راه پيشگيرى از عفونت مثانه چیست

[sbu_post_image]

سرطان مثانه

سرطان مثانه‌ عبارت‌ است‌ از رشد يك‌ بافت‌ غير طبيعي‌ در مثانه‌ كه‌ در آن‌ تقسيم‌ سلول‌ها به‌ طور مهار گسيخته‌اي‌ انجام‌ مي‌گيرد و كنترلي‌ بر آن‌ وجود ندارد. سرطان ممكن‌ است‌ خوش‌خيم‌ يا بدخيم‌ باشد. اگر سرطان بدخيم‌ باشد، امكان‌ دارد به‌ گره‌هاي‌ لنفاوي‌، استخوان‌، كبد، و ريه‌ها گسترش‌ يابد. تومورهاي‌ مثانه‌ در افراد بالاي‌ 50 سال‌ شايع‌تر است‌ و ضمناً شيوع‌ آن‌ در مردان‌ بيشتر از زنان‌ است‌.

علت  سرطان مثانه

علت ایجاد کننده سرطان مثانه در 35- 15درصد از مردان تماس‌های شغلی می‌باشد.

همچنین در 6-1 درصد زنان نیز تماس‌های شغلی باعث بوجود آمدن سرطان مثانه می‌شود.

افرادی که شغلشان به عنوان مثال در ارتباط با صنایع چرم می‌باشد یا کارگرانی که با موادی مثل رنگ، بنزین، مواد چاپ و مواد شیمیایی سر و کار دارند، بیشتر در معرض خطر می‌باشند.

یکی دیگر از علت‌های ایجاد کننده سرطان مثانه استفاده از داروهایی مانند سیکلوفسفامید و شیرین کننده‌های مصنوعی است. عفونت و سنگ مثانه نیز خطر بدخیمی مثانه را افزایش می‌دهند. قابل ذکر است که سیگار عامل 50 درصد تومورهای مثانه می‌باشد.

علایم سرطان مثانه

شایع‌ترین علامت سرطان مثانه وجود خون در ادرار(هماچوری) می‌باشد که در 90- 85 درصد موارد دیده می‌شود. همچنین درد مشترک (متاستاز) در پهلو و درد استخوانی (ناشی از انتشار استخوانی) از سایر علایم این بیماری‌اند.

در مراحل‌ اوليه‌، معمولاً علامتي‌ وجود ندارد.
وجود خون‌ در ادرار
سوزش‌ ادرار
تعداد دفعات‌ ادرار زياد مي‌شود، اما در هر بار حجم‌ ادرار كم‌ است‌.
درد در ناحيه‌ لگني‌
كاهش‌ وزن‌ بدون‌ توجيه‌ (علامتي‌ كه‌ در مراحل‌ آخر ظاهر مي‌شود).

فعاليت در زمان ابتلا به سرطان مثانه‌

پس‌ از جراحي‌ يا ساير روش‌هاي‌ درماني‌ و با موافقت‌ پزشك‌ خود، فعاليت در زمان ابتلا به اين بيماري هاي‌ عادي‌ خود را از سر گيريد (از جمله‌ فعاليت در زمان ابتلا به اين بيماري جنسي‌).
رژيم‌ غذايي‌
هيچ‌ رژيم‌ خاصي‌ توصيه‌ نمي‌شود.

اگر شما يا يكي‌ از اعضاي‌ خانواده‌ تان علايم‌ سرطان مثانه‌ داريد.
اگر دچار علايم‌ جديد و غيرقابل كترل شده ايد. داروهاي‌ مورد استفاده‌ در درمان‌ ممكن‌ است‌ عوارض‌ جانبي‌ به‌ همراه‌ داشته‌ باشند.

پيشگيري‌ از سرطان مثانه  

از مواجهه‌ با مواد خطرناك‌ شيميايي‌ يا عوامل‌ خطرناك‌ محيطي‌ خودداري‌ كنيد. با انجام‌ اقدامات‌ حفاظتي‌ در اين‌ گونه‌ صنايع‌ و بررسي‌ منظم‌ كساني‌ كه‌ در گذشته‌ با اين‌ خطرات‌ مواجه‌ بوده‌اند، بروز سرطان مثانه‌ كمتر شده‌ است‌.
اگر سيگار مي‌كشيد، آن‌ را ترك‌ كنيد.

درمان‌ سرطان مثانه‌، زماني‌ كه‌ زود تشخيص‌ داده‌ شود، اغلب‌ موفقيت‌آميز است‌، اما عود آن‌ شايع‌ و بنابراين‌ بررسي‌هاي‌ منظم‌، بعد از درمان‌ ضروري‌ است‌.
چنانچه‌ از عمر سرطان مدتي‌ طولاني‌ گذشته‌ باشد، درمان‌ نتيجه‌ خوبي‌ ندارد.

مثانه عصبی در هر سنی می‌تواند بروز کند ولی بیشتر در افراد مسن اتفاق می‌افتد.

علائم مثانه عصبی

* شایعترین علامت عدم توانایی در کنترل ادرار می‌باشد.
– بی‌اختیاری ادرار
– تکرر ادرار (احساس نیاز به دفع ادرار به میزان 8 بار یا بیشتر در روز)
– احساس عدم تخلیه مثانه علیرغم ادرار کردن
– سوزش و درد هنگام دفع ادرار
– از دست دادن قدرت نعوظ در مردان

علل مثانه عصبی

– آسیب به طناب نخاعی که منجر به فلج شود.
– تومورهای سیستم عصبی مرکزی
– بیماریهایی مانند سیفلیس- دیابت- سکته مغزی- پارگی یا فتق دیسک بین مهره‌ای
– بیماریهای عصبی مانند مولتیپل اسکلروزیز
– بیماریهای مادرزادی مانند spina bifida
– جراحیهای طنای نخاعی
– مسمومیت با فلزات سنگین
– اثرات طولانی مدت ناشی از مصرف الکل

درمان مثانه عصبی

– رفتار درمانی
– تحریک الکتریکی
– درمان عفونتها
– دارو درمانی
– جراحی
– طب سوزنی
– قطع ریشه‌های عصبی
– سونداژ متناوب تمیز
– کاتاتریزاسیون مداوم و موقت

التهاب و یا عفونت مثانه یکی از انواع عفونت‌هایی است که منشا آن اغلب باکتریایی است. دردناکی مجاری ادرار و احساس عدم‌تخلیه مثانه از شایع‌ترین علامت‌های عفونت مثانه است. درمان پزشکی این بیماری که زنان نیز به آن دچار می‌شوند به وسیله آنتی‌بیوتیک‌ها صورت می‌گیرد اما پیشنهاد‌های گیاه‌درمانگران نیز در این زمینه خالی از لطف نیست.

علایم‌ عفونت مثانه

۱. احساس‌ سوزش‌ ادرار
۲. تكرر ادرار، اگرچه‌ حجم‌ ادرار ممكن‌ است‌ كم‌ باشد.
۳. احساس‌ فوریت‌ ادرار حتی‌ وقتی‌ كه‌ مثانه‌ خالی‌ است‌.
۴. درد در ناحیه‌ شرمگاهی‌
۵. ترشح‌ از نوك‌ آلت‌
۶. درد در قسمت‌ پایین‌ كمر
۷. وجود خون‌ در ادرار
۸. تب‌ خفیف‌
۹. ادرار بدبو
۱۰. بی‌اختیاری‌ ادرار (گاهی‌)

عفونت مثانه

علت ايجاد بيشتر بيمارى هاى عفونى و شايد همه آنها در وهله اول عدم بهداشت فردى است. تعدد اين بيمارى ها بسيار است و عفونت مثانه يكى از آنهاست كه اتفاقاً در و مردان با اندك تفاوت مشترك است.

به طور كلى در مورد عفونت مثانه يعنى التهاب آن؛ اگر زمانى با نشانه هاى زير برخورد كرديد به پزشك مراجعه و نسبت به درمان خود اقدام كنيد:

احساس سوزش يا تكرار ادرار (هرچند ميزان ادرار كم باشد)- فوريت ادرار- درد بخش پايين كمر- وجود خون در ادرار- تب خفيف- ادرار بدبو- درد به هنگام نزديكى- شب ادرارى در كودك- ترشح از نوك آلت (مردان)

 از علل عفونت مثانه باكترى هايى است كه يا از بخش ديگرى از بدن توسط خون به مثانه رسيده اند يا از راه پوست اطراف ناحيه تناسلى و مقعدى به مجارى ادرارى راه مى يابند. عفونت مثانه دلايل ديگرى هم دارد؛ از جمله استفاده از سوند ادرارى براى تخليه مثانه (پس از زايمان يا جراحى) آسيب رسيدن به پيشابراه، پروستات بسيار بزرگ و نقص ساختمانى در مجارى ادرار در مردان. در عين حال عواملى كه ممكن است خطر را افزايش دهند در و مردان متفاوت است.

اين عوامل در شامل افزايش فعاليت جنسى، استرس، پوشيدن لباس زيرتنگ و بدون تبادل هوا، نگاه داشتن ادرار، نشستن در وان و افتادگى دستگاه تناسلى- ادرارى است و در مردان مصرف الكل، وجود يك بيمارى كه باعث كاهش مقاومت بدن شده (اين عوامل در نيز ديده شده است) انسداد در مسير ادرار، وارد آمدن ضربه به پيشابراه و استفاده از سوند در عمل جراحى.

بارداری و عفونت مثانه

بارداری احتمال ابتلا به عفونت هر یک از بخش‌های دستگاه ادراری را بالا می‌برد. مقدار زیاد هورمون پروژسترون، موجب شل شدن عضلات حالب و در نتیجه گشادتر شدن حالب می‌شود.

رحم در حال رشد، می‌تواند به حالب ها فشار وارد آورد و جریان ادرار را در داخل آن‌ها با اختلال مواجه کرده و سرعت آن را کند سازد.

رشد جنین موجب فشار بر روی مثانه می‌شود و در نتیجه تخلیه آن هنگام دفع کامل نخواهد بود.

در نتیجه این اختلالات باعث می‌شود که عبور ادرار در مسیر دستگاه ادراری بیشتر طول بکشد و باکتری‌ها قبل از خروج از بدن زمان بیشتری برای تکثیر در اختیار خواهند داشت.

پزشک در همان اولین نوبت معاینات دوران بارداری آزمایش ادرار درخواست می‌کند، خواه شما علائم عفونت مثانه داشته باشید یا خیر.

پيشگيرى از عفونت مثانه

 حداقل ۸ ليوان در روز مايعات نوشيده و از كافئين بپرهيزيد – مراقبت از پيشابراه- – استفاده از دوش به جاى وان حمام- عدم مصرف اسپرى ها و دئودورانت- استفاده از لباس زير نخى- رعايت بهداشت فردى

منبع : متخصص اورولوژی تهران

دکتر محسن وریانی

دکتر محسن وریانی متولد سال ۱۳۵۴ از منطقه چهاردانگه شهرستان ساری در استان مازندران است. تحصیلات ابتدایی و دبیرستان را در محل تولد سپری کردند. در سال 1373 با قبولی در رشته پزشکی وارد دانشگاه شهید بهشتی شدند. پس از اخذ مدرک دکترای عمومی و شرکت در امتحان تخصص در سال 1384 موفق به قبولی در رشته تخصصی جراحی کلیه و مجاری ادراری دانشگاه علوم پزشکی تهران گردید.

Call Now Buttonمشاوره و تماس
× مشاوره رایگان