[sbu_post_image]
درمان سرطان مثانه
اگر بيمار به موقع مراجعه کند و اگر بيماري به موقع تشخيص داده شود، سرطان داخل مثانه گسترش پيدا نکرده باشد، منفرد بوده و متعدد نباشد و در پاتولوژي مشخص شود که بيماري از مخاط به جاي ديگري تجاوز نکرده، ميشود اميدوار بود که بيشتر به درمان پاسخ دهد. درمانهايي مانند تراشيدن جداره مثانه، تزريق دارو به داخل مثانه، تزريق ب.ث.ژ به داخل مثانه و فعال کردن سيستم ايمني بدن، درمان با راديوتراپي و اشعه که البته عوارض خاص خود را دارد.
اما اگر عمق ضايعه زياد شده باشد و از مخاط گذشته باشد و به نيمي از عضلات پيشرفت کرده باشد، در چنين حالتي جراحيهاي بزرگ و خارج کردن مثانه و برخي اعضاي مجاور لازم است. در صورت درگيريهاي دور دست مثل گرفتاري کبد و ريه بيشتر اقدامات درماني با شکست مواجه ميشود.
پيشگيري از سرطان مثانه
1) مصرف مايعات به اندازهاي که بدن نياز دارد. گاهي انسان احساس تشنگي نميکند مانند همين روزهاي سرد که کمتر آب خورده ميشود. اين تشنه نبودن و کمتر آب خوردن موجب ميشود کليه آب بافتهاي ديگر بدن را جذب کند و اين خوب نيست و غلظت ادرار به مدت طولانيتر در مثانه بالا ميرود و احتمال ايجاد عفونت را افزايش ميدهد. پس مصرف مايعات در حد پنج تا شش ليوان در روز به صورت آب، چاي کمرنگ و … بسيار مفيد خواهد بود.
2) مشخص شده حتي اگر همين الان فردي سيگار را ترک کند تا 15 سال از عوارض ناشي از آن در سيستم ادراري در امان نخواهد بود.
3) افرادي که در کارخانههاي دباغي و چرمسازي، لاستيکسازي، رنگسازي، چاپخانهها و نساجي کار ميکنند، بهتر است از ايمنسازي صحيح محيط و نيز شيوه انجام کار اطمينان حاصل کنند.
4) مصرف الکل، مواد حاوي کافئين (چاي پررنگ، قهوه و نوشابههاي گازدار) و قرار گرفتن در معرض سرما حجم مثانه را کم و تعداد دفعات ادرار را افزايش ميدهد. بنابراين از مصرف اين مواد بپرهيزيد و خود را از سرما مصون نگه داريد.
هماچوری
این که در کدام مرحله ازعفونت ادرار فرد دچار هماچوری شود مهم می باشد. و تا حدی نشاندهنده منشاء بیماری زمینه ای است. هماچوری در ابتدای ادرار ناشی از درگیری پیشابراه باشد و هماچوری در انتهای ادرار ناشی از خونریزی از گردن مثانه و پروستات میباشد و خونریزی که در تمام ادرار باشد منشا ان از مثانه و حالب و کلیه ها میباشد.
گاهی وجود علائم دیگر می تواند محل یا علت خونریزی را مشخص نماید
درد شکمی می تواند ناشی از التهاب کلیه یا حالب ها ثانویه به ضربات، عفونتها و سرطانها باشد
کاهش شدت ادرار، تأخیر در ادرار یا ادرار ناکامل ناشی از درگیری مجاری ادراری تحتانی مثلاً ثانویه به بزرگی خوش خیم پروستات یا سرطانها می باشد
وجود تب می تواند ناشی از عفونت کلیه ها یا حالب ها باشد.
درد پهلوها می تواند ناشی از ضربات یا سرطانهای کلیه ها باشد.
تکرر ادراری ، درد در ادرار یا تمایل شدید به ادرار کردن می تـواند ناشی از سرطان مثانه باشد.
پزشک جهت تشخیص باید از بیمار تاریخچه کامل گرفته و نکات زیر می تواند در تاریخچه مهم باشند. سابقه سیگار کشیدن یا مصرف الکل ، تماس با مواد سمی به مدت طولانی ، سابقه وجود سنگ کلیه، صدمات ، عفونتها ،استفاده از داروهای خاص در حال حاضر یا در گذشته، وجود بیماریهای اخیر و عادات مربوط به نحوه ادرار کردن
وجود سوابق خانوادگی می تواند نشاندهنده وجود اختلالات ارثی نظیر سنگ کلیه، کم خونی داسی شکل یا سایر بیماریهای ارثی مربوط به بروز هماچوری باشد
یک معاینه فیزیکی کامل با تمرکز بیشتر بر روی مجاری ادراری، شکم، لگن، ناحیه تناسلی و راست روده نیز باید انجام شود
درمان تومور مثانه
آزمايشات پزشكي كه براي تأييد تشخيص انجام ميگيرند عبارتند از: آزمايش ادرار، سيستوسكپي (بررسي داخل مثانه با كمك لولهاي كه سر آن منبع نوري و دوربين ويديويي قرار دارد)، و عكسبرداري از مثانه و مجاري ادراري
جراحي براي برداشتن تومور. اگر تومور بدخيم باشد، امكان دارد به هنگام جراحي، داروهاي ضد سرطان در مثانه ريخته ميشوند. عمل جراحي ممكن است شامل تغيير مسير ادرار نيز باشد.
راديوتراپي (اشعه درماني)
کموتراپي داخل مثانهاي
از طريق سوند مواد شيميايي به مثانه وارد ميشود. اين کار نقش پيشگيرانه و درماني جهت جلوگيري از عود و از بين بردن بقاياي سلولهاي سرطان ال سطحي دارد، که هفتهاي يک بار و براي مدت 6 هفته استفاده ميشود. شايعترين داروهاي مصرفي در کموتراپي سرطان مثانه عبارتند از ميتومايسين- C، تيوتپا، دوکسي روبيسين و BCG که BCG داروي انتخابي ميباشد.
برداشتن سرطان از راه مجرا
از طريق مجراي ادرار با دستگاه رزکتوسکوپ وارد مثانه شده و سرطان هاي سطحي را بر ميدارند.
برداشت ناکامل مثانه
که در آن قسمتي از مثانه با عمل جراحي برداشته ميشود که اين کار بهطور معمول در سرطان هاي منفرد بيشتر انجام ميشود.
راديکال سيستکتومي
اين روش در واقع برداشتن ارگانهاي مختلف واقع در قدام لگن است که در مردان شامل مثانه با چربي اطراف، پريتوئن روي آن، پروستات و سمينال وزيکول ميباشد.
راديو تراپي
شيمي درماني
مهمترين دارو در شيمي درماني سپس پلاتين است که به تنهايي ميتواند باعث درمان 30 درصد از سرطانها باشد.
درمانهاي ترکيبي
منبع : متخصص اورولوژی تهران