درمان بزرگی پروستات با tamsolosin

[sbu_post_image]

پروستات غده ای است که مایعی را فراهم می آورد که بخش اعظم مایع منی راتشکیل میدهد . پروستات مایعی را میسازد که اسپرمها در آن میتوانند برای مدت محدودی در خارج از محیط بدن به حیات خود ادامه دهند. پروستات محدوده ای را که مثانه به مجرای ادرار وصل میشود، احاطه میکند.اندازه پروستات بسته به سن فرد است. در افراد مذکر جوان به اندازه یک گردوی کوچک به قطر 2 سانتیمتر و به وزن تقریبی 15-20 گرم میباشد.به این دلیل که پروستات کاملا چسبیده به خروجی مثانه بوده و قسمت اول مجرای ادرار از درون آن عبور میکند ، بزرگی غده میتواند سبب اختلال در جریان ادرار شود.

علائم شایع بزرگی پروستات :

کاهش فشار جریان ادرار و بعضا قطع جریان ادرار ، اشکال در شروع دفع ادرار ، تمایل شدیدتر برای دفع ادرار ،احتیاج به دفع مکررادرار که هربار با دفع مقدار کمی ادرار همراه است. دفع مکرر ادرار شبانه ونشت ادرار پس از دفع ادرار و دفع بی اختیار ادرار .بزرگی خوش خیم پروستات میتواند با داروها ، عمل جراحی و یا انتظار و بررسی درمان شود . نوع درمان انتخابی بستگی به شدت شکایت بیمار از مشکلات ادراری ، میزان اشکال در عبور ادرار از مجرا ، نظر پزشک اورولوژیست و نظر بیمار دارد.

داروی tamsolosin

دسته: داروهای ثبت شده مسدود کننده اختصاصی گیرنده های آلفایک آ و آلفا یک دی

آدرنرژیک

نام تجاری:داروی tamsolosin

نام ژنریک:Tamsulosin

تولید کننده:Astellas

وارد کننده : بهستان دارو

دسته دارویی: مسدود کننده اختصاصی گیرنده های 1aαو 1bα آدرنرژیک

اشکال دارویی: کپسول های 4/0 میلی گرم در بلسترهای 10 تایی و بسته بندی 30 عددی

مکانیسم اثر داروی tamsolosin:

داروی tamsolosin برای جلوگیری از بزرگ شدن پروستات استفاده می شود. بهتر است آن داروی گیاهی را مصرف نکنید یا حد اقل اینکه قبل از مصرف آن با پزشکتان مشورت کنید احتمال تداخل داروئی وجود دارد داروی tamsolosin مسدود کننده اختصاصی گیرنده های آلفا یک آ آدرنرژیک و  1bα آدرنرژیک در پروستات میباشد، که البته تمایل انتخابی بالایی نیز بر گیرنده های 1bα آدرنرژیک در مثانه دارد و در نتیجه باعث شل شدن عضلات صاف گردن مثانه و پروستات می گردد. این مکانیسم به نوبه خود موجب تقویت جریان ادرار و کاهش علائم بیماری BenignProstatic Hyperplasia (BPH) می شود و چون دارو تمایل بسیار کمی به گیرنده های 1bα آدرنرژیک سیستم قلبی- عروقی دارد، تاثیر بالینی قابل توجهی بر فشار خون از خود بجای نمیگذارد.

فارماکوکینیک:

به دنبال مصرف خوراکی داروی tamsolosin بیش از 90% آن جذب میگردد. پروتئین بندینگ آن نیز بالا بوده و در حدود 94 الی 99 درصد میباشد. داروی tamsolosin در کبد توسط آنزیم های سیتوکروم P450 متابولیزه گردیده و کمتر از 10% دوز مصرفی آن بدون تغییر از طریق ادرار دفع می گردد. نیمه عمر پلاسمائی آن 9 الی 13 ساعت میباشد. 76% داروی tamsolosin از طریق ادرار و 21% آن از طریق مدفوع دفع میگردد.

مصرف داروی tamsolosin:

 داروی tamsolosin درمان کننده هیپریلازی خوش خیم پروستات (BPH) میباشد. داروی tamsolosin از راه خوراکی و به میزان 4/0 میلی گرم یک بار در روز و نیم ساعت پس از غذا تجویز می شود. در صورت عدم مشاهده پاسخ درمانی مطلوب بعد از 2 الی 4 هفته، می توان دوز مصرفی را به 8/0 میلی گرم در روز افزایش داد. اگر وقفه ای در مصرف داروی tamsolosin به وجود آمد، شروع درمان مجدداً میبایست با دوز 4/0 میلی گرم باشد.

عوارض داروی tamsolosin:

از عوارض شایع داروی tamsolosin میتوان به انزال غیر طبیعی (وابسته به دوز) و سرگیجه، تهوع اشاره نمود. افت فشار خون و ضعف نیز از عوارض نادر آن میباشند.

تداخلات دارویی داروی tamsolosin:

تداخل اثر جدی در مورد مصرف همزمان داروی  tamsolosinبا نیفدیپین، آتنولول، آنالاپریل، دیگوکسین، تئوفیلین و فوروزماید مانند تداخل سایر داروهائی که توسط آنزیم های سیتوکروم P450 متابولیزه میشوند گزارش نشده است، لذا در این گونه موارد نیازی به تعدیل دارو نیست. مصرف همزمان این دارو با وارفارین و سایمتیدین میبایست با احتیاط صورت گیرد. همچنین با توجه به تداخل دارویی بین داروی tamsolosinو سایر مسدود کننده های گیرنده های آلفا، این داروها را به صورت همزمان با آن نمیبایست مصرف نمود.

موارد منع مصرف:

در صورت بروز حساسیت به داروی tamsolosin یا هر از ترکیبات موجود در آن و نیز در بیمارانی که از نارسائی شدید کبدی رنج میبرند، منع مصرف دارد.

نکات قابل توصیه و موارد احتیاط:

داروی tamsolosinبه دلیل بروز افت فشار خون وضعیتی، در افرادی که سابقه ابتلا به این عارضه را دارند میبایست با احتیاط مصرف گردد. پیش از شروع درمان نیز میبایست بیمار را از نظر وجود کانسر پروستات (تشخیص افتراقی هیپرپلازی خوش خیم پروستات) بررسی نمود.

مصرف داروی tamsolosin در بارداری و شیردهی :

داروی tamsolosinدر گروه Bتقسیم بندی میگردد. داروی tamsolosin معمولا در افراد مونث کاربردی ندارد. به هر حال دوز 300 میلی گرم بازای هر کیلو گرم وزن بدن خرگوش باعث کشته شدن جنین گردیده است.

شرایط نگهداری داروی tamsolosin:

داروی tamsolosinدر دمای اتاق (25-15 درجه سانتیگراد) نگهداری میگردد.

منابع : ایران سلامت و شرکت بهستان پخش

دکتر محسن وریانی

دکتر محسن وریانی متولد سال ۱۳۵۴ از منطقه چهاردانگه شهرستان ساری در استان مازندران است. تحصیلات ابتدایی و دبیرستان را در محل تولد سپری کردند. در سال 1373 با قبولی در رشته پزشکی وارد دانشگاه شهید بهشتی شدند. پس از اخذ مدرک دکترای عمومی و شرکت در امتحان تخصص در سال 1384 موفق به قبولی در رشته تخصصی جراحی کلیه و مجاری ادراری دانشگاه علوم پزشکی تهران گردید.

Call Now Buttonمشاوره و تماس
× مشاوره رایگان