داروی درمان عفونت مثانه
برای درمان عفونت مثانه، آنتیبیوتیک تجویز میشود. اگر فونت مثانه تکرار شود و شدید باشد، آنتی بیوتیک به صورت طولانی مدت تجویز میگردد. نوشیدن آب به مقدار زیاد برای درمان عفونت مثانه توصیه میشود. حداقل نوشیدن ۲ لیتر آب در روز برای سلامتی مفید خواهد بود هر چند شواهد کافی برای آن در دسترس نیست. برای کاهش علایم، سیترات سدیم و سیترات پتاسیم تجویز میگردد. اگر عفونت مثانه ناشی از عفونت قسمتهای دیگر باشد آنگاه درمان عفونتهای قسمتهای دیگر نیز ضروری خواهد بود. برای مثال اگر عفونت مثانه ناشی از عفونت ویروسی هرپس باشد آنگاه درمان ضد ویروسی مانند تجویز آسیکلویر (Acyclovir) مفید خواهد بود.
التهاب و عفونت حاد مثانه
حدود 20درصد از زناني که در سنين قبل از يائسگي براي اولين بار به عفونت دستگاه ادراري مبتلا شده اند، بيماري شان مجدد باز مي گردد و عود مي کند. بيش از 90درصد اين عودها هم به خاطر بروز مجدد عفونت برونزا روي مي دهد. براي تأييد اين تشخيص، انجام کشت ادرار ضروري است تا مشخص شود. ميکروارگانيسم هاي مقاوم وجود دارند يا خير.
التهاب میزراه
التهاب میزراه معمولاًناشی از عفونت است. بیماری می تواند باعث درد به هنگام دفع ادرار، تب و احساس نیاز مکرر به دفع ادرار شود. التهاب میزراه ممکن است ناشی از یک بیماری آمیزشی، عفونت باکتریایی و بزرگی پروستات (در مردان) باشد.
درمان التهاب میزراه
روش پیشگیری و درمان التهاب میزراه همانی است که در مورد التهاب مثانه گفته شد.
التهاب مثانه (سيستيت)
التهاب مثانه در اثر عفونت ايجاد مىشود. باکترى معمولاً از طريق پيشابراه وارد مثانه مىشود. در نتيجه عفونت مثانه به علت کوتاهتر بودن پيشابراه در زنان بيسيار شايعتر است. بنابراين تعجبى ندارد که عفونت مثانه و معمولاً در اثر آميزش جنسى و بهدليل وارد شدن فشار به پيشابراه که ممکن است باکترىها را بهطرف بالا و مثانه براند، ايجاد شود. اين عارضه اغلب هنگام حاملگى بهدليل فشار جنين روى مثانه و ايجاد انسداد موقتى نيز بروز مىکند.
التهاب مثانه باعث درد مداوم سوزشی در عمق لگن می شود. درد ممکن است به پشت، پائین شکم، میزراه و اندام های تناسلی خارجی سرایت کند. مبتلایان دچار احساس درد یا نیاز مکرر به دفع ادرار، ادرار خونی و تب مختصر می شوند. بیشتر عفونت های ادراری ناشی از باکتری اشریشیا کولای هستند.
درمان سيستيت حاد مثانه
اين بيماران را مي توان با يکي از راهکارهاي زير درمان کرد:
-درمان پيشگيري که در اصطلاح پزشکي به آن «پروفيلاکسي»مي گويند؛ يعني بيمار به طور مداوم و هر روز مقدار کمي دارو بخورد تا عفونت دوباره عود نکند.
-بيمار پس از هر بار رابطه جنسي دارو بخورد.
-هر بار که بيمار دوباره علائم را پيدا کرد، خودش درمان را شروع کند.
عوارض عفونت مثانه
ناکافی بودن درمان میتواند موجب عفونت مزمن مجاری ادراری شود، و نهایتاً به نارسایی کلیه بیانجامد.
ادرار سبز یا آبی
میتواند در نتیجه غذا و دارو باشد. مثلا مارچوبه رنگ ادرار را مایل به سبز میکند و بوی مخصوصی به ادرار میدهد که کاملا قابلتشخیص است. داروهایی که میتوانند رنگ ادرار را آبی تا سبز کنند، آمی تریپتیلین، ایندومتاسین، سایمتدین و داروهای ضدتهوع و چند مولتیویتامین هستند. در برخی داروها رنگی مورداستفاده قرار میگیرد که علاوه بر آبیکردن رنگ ادرار باعث درد در هنگام دفع ادرار نیز میشوند. برخی بیماریهای ارثی نادر مثل هیپوکلسمی، رنگ ادرار را آبی میکنند. این بیماری ارثی گاهی به نام «نشانگان پوشک آبی» نیز نامیده میشود که به دلیل رنگ آبی ادرار کودکان مبتلاست.
قهوهای تیره یا ادرار به رنگ چای
خوردن مقدار زیاد موادغذایی مثل باقلا، ریواس و آلو ادرار را قهوهای تیره میکند. داروها و برخی موادمخدر نیز رنگ ادرار را به قهوهای تیره تغییر میدهند. از داروها میتوان به کلروکلین و آنتیبیوتیکهای مترونیدازول و نیترونورانتونین که در عفونتهای ادراری تجویز میشوند، اشاره کرد. مسهلهای حاوی برگ سنا و کاسکارا و شلکننده عضلانی متوکاربامول ادرار را قهوهای تیره میکنند. برخی بیماریها به خصوص ناراحتیهای کبدی مثل هپاتیت و سیروز و بیماری ارثی نادر به اسمtyrosinemiaکه التهاب گلرومرولهای کلیوی است، با توانایی کلیه در جذب مایع و مواد زائد تداخل میکند.
ادرار تیره و کدر
عفونتهای دستگاه ادراری و سنگ کلیه میتوانند شکل ظاهری ادرار را کدر و تیره کنند.
درمان عفونتهای ادراری
درمان عفونتهای ادراری به صورت دارویی است. بیشتر مواقع با یک دوره کوتاه درمانی مشکل بیمار برطرف میشود. ولی در موارد عودکننده که دلیل مشخصی هم برای عود پیدا نمیکنیم، به درمان آنتیبیوتیک طولانیمدت نیاز است. گاه لازم میشود تا یک ماه،شش ماه یا حتی دو سال درمان ادامه یابد. حتی گاهی نیز درمان آنتیبیوتیک آنقدر ادامه مییابد که بیماری به درمان مقاوم میشود. در این حالت لازم است داروها تغییر کند.
عفونتهای ادراری به درمان نیاز دارد، ولی هر بیمار باید مواردی را رعایت کند؛ یعنی مصرف مایعات روزانه را بالا ببرد. بهتر است این مقدار شش تا هشت لیوان باشد. عصاره زغال اخته مانع پیوستن باکتریها به دیواره مثانه میشود و اگر به طور مکرر مصرف شود، احتمال عود را کاهش خواهد داد.
البته این عصارهها به صورت قرصهای خوراکی در داروخانهها وجود دارند. بسیاری از بیماران برای رهایی از عود مکرر ممکن است با مواد ضدعفونیکننده مجاری را شستوشو دهند که این کار به هیچ وجه توصیه نمیشود، زیرا ممکن است باعث تحریک بشود. بنابراین توصیه میکنیم همه کسانی که مبتلا به هر نوع عفونت ادراری هستند چه ساده و چه عودکننده به پزشک مراجعه کنند تا درمان مناسبی برایشان اتخاذ شود.
منبع : متخصص عفونت ادراری تهران