[sbu_post_image]
بررسی اورودینامیک به چه معنی است؟
بررسی اورودینامیک (urodynamic study) به منظور تشخیص اختلالات کنترل مثانه (از جمله کاهش میزان جریان ادرار و بی اختیاری ادرار) انجام می شود و در آن سوندهایی به داخل مثانه، رکتوم (راست روده) یا مهبل (واژن) فرستاده می شود تا از این طریق تغییرات فشاری به وجود آمده در مثانه، با پر و خالی کردن آن به وسیله ی مایعاتی که به وسیله ی سوند به داخل مثانه فرستاده می شود مورد بررسی قرار گیرد.
برای بررسی اورودینامیک، گاهی پس از پرکردن مثانه با ماده حاجب، با استفاده از اشعه X، تصویر برداری از مثانه صورت می گیرد و وقتی مثانه پر شد از بیمار می خواهند سرفه کند تا از طریق، نشت ادرار موجود در بی اختیاری استرس تشخیص داده شود.
درمان عفونت مثانه
برای درمان عفونت مثانه، آنتیبیوتیک تجویز میشود. اگر فونت مثانه تکرار شود و شدید باشد، آنتی بیوتیک به صورت طولانی مدت تجویز میگردد. نوشیدن آب به مقدار زیاد برای درمان عفونت مثانه توصیه میشود. حداقل نوشیدن ۲ لیتر آب در روز برای سلامتی مفید خواهد بود هر چند شواهد کافی برای آن در دسترس نیست. برای کاهش علایم، سیترات سدیم و سیترات پتاسیم تجویز میگردد. اگر عفونت مثانه ناشی از عفونت قسمتهای دیگر باشد آنگاه درمان عفونتهای قسمتهای دیگر نیز ضروری خواهد بود. برای مثال اگر عفونت مثانه ناشی از عفونت ویروسی هرپس باشد آنگاه درمان ضد ویروسی مانند تجویز آسیکلویر (Acyclovir) مفید خواهد بود.
عوامل عفونت مثانه در مردان
عفونت در ساير قسمتهاي دستگاه ادراري ـ تناسلي
وجود يك بيماري كه باعث كاهش مقاومت بدن شده باشد.
مصرف الكل
انسداد در مسير ادرار، معمولاً ناشي از پروستات بزرگ شده يا ملتهب. در اين حالت انسداد كامل نيست.
وارد آمدن ضربه به پيشابراه
عمل جراحي اخير كه در جريان آن كاتتر ادراري هم گذاشته شده باشد.
پیشگیری از عفونت مثانه در مردان
۱. حتیالامكان بهتر است از كاتتر استفاده نشود.
۲. مایعات به مقدار زیاد بنوشید، حداقل 8 لیوان در روز
۳. در صورت بروز عفونت ادراری، سریعاً برای درمان مراجعه كنید.
درمان سيستيت حاد مثانه
اين بيماران را مي توان با يکي از راهکارهاي زير درمان کرد:
-درمان پيشگيري که در اصطلاح پزشکي به آن «پروفيلاکسي»مي گويند؛ يعني بيمار به طور مداوم و هر روز مقدار کمي دارو بخورد تا عفونت دوباره عود نکند.
-بيمار پس از هر بار رابطه جنسي دارو بخورد.
-هر بار که بيمار دوباره علائم را پيدا کرد، خودش درمان را شروع کند.
عوارض عفونت مثانه
ناکافی بودن درمان میتواند موجب عفونت مزمن مجاری ادراری شود، و نهایتاً به نارسایی کلیه بیانجامد.
ادرار سبز یا آبی
میتواند در نتیجه غذا و دارو باشد. مثلا مارچوبه رنگ ادرار را مایل به سبز میکند و بوی مخصوصی به ادرار میدهد که کاملا قابلتشخیص است. داروهایی که میتوانند رنگ ادرار را آبی تا سبز کنند، آمی تریپتیلین، ایندومتاسین، سایمتدین و داروهای ضدتهوع و چند مولتیویتامین هستند. در برخی داروها رنگی مورداستفاده قرار میگیرد که علاوه بر آبیکردن رنگ ادرار باعث درد در هنگام دفع ادرار نیز میشوند. برخی بیماریهای ارثی نادر مثل هیپوکلسمی، رنگ ادرار را آبی میکنند. این بیماری ارثی گاهی به نام «نشانگان پوشک آبی» نیز نامیده میشود که به دلیل رنگ آبی ادرار کودکان مبتلاست.
قهوهای تیره یا ادرار به رنگ چای
خوردن مقدار زیاد موادغذایی مثل باقلا، ریواس و آلو ادرار را قهوهای تیره میکند. داروها و برخی موادمخدر نیز رنگ ادرار را به قهوهای تیره تغییر میدهند. از داروها میتوان به کلروکلین و آنتیبیوتیکهای مترونیدازول و نیترونورانتونین که در عفونتهای ادراری تجویز میشوند، اشاره کرد. مسهلهای حاوی برگ سنا و کاسکارا و شلکننده عضلانی متوکاربامول ادرار را قهوهای تیره میکنند. برخی بیماریها به خصوص ناراحتیهای کبدی مثل هپاتیت و سیروز و بیماری ارثی نادر به اسمtyrosinemiaکه التهاب گلرومرولهای کلیوی است، با توانایی کلیه در جذب مایع و مواد زائد تداخل میکند.
ادرار تیره و کدر
عفونتهای دستگاه ادراری و سنگ کلیه میتوانند شکل ظاهری ادرار را کدر و تیره کنند.
منبع : پزشک متخصص آسیب به کلیه