راه های مختلف درمان سرطان مثانه

images?q=tbn:ANd9GcTk vaAHF1Mn5afKnYkMu5V3NV3EaM3aHVA9JS381RCE3sBz7LZ

درمان سرطان مثانه

روش‌های درمانی مختلفی برای مبتلایان به سرطان مثانه وجود دارد. برخی از روش‌های درمانی استاندارد هستند (روش‌هایی که در حال حاضر از آنها استفاده می‌شود)، و برخی از روش‌های درمانی در پژوهش‌های بالینی تحت بررسی هستند. پژوهش بالینی بر روی یک روش درمانی، یک بررسی تحقیقاتی است که به‌منظور بهبود روش‌های درمانی موجود یا يافتن روش‌هاي جديد بر روي مبتلایان به سرطان انجام می‌شود.

در صورتی‌که نتایج پژوهش‌های بالینی نشان‌دهندۀ بهتر بودن روش درمانی جدید نسبت به درمان استاندارد باشد، ممکن است درمان جدید، به‌عنوان درمان استاندارد مطرح شود. بیماران می‌توانند شرکت در پژوهش‌های بالینی را نیز در نظر داشته باشند. بايد دانست كه برخی از پژوهش‌های بالینی تنها پذیرای بیمارانی هستند که هيچ درمانی را آغاز نکرد‌ه‌اند.

چهار روش درمانی استاندارد

جراحی

  • برداشت از طریق پیشابراه (Transurethral Resection- Tur) با استفاده از جریان الکتریسیته: نوعی جراحی که در آن سیستوسکوپ (یک لولۀ باریک نورانی) را از طریق پیشابراه وارد مثانه می‌کنند، سپس از ابزاری که در انتهایش یک حلقۀ سیمی است، برای برداشتن و یا سوزاندن تومور به‌وسیلۀ جریان الکتریکی قوي، استفاده می‌کند.
  • مثانه‌برداری کامل (Radical Cystectomy): نوعی جراحی که در آن مثانه، تمام غدد لنفاوی و اندام‌های مجاور آن را که سرطانی هستند، برمی‌دارند. ممکن است از این نوع جراحی در صورتی‌که سرطان به دیوارۀ ماهیچه‌ای مثانه حمله کرده باشد، یا سرطانِ سطحی بخش زیادی از مثانه را گرفته باشد استفاده کنند. در مردان، اندام‌های مجاوری که آنها را برمی‌دارند عبارتند از پروستات، کیسه‌های منی، و بخشی از مجرای انتقال منی (Vas Deferens). در زنان، رحم، تخمدان‌ها، لوله‌های رحمی (فالوپ) و بخشی از واژن را برمی‌دارند. گاهی، در صورتی‌که سرطان به خارج از مثانه سرایت کند و نتوان همة بخش‌هاي سرطان‌زده را به‌طور کامل برداشت، فقط خود مثانه را برمي‌دارند تا علائم پیشابی ناشی از سرطان کاهش یابد. در صورتی‌که جراح مجبور به برداشتن مثانه شود، راهی دیگر برای خروج ادرار از بدن ایجاد می‌کند.
  • مثانه‌برداری جزئی (Segmental Cystectomy): نوعی جراحی برای برداشتن بخشی از مثانه. این نوع جراحی را می‌توان بر روی بیمارانی انجام داد که مبتلا به تومور با درجۀ پایین هستند و تنها بخشی از دیوارۀ مثانه‌شان درگیر سرطان شده است. به دلیل اینکه تنها بخشی از مثانه برداشته می‌شود، بیماران قادرند پس از گذراندن دورۀ بهبودی، به‌طور طبیعی ادرار کنند.
  • انحراف مسیر پیشابی (Urinary Diversion): نوعی جراحی، جهت ايجاد يك محل جديد ذخیره شدن ادرار در بدن و يك مسير جديد دفع آن.

پرتودرمانی

پرتودرمانی یکی از روش‌های درمان سرطان است که در آن از اشعه‌ ایکس قوي یا دیگر انواع اشعه برای از بین بردن سلول‌های سرطانی یا جلوگیری از رشد آنها استفاده می‌شود. دو نوع پرتودرمانی وجود دارد. در پرتودرمانی خارجی از دستگاهی خارج از بدن، جهت تابش اشعه به سمت ناحیۀ درگیر سرطان استفاده می‌شود. در پرتودرمانی داخلی، از یک مادۀ رادیو اکتیو که درون سرنگ، دانه، سیم یا سوندی تعبیه شده و مستقیماً در ناحیۀ درگیر سرطان یا ناحیۀ مجاور آن قرار داده می‌شود، استفاده می‌شود. روش انجام پرتودرمانی به نوع و مرحلۀ سرطان تحت درمان بستگی دارد.

شیمی‌درمانی

شیمی‌درمانی نوعی روش درمان سرطان است که در آن از داروها جهت جلوگیری از رشد و افزایش سلول‌های سرطانی استفاده می‌شود، این کار یا با از بین بردن این سلول‌ها و یا با جلوگیری از تقسیم شدنشان انجام می‌شود. در صورتی‌که شیمی‌درمانی از طریق خوراندن یا تزریق دارو درون رگ یا عضله انجام شود، داروها وارد جریان خون شده و به تمام سلول‌های بدن می‌رسند (شیمی‌درمانی فراگیر يا Sytemic) . در صورتی‌که شیمی‌درمانی را مستقیماً درون كانال نخاعي، یک اندام، یا یک حفرۀ بدن، مانند شکم انجام دهند، تأثیر عمدۀ داروها بر روی سلول‌های سرطانی موجود در همان ناحیه خواهد بود (شیمی‌درمانی منطقه‌ای يا  Regional) ممکن است سرطان مثانه را با روش شیمی‌درمانی درون- مثانه‌ای (لوله‌ای که از طریق پیشابراه درون مثانه قرار می‌گیرد) درمان کنند. روش انجام شیمی‌درمانی به نوع و مرحلۀ سرطان تحت درمان بستگی دارد.

درمان بیولوژیک

درمان بیولوژیک نوعی روش درمانی است که در آن از سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با سرطان استفاده می‌شود. از موادی که توسط بدن ساخته یا در آزمایشگاه تولید می‌شوند جهت تقویت، هدایت یا ترمیم نیروی دفاعی طبیعی بدن علیه سرطان استفاده می‌شود. به این نوع روش درمان سرطان، بیوتراپی یا ایمیونوتراپی نیز می‌گویند.

منبع:پزشکی

دکتر محسن وریانی

دکتر محسن وریانی متولد سال ۱۳۵۴ از منطقه چهاردانگه شهرستان ساری در استان مازندران است. تحصیلات ابتدایی و دبیرستان را در محل تولد سپری کردند. در سال 1373 با قبولی در رشته پزشکی وارد دانشگاه شهید بهشتی شدند. پس از اخذ مدرک دکترای عمومی و شرکت در امتحان تخصص در سال 1384 موفق به قبولی در رشته تخصصی جراحی کلیه و مجاری ادراری دانشگاه علوم پزشکی تهران گردید.

مطالب مرتبط

مشاوره و تماس
×مشاوره رایگان