شیمی درمانی سرطان بیضه،سرطان مردانه

سرطان مردانه

مردان به ویژه در سنین جوانی از آنجا كه بازوی مولد و فعال جامعه محسوب می‌شوند و تاثیر به سزایی بر چرخه اقتصادی و اجتماعی جامعه می‌گذارند اما به همان نسبت بیماری‌ها و نیز از اهمیت و حساسیت برخوردار است. سرطان بیضه یكی از همین مشكلات جسمی مردانه است. شما درباره این بیماری چه می‌دانید؟
سرطان بیضه، شایع‌ترین سرطان تشخیص داده شده در میان مردان جوان بین ۱۵ تا ۳۵ ساله است. سن شیوع این بدخیمی و به موازات آن میزان درمان‌پذیری بسیار زیاد این سرطان، لزوم افزایش دانش عمومی جامعه را در این مورد متذكر می‌شود.

حداكثر میزان بروز تومور بیضه در حدود ۳۰ سالگی است. در كشورهای اروپایی و آمریكای شمالی در هر یك‌صد هزار نفر جمعیت مردان، بین ۳ تا ۷ نفر به این بیماری مبتلا می‌شوند، در ایران در سال ۱۳۸۴، تعداد ۵۰۳ به ثبت رسیده است. میزان تشخیص سرطان بیضه در بیشتر مناطق جهان در طی ۲۵ سال اخیر افزایش یافته است، اما خوشبختانه با تشخیص زودتر و درمان‌های مناسب جراحی، رادیوتراپی و شیمی درمانی كاهش چشمگیری در میزان مرگ و میر حاصل از آن مشاهده می‌شود. به طوری كه درصد بهبود كامل فرد مبتلا در بیشتر مراكز در حدود ۹۰ درصد تخمین زده می‌شود. این درصد بالا و قابل توجه را می‌توان یكی از موفقیت‌های برجسته طب در سال‌های اخیر ذكر كرد.

شیمی درمانی سرطان بیضه

معنای شیمی درمانی آن است که در نظر دارد شما با دارو درمان شوید معمولا شیمی درمانی را برای مردانی که (( تراتوما)) دارند تجویزمی کنند و هر از گاهی نیز برای (( سمینوما)) باردیگر برنامه ای انفرادی مخصوص خود شما برای شما طرح ریزی خواهد شد .

داروهایی که ازنوع کیتوتوایکسیک هستند سلولهای سرطانی را از بین می برند این داروها با رویش و نیروی منقسم شونده ی سرطان مبارزه می کنند به سلولهای سرطانی در حال گسترش و تولید تازه ای هستند خسارت وارد می کند این عمل داروها ممکن است تاثیراتی جانبی برروی بافتهای بدن داشته باشند که بیشتر آنها موقتی است علت آنست که بافتهای سالم بدم دوباره به سرعت رشد می کنند و به حالت طبیعی اولیه باز می گردند ولی باید گفت که در بعضی موارد این تاثیرات دائمی است حال چنانجه احتمالا این امر درباره ی شما صادق گردد پزشک آن را با شما درمیان خواهد گذاشت تا نظر شما را قبل از اقدام به این کار بداند .

چندین نوع دارو ازدسته ی کیوتوتوایکسیک وجود دارد که برای درمان سرطان بیضه از آن استفاده می کنند تاثیرات کلی یا جانبی دارو به وسیله ی پزشک ، یا پرستار برای شما توضیح داده خواهد شد .

داروهای مزبور را معمولا ا طریق تزریق در رگهای بازوی شما به بدن شما وارد می کنند ممکن است از طریق سرنگ (قطره) این کار را بکنند برای اینکار شما در بیمارستان بستری خواهید شد که مدت ان تا 1 هفته ممکن است به طول بانجامد بعضی ازتزریات هم هست که ممکن است آن را طی درمان طرح ریزی شده به طور سرپایی برای شما انجام دهند شیمی درمانی را معمولا با فاصله های معین طی چند ماه انجام می دهند .

در حین درمان آزمایشهای خون مرتبا از شما به عمل می آید که شامل نشانگر تومور نیز خواهد بود پزشک شما تحقیقات خودش را ادامه می دهد تا پیشرفت تدریجی شما را زیر نظر داشته باشد .

تزریق اداتاتست می گویند اداتا ایزوتوپی است ( ماده رادیو اکتیو) که آن را درون رگ تزریق می کنند معمولا این ماده دردرون جوی خون به تمام بدن می رسد و از طریق کلیه ها ان را ترک می کند پس از آنکه 3 ساعت از تزریق ماده ی رادیو اکتیو گذشت نمونه ای از خون گرفته می شود با اندازه گیری اینکه تا چه اندازه اداتا در خون باقی مانده است پزشک می تواند به شما بگوید که کلیه های شما تا چه حد خوب کار می کنند .

عوارض شیمی درمانی سرطان بیضه

بستگی به این دارد که چه نوع دارویی برای شما تجویز شده باشد از طرف دیگر هر یک از ما انسانی جدا ازدیگران و بازتابمان در برابر شیمی درمانی مختلف است تاثیرات معمولا موقت است و داروها یا سایر پیشنهاد ها ممکن است بکار گرفته شوند تا از خسارت وارد آوردن به سبک زندگی شما بیش از حد لازم پرهیز نمایند .

بیشتر مردان در حین عمل شیمی درمانی احساس می کنند که بی نهایت خسته اند این حالت یا احساس در روزهای شروع به کار شدید است و هر چه درمان جلو می رود ممکن است بر شدت این خستگی افزوده شود باید مواظب باشید که خودتان را بیش از حد خسته نکنید قبول کنید شما آن فرد قبلی نیستید .

داروهای کیوتوتوایکسیک می توانند برروی مغزاستخوان شما تاثیر نامساعد گذارند مغزاستخوان گلبول های خون را می سازند بنابراین لازم است در شروع درمان از شما آزمایش خون بعمل آید و اینکار در حین درمان و پس از آن ادامه داشته باشد شما به هیج وجه کم شدن گلبول های سفید خون خود را احساس نمیکنید در هر حال پزشک شما یا پرستار شما در آن زمان که شماره ی گلبولهای سفید خون شما شروع به کاهش می کند این موضوع را به شما اطلاع خواهند داد .

در حین درمان ممکن است به شما حالت استفراغ دست دهد و حتی استفراغ نیز بکنید ولی این عمل از جمله تاثیرات جانبی همه ی داروها نیست هربسیاری از قرص ها و تزریق ها برای رفع این مشکل وجود د ارد که پزشک شما بلافاصله از آنها استفاده خواهند کرد تا آرامش را به شما بازگردانند هم چنین ممکن است پیشنهاد دیگری داشته باشند تا شما بتوانید با این مشکل مبارزه کنید .

ممکن است این احساس به شما دست دهد که پس ازهر جلسه شیمی درمانی میلی به غذا ندارید از طرفی بعضی از داروها ممکن است مزه ی غذای شما را تغییر دهد و انها را در نظر شما نا مطبوع جلوه دهد اگر مشکل خوراک دارید لازم است ان را بلافاصله با ویژه گر تغذیه مطرح سازید .

داروهایی را که شما مصرف می کنید و مو جب از دست رفتن موهای زائد بدن شما گردد این بازتاب همیشه جنبه موقت داشته است و هنگامیکه درمان پایان یافت موهای بدن شما دوباره رشد می کنند و به جای اول برمیگردند.

ممکن است شما علاقه داشته باشید موهای سر خودتان را به آن علت که به طور یکنواخت نمی ریزند یا کم نمی شوند و از دید گاه افراد حالت کچلی پیدا می کنید بتراشید شاید هم علاقه داشته باشید از قبل کلاهی تهیه کنید تا سر شما را محافظت کند این کاملا طبیعی است که هر کس برای از دست دادن موی سرش به ویژه اگر ناگهانی نیز باشد ناراحت می شود برای رفع این محظور از موهای مصنوعی یا ویگ نیز می توان استفاده کرد .

اگر تاثیرات جانبی دیگری پیش آید و ارتباط با داروهایی داشته باشد که شما مصرف می کنید با شروع درمان برای شما تشریح خواهد شد .

منبع: متخصص ارولوژی تهران

دکتر محسن وریانی

دکتر محسن وریانی متولد سال ۱۳۵۴ از منطقه چهاردانگه شهرستان ساری در استان مازندران است. تحصیلات ابتدایی و دبیرستان را در محل تولد سپری کردند. در سال 1373 با قبولی در رشته پزشکی وارد دانشگاه شهید بهشتی شدند. پس از اخذ مدرک دکترای عمومی و شرکت در امتحان تخصص در سال 1384 موفق به قبولی در رشته تخصصی جراحی کلیه و مجاری ادراری دانشگاه علوم پزشکی تهران گردید.

مطالب مرتبط

مشاوره و تماس
×مشاوره رایگان