شناخت و درمان هیدروسل

[sbu_post_image]

 هیدروسل

هیدروسل بیماری است که موجب تورم بیضه میشود در هیدروسل مایعی اطراف بیضه را احاطه می‌كند و موجب تورم كیسه بیضه می‌شود. هیدروسل در نوزادان شایع بوده و به صورت مادرزادی آنها را درگیر میکند و معمولا پس از یکماه بدون درمان بهبود می‌یابند.در بزرگسالان ابتلا به هیدروسل می تواند بدلیل التهاب، عفونت یا صدمه به کیسه بیضه رخ دهد.این التهاب ممكن است ناشی از عفونت اپیدیدیم(اپیدیدمیت) یا عفونت بافت بیضه (اركیت) باشد.

(اپیدیدیم لوله‌های ظریف و پرپیچ و خمی است که پشت هر بیضه قرار دارند).هیدروسل درد ندارد نبوده ولی اگر با تورم همراه باشد خطر ساز میشود.در صورت وجود تورم کیسه بیضه باید به پزشك اورولوژی مراجعه شود تا تحت سونوگرافی بیضه قرار بگیرند و علل دیگر همچون سرطان بیضه و … بررسی شود.

در بسیاری از موارد،هیدروسل با فتق كشاله ‌ران همراه است.در این موارد به علت ضعف دیواره شكمی،قسمتی از روده به داخل كیسه می‌رود كه نیاز به درمان دارد.از آنجاییكه مایع هیدروسل معمولاً شفاف است،پزشك برای تشخیص هیدروسل از آزمایش عبور نور از میان كیسه بیضه استفاده می‌كند.گذر نور نشان دهنده وجود مایع شفاف است،ولی تشخیص قطعی نیست،چون ممكن است فتق نیز وجود داشته باشد.

در صورتیکه شک به هیدروسل با عاملیت التهاب رود آزمایشات خون وادرار مشخصص کننده این موضوع خواهد بود. در مواردی که مایع احاطه كننده بیضه‌ها،مانع لمس بیضه‌ها ‌شود از روش‌های تشخیصی دیگر نظیر سونوگرافی استفاده خواهد شد.سونوگرافی با استفاده از امواج صوتی با فركانس بالا،برای ایجاد تصاویر اجزاء داخل بدن،انجام می‌شود برای بررسی احتمال سرطان بیضه كار می‌رود.

در پسر بچه‌ها معمولاً هیدروسل در طی یكسال به طور خود بخود محو می‌شود.اگر پس از یكسال از بین نرفت و یا به بزرگ شدن ادامه داد،نیاز به جراحی خواهد داشت.کشیدن مایع هیدروسل در بچه‌ها بدلیل خطر عفونت به هیچ‌وجه نباید انجام شود.در بزرگسالان نیز اغلب هیدروسل خود بخود از بین می‌رود و زمانی نیاز به درمان پیدا می‌كندكه متورم شود.

جراحی هیدروسلكتومی

جراحی هیدروسل (هیدروسلکتومی) یک جراحی سرپایی است.برای این كار جراح برشی را بر روی كیسه بیضه یا پایین شكم ایجاد می‌كند و ضمن تخلیه مایع، اصلاحات لازم را انجام می‌دهد.اگر هیدروسل در طی جراحی اصلاح فتق كشاله ‌ران تشخیص داده شود، پزشك اقدام به برداشت آن می‌كند در مواردی ممکن است نیاز به لاپراسکوپی حین عمل جراحی باشدتا به اپیدیدیم و مجاری اسپرم‌بر آسیبی نرسد.

هیدروسلكتومی ممكن است به قرار دادن لوله تخلیه و پانسمان حجیم بر روی ناحیه برش برای چند روز اول بعد از جراحی نیاز داشته‌ باشد.استفاده از كیسه یخ بر روی موضع در 24 ساعت اول پس از عمل، تورم را كاهش می‌دهد.معمولا در پچه ها نیاز به جراحی هیدروسل نیست ولی در صورت لزوم کیسه بیضه باید با شکاف جراحی کشاله ران جراحی انجام شود. در کسانیکه بیمارهای زمینه ای دارند از تخلیه توسط سوزن استفاده میشود این روش بعلت احتمال عود مجدد و ایجاد عفونت و درد در کیسه بیضه توصیه نمیشود.

دکتر محسن وریانی

دکتر محسن وریانی متولد سال ۱۳۵۴ از منطقه چهاردانگه شهرستان ساری در استان مازندران است. تحصیلات ابتدایی و دبیرستان را در محل تولد سپری کردند. در سال 1373 با قبولی در رشته پزشکی وارد دانشگاه شهید بهشتی شدند. پس از اخذ مدرک دکترای عمومی و شرکت در امتحان تخصص در سال 1384 موفق به قبولی در رشته تخصصی جراحی کلیه و مجاری ادراری دانشگاه علوم پزشکی تهران گردید.

مشاوره و تماس
× مشاوره رایگان