سرطان مثانه
ثمره فعاليت کليهها براي پاکسازي خون از مواد زايد، در جايي به نام مثانه انبار ميشود تا سر فرصت بتوان آن را تخليه کرد. اما گاهي اوقات نظم اين انبار به هم ميريزد. سرطان مثانه يکي از بيماريهايي است که سبب اين بينظمي ميشود. مطلب زير گفتگويي است با دکتر محمدرضا رزاقي، متخصص بيماريهاي کليه و مجاري ادراري و استاد دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي که به طور خلاصه هر آنچه لازم است درباره سرطان مثانه بدانيد، در اختيارتان ميگذارد.
سرطان مثانه شایع ترین نوع سرطان مثانه، از سلول های مفروش کننده سطح داخلی آن منشأ می گیرد و کارسینوم سلول بینابینی(transitionall cell carcinoma,TCC ) نام دارد.* در ایالات متحده سرطان مثانه چهارمین سرطان شایع آقایان و نهمین سرطان شایع خانم ها محسوب می شود. تومورهای مثانه در آقایان 3 برابر شایع تر از خانم ها هستند.
سرطان مثانه عبارت است از رشد يك بافت غير طبيعي در مثانه كه در آن تقسيم سلولها به طور مهار گسيختهاي انجام ميگيرد و كنترلي بر آن وجود ندارد. سرطان ممكن است خوشخيم يا بدخيم باشد. اگر سرطان بدخيم باشد، امكان دارد به گرههاي لنفاوي، استخوان، كبد، و ريهها گسترش يابد. تومورهاي مثانه در افراد بالاي 50 سال شايعتر است و ضمناً شيوع آن در مردان بيشتر از زنان است.
علایم سرطان مثانه
شایعترین علامت سرطان مثانه وجود خون در ادرار(هماچوری) میباشد که در 90- 85 درصد موارد دیده میشود. همچنین درد مشترک (متاستاز) در پهلو و درد استخوانی (ناشی از انتشار استخوانی) از سایر علایم این بیماریاند.
مانند سایر فرم های سرطان ,درمان سرطان مثانه نیز زمانی موفقیت آمیز خواهد بود که قبل از انتشار آن به سایر قسمت های بدن درمان شروع شود وبه همین دلیل است که سرطان باید هرچه زود تر تشخیص داده شود؛ بنابراین اگر علائمی از سرطان مثانه را دارید هرچه زود تر به دکتر خود مراجعه کنید. اگر تومور شما غیر مهاجم است شانس درمان شما بسیار عالی است,اگرچه باید به صورت منظم تست سیستوسکوپی را انجام دهید چون تومور های کوچک اغلب اوقات برگشت پذیرند و احتمال گسترش و دست اندازی تومور جدید وجود دارد.
برداشتن تومور مهاجم به همراه قسمتی از مثانه باعث کوچک شدن سایز آن می شود.و این به این معنی است که حفره مثانه مفدار کمتری از ادرار را می تواند در خود جای دهد بنابرین دفعات رفتن به دستشویی افزایش پیدا می کند
علت سرطان مثانه
علت ایجاد کننده سرطان مثانه در 35- 15درصد از مردان تماسهای شغلی میباشد.
همچنین در 6-1 درصد زنان نیز تماسهای شغلی باعث بوجود آمدن سرطان مثانه میشود.
افرادی که شغلشان به عنوان مثال در ارتباط با صنایع چرم میباشد یا کارگرانی که با موادی مثل رنگ، بنزین، مواد چاپ و مواد شیمیایی سر و کار دارند، بیشتر در معرض خطر میباشند.
یکی دیگر از علتهای ایجاد کننده سرطان مثانه استفاده از داروهایی مانند سیکلوفسفامید و شیرین کنندههای مصنوعی است. عفونت و سنگ مثانه نیز خطر بدخیمی مثانه را افزایش میدهند. قابل ذکر است که سیگار عامل 50 درصد تومورهای مثانه میباشد.
درمان تومور مثانه
آزمايشات پزشكي كه براي تأييد تشخيص انجام ميگيرند عبارتند از: آزمايش ادرار، سيستوسكپي (بررسي داخل مثانه با كمك لولهاي كه سر آن منبع نوري و دوربين ويديويي قرار دارد)، و عكسبرداري از مثانه و مجاري ادراري
جراحي براي برداشتن تومور. اگر تومور بدخيم باشد، امكان دارد به هنگام جراحي، داروهاي ضد سرطان در مثانه ريخته ميشوند. عمل جراحي ممكن است شامل تغيير مسير ادرار نيز باشد.
راديوتراپي (اشعه درماني)
کموتراپي داخل مثانهاي
از طريق سوند مواد شيميايي به مثانه وارد ميشود. اين کار نقش پيشگيرانه و درماني جهت جلوگيري از عود و از بين بردن بقاياي سلولهاي سرطان ال سطحي دارد، که هفتهاي يک بار و براي مدت 6 هفته استفاده ميشود. شايعترين داروهاي مصرفي در کموتراپي سرطان مثانه عبارتند از ميتومايسين- C، تيوتپا، دوکسي روبيسين و BCG که BCG داروي انتخابي ميباشد.
برداشتن سرطان از راه مجرا
از طريق مجراي ادرار با دستگاه رزکتوسکوپ وارد مثانه شده و سرطان هاي سطحي را بر ميدارند.
برداشت ناکامل مثانه
که در آن قسمتي از مثانه با عمل جراحي برداشته ميشود که اين کار بهطور معمول در سرطان هاي منفرد بيشتر انجام ميشود.
راديکال سيستکتومي
اين روش در واقع برداشتن ارگانهاي مختلف واقع در قدام لگن است که در مردان شامل مثانه با چربي اطراف، پريتوئن روي آن، پروستات و سمينال وزيکول ميباشد.
راديو تراپي
شيمي درماني
مهمترين دارو در شيمي درماني سپس پلاتين است که به تنهايي ميتواند باعث درمان 30 درصد از سرطانها باشد.
درمانهاي ترکيبي
منبع : متخصص اورولوژی تهران