درمان سرطان بيضه

بعد از تشخيص سرطان و تعيين مرحله آن، مناسب ترين درمان موجود برای بيمار انتخاب می شود. اگر مبتلا به سرطان بيضه هستيد پزشک در مورد نوع درمان و درصد موفقيت آن برای شما توضيحاتی می دهد. گاهی ممکن است برای اطمينان بيشتر به يک متخصص ديگر ارجاع داده شويد.

به طور خلاصه درمان شامل سه مقوله جراحی، راديوتراپی و شيمی درمانی است.

درمان جراحی سرطان بيضه

در درمان جراحی معمولا کل بيضه را با غدد لنفاوی اطراف آن برداشته می شود ولی بيضه ديگر در صورت سالم بودن باقی می ماند؛  اين بيضه سالم بايد مرتبا از نظر ايجاد سرطان بطور دقيق چک شود. اگر يک بيضه باقی بماند به مقدار کافی اسپرم و هورمون مردانگی توليد می کند؛ اگر هر دو بيضه برداشته شود هورمون مردانگی به صورت دارويی برای بيمار تجويز می گردد.

پرتودرمانی سرطان بيضه

در رايوتراپی به ناحيه اشعه مخصوص می تابانند که سلول های سرطانی را از بين می برد. اين تابش در بعضی از افراد حالتی مثل آفتاب سوختگی روی پوست ايجاد می کند که به تدريج ترميم می شود و گاهی احساس خستگی، تهوع و اسهال نيز از علائم بعد از اشعه درمانی می باشد. معمولا محل تاباندن اشعه و دوز آن به گونه ای تنظيم می گردد که عوارض جانبی کمی ايجاد کند. در صورت سالم بودن بيضه ديگر، بيضه سالم توسط يک پوشش محافظ پوشانده می شود که آسيب نبيند. اگر هر دو بيضه نياز به تابش اشعه داشته باشد تعداد اسپرم های فرد کاهش می يابد. کاهش يا عدم وجود اسپرم سازی و در نتيجه ناباروری از عوارض بعدی آن خواهند بود.

شيمی درمانی سرطان بيضه

شيمی درمانی استفاده از داروهای خاص برای از بين بردن سلول های سرطانی است. معمولا از دو يا چند دارو با هم استفاده می شود تا اثر بهتری ايجاد کند. عوارض جانبی ناشی از آن عبارتند از ريزش مو (که بعد از پايان شيمی درمانی،  موهای جديد خواهد روئيد)، زخم های دهان، کاهش اشتها، تهوع و اتفراغ، افزايش احتمال ابتلا به عفونت های مختلف، افزايش احتمال بروز خونريزی های پوستی خوبخود. ممکن است پزشک برای کاهش علائم عوارض جانبی داروهایی برای شما تجويز کند؛ بايد دانست که با پايان یافتن درمان، همه اين عوارض به تدريج بهبود می يابد. برای جلوگيری از عوارض جانبی دراز مدت مانند آسيب کبد، ريه و غيره بهتر است کاملا دستورات پزشک را رعايت نمائيد.

درمان های جايگزين يا مکمل سرطان بیضه

ممکن است از آشنايان يا دوستان خود شنيده باشيد که شيوه های ديگر درمانی مثل استفاده از ويتامين ها، داروهای گياهی، تکنيک های کاهش استرس و را برای درمان توصيه می کنند. امروزه تب استفاده از درمان های جايگزين يا مکمل  همه گير شده است. اکيدا توصيه می شود قبل از اضافه کردن هريک از اين درمان ها به درمان اصلی و استاندارد خود و يا قبل از تغيير نوع درمان خود، حتما با پزشک و کادر درمان سرطان خود مشورت نمائيد. بعضی از اين روش ها در کنار درمان های استاندارد پزشکی با رعايت نکات خاص می تواند بدون خطر و گاه اثربخش باشد، ولی استفاده سرخودانه از اين موارد ممکن است با درمان استاندارد تداخل نمايد و يا عوارض جانبی جدی ايجاد کند؛ به همين دليل است که در صورت تمايل به استفاده از اين روش ها حتما با پزشک خود مشورت کنيد.

عوارض درمان سرطان بیضه

هر نوع درمانی ممکن است عوارض جانبی داشته باشد که چند ماه طول بکشد ولی اکثرا از بين می روند؛ اما بعضی از اين عوارض دائمی هستند که با توجه به اينکه اکثر مبتلايان جوان هستند اين عوارض ممکن است برای آن ها ناراحت کننده باشد:

• يکی از عوارض ناشی از درمان سرطان بیضه، ناباروری است. خوشبختانه امروزه وجود بانک های اسپرم در مراکز ناباروری پيشرفته کشور، اين امکان را فراهم آورده که قبل از شروع هر نوع درمانی فرد مبتلا به اين مراکز مراجعه نمايد و مقاديری از اسپرم های خود را با هزينه ناچيزی برای يک دوره 20 ساله در شرايط مناسب حفظ نمايد و در صورت بروز اشکال در اسپرم سازی بعد از درمان و تمايل به بچه دار شدن می تواند از اسپرم های خود استفاده نمايد. لازم به ذکر است که در فرد مبتلا به سرطان، اسپرم ها سالم هستند و بيماری مستقيما به فرزند منتقل نمی شود. البته به هر حال در فرزندان به خاطر سابقه خانوادگی مثبت ريسک ابتلا، بالاتر از افراد عادی است.

• ممکن است جای خالی بيضه در اسکروتوم برای جوانان ناراحت کننده باشد. امروزه پروتزهای مناسبی وجود دارد که می توان سايز مناسب آن را درون اسکروتوم قرارداد تا فرم ظاهری بيضه حفظ گردد.

مراقبت های بعد از درمان سرطان بیضه

مراقبت و معاينات دوره ای بعد از اتمام درمان بسيار مهم است. پزشک شما برايتان توضيح می دهد که چه تست ها و معايناتی در چه فاصله زمانی لازم است. اين توصيه ها را جدی بگيريد و حتما به آن ها عمل کنيد تا در صورت وجود نشانه های متاستاز، سرطان  به سرعت و در مراحل زودرس تشخيص داده شده و درمان گردد.
درمان سرطان ممکن است شما را خسته کند. بعد از درمان به خود فرصت بدهيد تا قوای از دست رفته خود را بازيابيد و سپس به فعاليت های روزمره و سرکار خود برگرديد.

منبع: سایت دکتر محسن هاشمی

دکتر محسن وریانی

دکتر محسن وریانی متولد سال ۱۳۵۴ از منطقه چهاردانگه شهرستان ساری در استان مازندران است. تحصیلات ابتدایی و دبیرستان را در محل تولد سپری کردند. در سال 1373 با قبولی در رشته پزشکی وارد دانشگاه شهید بهشتی شدند. پس از اخذ مدرک دکترای عمومی و شرکت در امتحان تخصص در سال 1384 موفق به قبولی در رشته تخصصی جراحی کلیه و مجاری ادراری دانشگاه علوم پزشکی تهران گردید.

مطالب مرتبط

مشاوره و تماس
×مشاوره رایگان