[sbu_post_image]
نكاتي در مورد كليه ها
هر فرد در بدن خود دو كلیه به اندازه مشت فرد بزرگسال دارد كه در دو طرف ستون مهره ها و در قسمت زیرین قفسه سینه در پشت قرار دارند، اگر چه كلیه ها كوچكند ولی وظایفی پیچیده و حیاتی را انجام می دهند كه كل بدن را متعادل نگه می دارند. برای مثال كلیه ها:
– در دفع مواد زاید و مایعات اضافی كمك می كنند.
– خون را تصفیه، برخی از مواد را حفظ و برخی را دفع می كنند.
– تولید گلبولهای قرمز را تحت نظارت قرار می دهند.
– ویتامین های موثر در رشد را می سازند.
– هورمون های موثر در تنظیم فشار خون را تولید می كنند.
– در تنظیم میزان مواد مغذی ویژه در بدن مانند كلسیم و پتاسیم كمك می كنند.
درد کلیه
درد کلیه ناشی از عفونت یا آسیب دیدگی کلیه ها می باشد.
اگر در قسمت کمر یا پهلو های تان درد دارید، ممکن است فکر کنید که مربوط به کلیه ها می باشد. اما در اغلب مواقع این درد مربوط به کلیه ها نیست. بسیاری از افراد تعجب می کنند وقتی متوجه می شوند که کلیه ها تقریبا بالای کمر، درست زیر دنده های پایینی (فضای خلفی) قرار دارند.
از کجا باید بدانیم آنچه درد کلیه می نامیم واقعا درد کلیه است؟ هیچ راه مطمئنی وجود ندارد، اما با وجود علائم و نشانه های دیگر و با توجه به نتایج آزمایشات احتمال ارتباط آن با کلیه ها افزایش می یابد.
درد شدید و یک طرفه قسمت بالایی کمر همراه با تب و علائم ادراری درد واقعی است. این درد ممکن است ناشی از عفونت کلیوی (پیلونفریت) باشد.
سنگ کلیه نیز موجب بروز درد می شود، اما درد کلیه محسوب نمی شود. تا زمانیکه سنگ در کلیه باقی می ماند درد ندارد، اما حرکت آن برای خروج از کلیه واقعا دردناک است. وقتی سنگ کلیه از حالب حرکت می کند تا به مثانه برود، موجی از درد تند و تیزی بوجود می آید که پزشکان آن را کولیک کلیوی یا کولیک حالب می نامند.
علل درد کلیه
- تصلب شرائین (سرخرگ کلیوی به همراه تشکیل لخته خون یا کم خونی موقت)
- خونریزی کلیوی (خونریزش)
- کلیه نعل اسبی
- هیدرونفروز (تورم کلیه به علت بازگشت ادرار)
- سرطان کلیه (یا تومور کلیه)
- عفونت کلیوی (پیلونفریت)
- بیماری پلی کیستیک کلیه
- ترومبوز وریدی کلیه (ایجاد لخته خون در وریدهای کلیه)
- عفونت مجاری ادراری
در صورت وجود علائم زیر با پزشک تماس بگیرید:
- درد مداوم و شدید در یک طرف کمر یا پهلو
- تب، بدن درد و خستگی
- سابقه عفونت مجاری ادراری
ایجاد لخته خون یا خونریزی کلیه موجب بروز درد ناگهانی در قسمت پایینی شکم و پهلو می شود و همچنین خون زیادی در ادرار دیده می شود. این شرایط غیرطبیعی مربوط به آسیب دیدگی کلیه یا سایر اختلالات کلیه از جمله تصلب شرائین سرخرگ کلیوی، اختلال خونریزی یا انسداد جریان خون در کلیه می باشد. قطع جریان خون کلیه یک مورد اورژانسی است، بنابراین در صورت وجود درد شدید کلیه، با یا بدون وجود خون در ادرار، فورا به پزشک مراجعه نمایید.
سنگ کلیه
بررسی های صورت گرفته نشان می دهد آمار آمریکایی های مبتلا به سنگ کلیه از سال 1994 به بعد، حدود دو برابر شده و بسیاری از محققان دلیل آن را افزایش روزافزون چاقی و دیابت می دانند. به عبارت دیگر، از هر 11 آمریکایی، یک نفر از سنگ کلیه رنج می برد. از آنجا که چاقی با مصرف کلسیم بیشتر در ارتباط است، استفاده بیشتر از این ماده باعث رسوب آن در ادرار و تولید سنگ کلیه می شود. از سوی دیگر، مصرف بالای پروتئین و سدیم نیز از عوامل ایجاد سنگ های کلیوی است. مطالعات نشان می دهد وجود بیش از حد مواد معدنی غیرقابل حل در ادرار از عوامل اصلی ایجاد سنگ های کلیوی به شمار می رود. در این حالت مواد معدنی فراوان موجود در ادرار متبلور شده و سنگ تولید می کند. سنگ کلیوی معمولا گوشه های تیز و نامنظمی دارد؛ از این رو زمان عبور از کلیه به سمت مثانه و سپس خروج به سمت مجاری ادراری ممکن است باعث برش بافت های مجاور شود. این قبیل سنگ ها از ترکیب اسید اگزالیت و کلسیم ایجاد می شوند که هر دو غیرقابل حل هستند. کم آبی بدن جریان ادرار را کند کرده و به این دو ماده مجال ترکیب و تولید سنگ های کلیوی را می دهد. علاوه بر این مواد، گاه سنگ های کلیه از اسید اوریک و فسفر موجود در ادرار نیز ایجاد می شود. سایر دلایل بروز این بیماری، مصرف بیش از حد ویتامین D و کلسیم، متعادل نبودن مواد معدنی داخل بدن، کم آبی و رژیم غذایی نامناسب است.
تحقیقات نشانمي دهد که بي تحرکي و ورزش نکردن و يا مشاغلي که نياز به نشستن طولاني دارد درابتلا به سنگ کليه بسيار موثر است.
ميزان بروز سنگ کليه در کشور 3.5 در هر 100 هزار نفر است و با اين شرايط ايرانبالاترين ميزان بروز سنگ کليه را در دنيا را دارد. وي، بي تحرکي، نشستن طولاني مدت،مصرف مواد غذايي نامناسب و مصرف مايعات کم را در ابتلا به سنگ کليه موثراست.
8 تا 10درصد از جمعيت ايران به نوعي درگير مشکل سنگ کليه هستند، شيوع اين بيماري درکشور بسيار بالا است. بصيري گفت: بررسي ها نشان داده است، افرادي که سنگ کليه خودرا درمان نمي کنند، دچار عود مجدد اين بيماري پس از پنج سال مي شوند.
در مردان را شايع ترين بيماري در رشته اورولوژي است . 30 درصدمراجعه کنندگان به متخصصان اورولوژي، بيماري مرتبط با پروستات دارند. دامنه اين بيماريپروستات متنوع است و مي تواند شامل بزرگي پروستات و عفونت پروستات ياسرطان پروستات باشد و حدود 10 درصد از بيماران مبتلا به پروستات نياز به عمل جراحيدارند.
منبع : متخصص اورولوژی تهران