سنگ مثانه
سنگ مثانه یکی از انواع سنگهای ادراری است که در مثانه تشکیل میشود یا سنگهایی است که از کلیه خارج شده و وارد مثانه میشود.سنگ مثانه یکی از انواع سنگهای ادراری است که در مثانه تشکیل میشوند. سنگهای مثانه معمولا ناشی از اختلالات عملکردی در دستگاه ادراری یا وجود جسم خارجی در آن ایجاد میشود.
اکثر سنگهای مثانه در مردان دیده میشود. در کشورهای در حال توسعه سنگهای مثانه معمولا در پسران پیش از بلوغ یافت میشوند. در حدود یکچهارم موارد سنگهای متعدد وجود دارند. سنگ های مثانه بیشتر سنگ هایی هستند که از کلیه آمده، وارد مثانه می شوند و بنا به عللی دفع نمی شوند. سنگ اگر به اندازه ای کوچک باشد که بتواند خود را از کلیه به مثانه برساند، معمولا دفع می شود. درمان سنگ مثانه شامل: شکستن مکانیکی، سنگ شکنی غیرمکانیکی و عمل جراحی است. سنگ مثانه بیشتر در مناطق گرمسیر شیوع دارد و علت آن ادرار غلیظ و کم است که باعث رسوب نمکهای محلول در ادرار میشود. یکی دیگر از عوامل موثر در ایجاد سنگهای ادراری کمبود پروتئین در رژیم غذایی است.
تشخیص سنگ مثانه
• سونوگرافی:سنگ های ادراری به 2 دسته تقسیم می شوند، سنگ های حاجب اشعه که با اشعه ایکس دیده می شوند و سنگ های غیرحاجب که با سونوگرافی دیده می شوند.
• سیستوسکوپی:بهترین راه تشخیص سنگ ادراری، سیستوسکوپی است.
سنگهای اسید اوریکی در رادیوگرافی شفاف هستند و ممکن است دیده نشوند. سونوگرافی به راحتی سنگ را نشان میدهد.
درمان سنگ مثانه
برای درمان سنگ مثانه راه های گوناگونی وجود دارد. در درمان سنگ مثانه باید به 2 نکته توجه کرد:
1. اگر سنگ مثانه تشخیص داده شد، باید هرچه زودتر درمان شود چون اگر این سنگ وارد مجرای ادرار شود و در آن جا گیر کند، مشکل پیچیده تر می شود .
2. باید علت ایجاد سنگ هم برطرف شود. مثلا اگر در مردی علت سنگ مثانه، بزرگی پروستات است، باید پروستات وی نیز حتما عمل شود و یا اگر در خانمی نخ غیرقابل جذب در مثانه وجود دارد، ضمن در آوردن سنگ مثانه باید نخ را هم در آورد.
راه های درمان سنگ مثانه
• شکستن مکانیکی:
اگر اندازه سنگ کمتر از 2 سانتی متر باشد و جنس آن نیز به مقدار کافی نرم باشد، با یک وسیله مکانیکی می توان سنگ را در داخل مثانه خرد و قطعات آن را خارج کرد.
• سنگ شکنی با وسایل غیرمکانیکی
• عمل جراحی باز:
گاهی اندازه سنگ مثانه خیلی بزرگ است و یا اینکه تعداد بی شمار در داخل مثانه سنگ وجود دارد ، در این موارد برای خارج ساختن سنگ نیاز به عمل جراحی است.
پیشگیری از سنگ مثانه
• مصرف روزانه 8-6 لیوان آب
• بررسی متابولیک و درمان اختلالات احتمالی، مثلا بعضی بیماران کلسیم بیش از حد از طریق ادرار دفع می کنند
• برطرف ساختن عامل اصلی تشکیل سنگ مثانه مثل بزرگی پروستات
• تجویز بعضی داروها که از تشکیل سنگ جلوگیری می کنند
درمان عفونت ادراری
رژیم غذایی مملو از هیدروکربن، موجب تولید اسیدوز ادراری میشود که موثر در تولید سنگ مثانه است. سنگهای مثانه نیز به لحاظ ترکیبات انواع گوناگون دارد. برخی از سنگها نیز ترکیبات مختلط دارند. شایعترین آنها سنگهای با ترکیب اسید اوریک و اکسالات کلسیم است.
بیشتر سنگها در اطراف یک جسم خارجی تشکیل میشوند که در مورد نحوه ورود آنها به مثانه فرضیههای گوناگونی وجود دارد اما آنچه مسلم است این است که تولید اکثر این سنگها از کلیه آغاز میشود.
سنگ مثانه در صورت درشت بودن، باعث انسداد گردن مثانه میشوند.
اگر سنگ مثانه خارج نشود و مدت زیادی در مثانه بماند موجب عفونت مثانه میشود. گاهی اوقات سنگ مثانه در گردن مثانه گیر کرده و باعث حبس ادرار میشود.
در اکثر موارد مبتلایان به سنگ مثانه، دچار عفونت ادراری میشوند.
منبع : ویکی پدیا و 7 سیب و ghatreh