدن سیاهرگ کلیه و پس زدن خون در سیاهرگ بیضه همانطرف شده است.
بيماریواريکوسل يا واريسی شدن عروق بيضه در 10درصد مردان بالغ مشاهده میگردد وشايعترين عامل ناباروری مردان می باشد و تنها درمان قطعی آن جراحیمیباشد. نوع شديد يا درجه 3 آن معافيت دائمی پزشکی از خدمت سربازی خواهدداشت.
انواع واريکوسل ازنظر شدت بيماری
بيماری واريکوسل ازنظر شدت به 3 درجه تقسيم بندی می گردد. در نوع درجه 1اتساع عروق فقط حين فشار شکمی در لمس توسط پزشک قابل لمس، و تشخیص می باشد. در نوع درجه 2 با فشار شکمی، اتساع عروق، قابل مشاهده می گردد. و در نوعدرجه 3 حتی بدون فشار شکمی، اتساع عروق، درحالت ايستاده قابل مشاهده میباشد. لازم به ذکر است نوع درجه 3 آن ازنظر قانون خدمت سربازی در ايرانمعافيت دائم و انواع درجه 1 و 2 معافيت از رزم خواهد داشت
درجه بندی واریکوسل
واریکوسل گرید 3
وریدها در حالت ایستاده قابل مشاهده اند.
واریکوسل گرید 2
وریدها در حالت ایستاده قابل لمس میباشند.
واریکوسل گرید 1
وریدها هنگام زور زدن قابل لمس میباشند.
واریکوسل ساب کلینیکال
که با معاینه قابل لمس نیستند ولی با سونوگرافی تشخیص داده می شود.
هیدروسل
گاهی در اثر التهاب، عفونت یا آسیب دیدگی مایعات در کیسه ی بیضه و به دور بیضه جمع می شوند. این حالت تورمی بدون درد ایجاد می کند.
تشخیص هیدروسل
از آنجا که مایع هیدروسل معمولا شفاف است، پزشک برای تشخیص آن از آزمایش عبور نور از میان کیسه بیضه استفاده میکند. گذر نور نشاندهنده وجود مایع شفاف است ولی تشخیص، قطعی نیست زیرا ممکن است حالتهای دیگر همچون فتق نیز وجود داشته باشد. در صورتی که پزشک به ایجاد هیدروسل به علت وجود التهاب مشکوک باشد، آزمایشهای خون و ادرار مشخص خواهند کرد که آیا علت هیدروسل التهاب اپیدیدیم است یا خیر؟در مواردی که مایع احاطهکننده بیضهها، مانع لمس آنها شود، از روشهای تشخیصی دیگر نظیر سونوگرافی استفاده خواهد شد. سونوگرافی با استفاده از امواج صوتی با فرکانس بالا، برای ایجاد تصاویر اجزای داخل بدن انجام میشود و برای بررسی احتمال وجود توده یا علل دیگر تورم کیسه بیضه نیز به کار میرود. در پسر بچهها معمولا هیدروسل طی یک سال به طور خود بخود محو میشود اما اگر پس از یک سال از بین نرفت یا به بزرگ شدن ادامه داد، به جراحی نیاز خواهد داشت. البته کشیدن مایع هیدروسل در بچهها به دلیل خطر عفونت به هیچوجه نباید انجام شود. در بزرگسالان نیز اغلب هیدروسل خودبخود از بین میرود و زمانی به درمان نیاز پیدا میکند که آنقدر بزرگ شود که غیرقابل تحمل یا بد شکل باشد.
درمان سرطان بیضه
تنها راهی که با آن می توان سرطان بیضه را درمان کرد و نوع سلولهای درون آن را تشخیص داد عمل ارکیدکتومی ، عمل جراحی است که بوسیله ی آن و با بیهوشی کامل بیضه ی بیمار را برمیدارند این کار ضمنا اولین گام در راه درمان سرطان بیضه نیزمی باشد .
احتمال دارد که برای این جراحی لازم شود که شما بین دو یا سه روز در بیمارستان بستری گردید .
سلولهای بیضه را در زیر میکروسکوپ آزمایش می کنند . هنگامیکه به وجود نوعی سرطان مشکوک باشند یک ( نمونه ای از سلول ها ) برای آزمایشات بعدی می گیرند در هر حال در صورت موجود بودن سرطان بیضه احتمال آنکه بیماری به سایر قسمت های بدن سرایت کند همواره موجود است تنها راه بدون خطری که می توان بیماری را تاکید کرد همین عمل (( ارکیدکتومی )) است .
نوع تومور که تشخیص داده شده و معلوم شد که از نوع (( سمینوما )) یا (( تراتوما)) است و آیا پیشرفت خود به سایر قسمتهای بدن را شروع کرده است یا نه ؟ درمانهای بعدی را آغاز می کنند پزشک ازشما میخواهد که خود را برای انجام آزمایشهایی حاضر کنید تا به وسیله ی آنها مراحل بیماری شما را تشخیص دهد و درمان شما را بر آن پایه متمرکز سازد .
این همان زمان نگران کننده و پر اضطراب برای شما خانواده و دوستان شماست تا می توانید از پزشک خود سوال کنید واهمه نداشته باشید سوال ها را تکرار کنید پزشک شما برای پاسخ دادن به شما آنجا نشسته است اگر جواب را نفهمیدید یا فراموش کردید دوباره بپرسید بعضی افراد به این نتیجه رسیده اند که اگر درد خودشان را با نزدیکترین افراد یا پزشکان درمیان گذارند این کار به آنها کمک می کند بنابراین شما هم این رویه را در پیش گیرید و بپرسید .
منبع : پزشک واريکوسل تهران