[sbu_post_image]
پروستات غده ای است که به طور طبیعی در زیر مثانه واقع شده و مختص مردان می باشد. زنان فاقد پروستات هستند. مجرای ادرار از میان پروستات رد می شود و وظیفه پروستات تولید قسمتی از مایع منی می باشد. پروستات در توانایی جنسی نقشی نداشته و از روی سطح شکم قاب لمس نمی باشد. از سن 45 تا 50 سالگی پروستات در تمام مردان شروع به رشد خوش خیم و بزرگ شدن می کند.
این بیماری شایعترین سرطان مردان میباشد.
علت سرطان پروستات
علت این شیوع تشخیص آن با استفاده از آزمایش PSA میباشد در تمام نژادها و کشورها دیده شده و در بعضی فامیلها بیشتر دیده میشود و در صورت وجود سابقه در اقوام پدری شانس ابتدا فرد بیشتر میشود.
در اکثریت موارد در سنین بالا دیده میشود.
در بیش از 90% موارد سرعت رشد این سرطان بسیار کند میباشد. در اکثریت موارد این سرطان بدون علامت بوده و تشخیص آن بصورت اتفاقی و با استفاده از آزمایش PSA میباشد.
علائم سرطان پروستات
علائم آن شبیه بزرگ شدن خوشخیم پروستات بوده و شامل کاهش جریان ادرار، طول کشیدن زمان ادرار کردن، سوزش ادرار، خونریزی ادراری، بندآمدن ادرار میباشد. در مواردی هم با بیماری پیشرفته که به استخوانها دستاندازی کرده مواجه شد و بیمار با شکستگی استخوانها، بهخصوص در مهرهها و لگن مواجه میشویم.
تشخیص سرطان پروستات
تشخیص این بیماری بعد از انجام آزمایش PSA با نمونهبرداری از پروستات انجام میپذیرد.
درمان این سرطان وابسته به سن و شرایط عمومی بیمار و میزان گسترش سرطان در زمان تشخیص میباشد.
در صورتی که این سرطان گسترش نیافته باشد و سن بیمار زیر 70 سال و شرایط عمومی بسیار خوب باشد عمل جراحی رادیکال پروستات انجام شده که با عمل جراحی پروستات در موارد خوشخیم کاملاً متفاوت میباشد.
عفونت پروستات
عفونت حاد پروستات در مردان بسیار کمیاب و نادر است.
علائم آن شامل تب، حال عمومی بد، سوزش شدید ادراری و در مواردی نیز آمدن ادرار میباشد.
همانطور که گفته شد این بیماری بسیار نادر بوده و تشخیص آن گذشته از علائم بالینی، آزمایش کشت ادرار و درمان آن طولانی مدتتر از عفونت مثانه میباشد.
شامل عفونتهایی مثل سوزاک، ترشح و عفونت مجرای غیرسوزاکی، سفلیس، عفونت با HIV، تبخال تناسلی و نیز عفونتهای کمتر شایع مختلفی میباشد.
سوزاک: اسم علمی آن گندره بوده و قبلاً از همه شایعتر بود. در مردان با ترشح و سوزش تظاهر کرده ولی در زنان میتواند بدون علامت باشد.
امروز بعلت وجود آنتیبیوتیکها، در مردان عوارض کمتری داشته ولی در زنان بیماری میتواند بصورت مزمن و با عوارض شدیدی همراه باشد.
عفونتهای مجرای غیرسوزاکی در مردان با علائم خفیفتری همراه بوده ولی عوارض آن بهخصوص در زنان میتواند شدیدتر باشد.
سفلیس یا شانکه امروزه خیلی کم دیده شده و با زخم در ناحیه تناسلی تظاهر مینماید، این بیماری میتواند بصورت مزمن درآمده و عوارض طولانی مدت داشته باشد.
عفونت با HIV معمولاً در مرحله اول و حاد بیمار بدون علائم اختصاصی بوده و علائم آن شبیه یک سرماخوردگی و بیماری ویروسی معمولی بوده و بعد از چند سال عوارض بیماری که شامل ضعف سیستم ایمنی بدن و در نتیجه عفونتهای مختلف و نیز سرطانهای مختلف میباشد، خود را نشان میدهد.
تب خال تناسلی در جوانان شایع بوده و اهمیت خاصی ندارد، فقط در زنان حامله و در هنگام وضع حمل و زایمان اهمیت دارد.