[sbu_post_image]
علت عفونت کلیه
یکی از علل عفونت کلیه در مردان سرطان پروستات است. سرطان پروستات ممکن است باعث انسداد قسمت خروجی مجرا بشود و مشکل تخلیه ی ادراری را ایجاد بکند . امروزه یکی از شایع ترین سرطان ها در بدن سرطان پروستات است . امروزه در دنیا تمام مردان بالای پنجاه سال تستی بنام پی اس دی که برای سرطان پروستات است را انجام میدهند. و ما هم این را توصیه می کنیم که حداقل سالیانه یک بار تست بدهند . اگر سرطان پروستات به موقع تشخیص داده شود کاملا قابل درمان است. متاسفانه ما کسانی را می بینیم که مراجعه نمی کنند و این سرطان پروستات به استخوان هایشان منتشر میشود و آن موقع برای درمان دیر است.
تمام مردان بالای پنجاه سال باید تست بدهند و بخصوص مردانی که پدرشان در اثر سرطان پروستات فوت کرده است بالای چهل سال تست بدهند . چون آمار سرطان پروستات در این افراد 2 تا 3 برابر بیشتر از افراد عادی است .
درمان عفونت كلیهها
درمان بیماری با تجویز آنتیبیوتیك صورت میگیرد. پزشكان ترجیح میدهند تستهای حساسیت میكروب به آنتیبیوتیك را نیز انجام دهند و در صورت لزوم دارو را عوض كنند.
دوره درمان 10 تا 14 روز ادامه دارد. بسته به حال عمومی و وضعیت بیمار پزشك تصمیم میگیرد كه بیمار در منزل درمان شود یا بستری گردد. در صورتی كه بیمار بدحال باشد حتما باید در بیمارستان بستری شود و آنتیبیوتیك تزریقی دریافت كند.در صورتیكه بیمار آنتی بیوتیك تزریقی بگیرد معمولا بعد از 5 – 3 روز آنتیبیوتیك خوراكی داده میشود و تا 14 روز ادامه پیدا میكند. اگر كشت خون بیمار مثبت باشد، دوره درمان طولانیتر خواهد بود.
در صورتیكه آنتیبیوتیك مناسبی تجویز شده باشد، علایم و تب بیمار پس از 48 ساعت درمان آنتیبیوتیكی از بین میرود (هر چند باید درمان تا انتها ادامه یابد)، در غیر این صورت شاید تغییر آنتیبیوتیك تجویزی لازم باشد.
گاهی نیز برای كاهش درد یا تب از مسكن استفاده میشود. به بیماران توصیه میشود تا برطرف شدن تب و ناخوشی در بستر استراحت كنند و مایعات به اندازه كافی بنوشند (روزانه حداقل 2 لیتر) گاهی توصیه میشود جهت اسیدی شدن ادرار از آب آلبالوی ترش یا زغالاخته و ویتامین ث استفاده كنند.
پس از درمان عفونت لازماست اگر مشكل زمینهای مانند انسداد مسیر ادراری، سنگ كلیه یا اختلال دستگاه ادراری وجود دارد این عوامل برطرف شوند. عفونت حاد كلیه در بالغین معمولا به خوبی به درمان پاسخ میدهد و اثر جوشخوردگی و ترمیم كلیوی یا آسیب پایدار بر جای نمیگذارد، ولی در كودكان به علت عدم تكامل رشد كلیه، عفونت كلیه میتواند آسیب شدید ایجاد كند و بهطور دائم عملكرد كلیه را مختل كند.
عفونت كلیه یكی از بیماریهای سخت است.این بیماری معمولا در اثر هجوم باكتری به كلیه اتفاق میافتد.علائم بیماری چیست و چه درمانی وجود دارد؟
عفونت كلیه دو نوع حاد و مزمن دارد. عفونت كلیه یكی از اورژانسهای پزشكی تلقی میشود و فرد نیازمند مراقبتهای فوری پزشكی است. این بیماری میتواند هر دو جنس را مبتلا سازد ولی در همه سنین در خانمها شایعتر است.
عفونتهای حاد كلیه در مردان در هر سنی ممكن است حاكی از وجود یك بیماری زمینهای مانند انسداد مجاری ، سنگ كلیه ، اختلالات پروستات یا تومور باشد.
به محض اينکه نوع باکترى توسط کشت ادرار تعيين شد، پزشک درمان آنتىبيوتيکى را شروع خواهد کرد. استراحت در بستر، غذاى ساده، و افزايش مصرف مايعات اقدامات حمايتى مهمى هستند. در کودکان و بالغانى که بهطور مکرر دچار عفونت مىشوند، انجام پرتونگارى و احتمالاً مشاهدهٔ مستقيم مثانه از طريق لولهاى که داخل پيشابراه مىگردد (عملى که سيستوسکوپى خوانده مىشود)، ممکن است توصيه شود.
علائم عفونت كلیهها
عفونت حاد كلیه بیماری بسیار پر سر و صدایی است.معمولا بیماری شروع ناگهانی همراه با تب و لرز دارد.درد یك طرفه یا دو طرفه پهلو را شاهد هستیم. تهوع و استفراغ بطور شایع دیده میشود.
بیمار از سردرد، درد عضلانی، ضعف عمومی و بیحالی شكایت دارد.سوزش ادرار ، تكرر ادرار و فوریت در ادرار كردن و ادرار كدر یا خونی و بدبو دیده میشود.گاهی هم درد شكمی دیده میشود كه البته این حالت بیشتر در كودكان دیده میشود.
شروع ناگهاني تب و لرز
درد يك طرفه يا دو طرفه پهلو
علائم عمومي (سردرد ، درد عضلاني و ضعف عمومي و بيحالي)
سوزش ادرار ، تكرر ادرار و فوريت در ادرار كردن و ادرار كدر يا خوني و بدبو
تهوع و استفراغ
درد شكمي (كودكان معمولا درد پهلو ندارند و از درد شكمي شكايت دارند)
تشخيص عفونت كليه
در آزمايش خون افزايش گلبولهاي سفيد وجود دارد.
در آزمايش ادرار ، گلبولهاي سفيد و باكتري و گلبولهاي قرمز و كست گلبولهاي سفيد و نوتروفيلهاي درشت ديده ميشود (زير ميكروسكوپ)
كشت ادرار همواره مثبت است و معمولا رشد قابل توجه عامل بيماري را (در محيط كشت) نشان ميدهد. كشت خون در 3/1 بيماران مثبت است.
در موارد مشكوك يا عارضه دار از سيتياسكن و سونوگرافي استفاده ميشود. در اين بيماران بيشترين توجه به تشخيص انسداد سيستم ادراري بوسيله سنگ و … است و سونوگرافي براي اين منظور مفيد است.
عفونت كليه در اثر هجوم باكتري به كليه اتفاق افتاده و به نام پيلونفريت معروف است و شامل انواع پيلونفريت حاد و مزمن و پيلونفريت آمفيزماتو ميباشد. بعضي اوقات عفونت كليه به شكل آبسه كليه ميباشد.
محقق جوان علوم پزشكي كشورمان براي نخستين بار از افزايش غلظت ادراري فاكتور مهاركننده مهاجرت ماكروفاژها براي تشخيص عفونت كليه در مراحل اوليه استفاده كرد.
پژوهشي كه در جشنواره رازي ارائه شد، بررسي غلظت ادراري فاكتور مهاركننده مهاجرت ماكروفاژها در كودكان مبتلا به عفونت ادراري بود.وي گفت: يكي از مشكلاتي كه ما در كودكان با آن مواجه هستيم عفونت ادراري راجعه است كه بسته به شرايط سني كودك فراواني متفاوتي دارد و اين عفونت ادراري خطراتي را براي كليههاي كودك به دنبال دارد.
يكي از علل شايع از دست رفتن كليه كودكان، عفونتهاي ادراري دوران كودكي است. عاملي كه در اين موارد بسيار خطرناك است عدم تشخيص در موقع عفونت كليهها و مثانه است كه با آسيب به بافت كليهها، كاهش عملكرد آن و در نهايت پيوند كليه را به دنبال دارد.مشاور معاون تحقيقات دانشگاه علوم پزشكي ايران تصريح كرد: تنها راه تشخيص اين عفونت در مراحل اوليه تصويربرداري هستهاي است كه اين روش علاوه بر هزينه بر بودن در سطح كشور نيز محدود است.
جلوگيري از سنگ کليه و مثانه
سنگ مثانه تابعي از سنگ کليه است و در کساني ايجاد مي شود که انسداد مجاري ادراري بيروني داشته باشند، مثل بزرگي پروستات رفع انسداد مجاري ادراري بيروني و تصحيح تغذيه ي بيمار، از بروز سنگ مثانه جلوگيري مي کند. کساني که سنگ اداراي ندارند، اما مي خواهند پيشگيري کنند، بهترين راه افزايش دريافت آب و مايعات است. کساني که دچار بيماري هاي سنگ کليه هستند و مرتب سنگ دفع مي کنند و اصطلاحاً کليه ي سنگ ساز دارند، در اين افراد استفاده از آب فراوان و برخي داروها مؤثر است. تحقيقات اخير نشان داده است بهترين مايع خوراکي براي جلوگيري از سنگ، نوشابه هاي سفيد رنگ است، چون اين نوع نوشابه ها به علت وجود سيترات از تشکيل سنگ جلوگيري و برعکس، نوشابه هاي سياه رنگ به علت وجود ماده ي اگزالات سنگ سازي را تشديد مي کنند.
35 درصد موارد ابتلا به سرطان کلیه ناشی از استعمال مواد دخانی است
بر اساس مطالعات انجام شده ۳۵ درصد از موارد ابتلا به سرطان کلیه ارتباط قوی با استعمال سیگار و مواد دخانی دارد. استعمال سیگار و مواد دخانی موجب بروز سرطان های دیگر نیز می شود و تحقیقات نشان می دهد در صورت حذف سیگار و مواد دخانی از سطح جامعه ، به میزان ۴۰ درصد خطر ابتلا به انواع سرطان ها کاهش می یابد.
علاوه بر مصرف سیگار، مصرف خودسرانه داروهایی مانند مسکن،افزایش وزن و چاقی مفرط به ویژه در بین زنان ، خطر ابتلا به سرطان کلیه را افزایش می دهند.
همچنین بررسی گستردگی و شیوع سرطان های کلیه در کشور، نحوه برخورد با بیماران مبتلا به سرطان کلیه و آخرین دستاوردهای علمی در تشخیص جراحی رادیو تراپی و درمان های دارویی را از دیگر محورهایی تلاش متخصصان ارولوژی است.
منبع : متخصص اورولوژی تهران