عفونت ادراری ،درمان‌ تومور مثانه‌

  1. صفحه اصلی
  2. /
  3. مثانه
  4. /
  5. عفونت ادرا...

سیستوسکوپی و اورتروسکوپی چیست؟

در هنگام وجودمشکل ادراری ممکن است پزشک، معاینه سطح داخلی مثانه و پیشابراه به وسیله ی دستگاهی موسوم به سیستوسکوپ(cystoscope ) را توصیه نماید. سیستوسکوپ، عدسی هایی شبیه به میکروسکوپ یا تلسکوپ دارد که به وسیله ی آن می توان داخل مثانه و پیشابراه را مشاهده کرد.

در بعضی از سیستوسکوپ ها از رشته های اپتیک(فیبرهایشیشه ای قابل انعطاف استفاده شده است که تصویر را از نوک لوله دستگاه به قسمت چشمی واقع در سر دیگر لوله منتقل میکنند. قطر سیستوسکوپ به اندازه ی مداد است و نوک آن دارای چراغی است که با نور خود فضای مورد معاینه را روشن می کند.

چنانچه از سیستوسکوپ فقط برای مشاهده ی مثانه استفاده شود، این کار،«سیستوسکوپی»(cystoscopy) و در صورتی که فقط برای مشاهده پیشابراه مورد استفاده قرار گیرد،«اورتروسکوپی»(urethroscopy ) و اگر برای مشاهده همزمان مثانه و پیشابراه استفاده شود،«اورتروسیستوسکوپی(urethrocystoscopy ) نامیده می شود.

از سیستوسکوپی و اورتروسکوپی برای تشخیص عفونت های مکرر دستگاه ادراری،وجود خون در ادرار(هِماچوری)، بی اختیاری ادرار یا وجود مثانه ی بیش فعالف وجود سلول های غیرعادی در آزمایش ادرار، نیاز به قراردادن سوند(کاتتر) در مثانه، درد درهنگام ادرارکردن، دردمزمن لگن، سیستیت(التهاب مثانه)مزمن، انسداد ادراری( مثلاً در بزرگی پروستات یا تنگی مجاری ادراری)، وجود سنگ در مثانه و پولیپ، تومور یا سرطان مثانه استفاده می شود.

می توان برای تشخیص سنگ و بعضی ضایعات حالب از اورِتِروسکوپی(ureteroscopy) استفاد کرد که باید توجه داشت که اورِتِروسکوپی( به معنی مشاهده ی حالب) با اورِتروسکوپی(urethroscopy) به معنی مشاهده ی پیشابراه تفاوت دارد و برخلاف آن، تحت بی هوشی عمومی انجام می شود.

درمان مناسبی برایشان اتخاذ شود.

عفونت ادراری

کلیه‌ها، میزنای و مثانه، دستگاه ادراری را تشکیل می‌دهند. محیط دستگاه ادراری باید استریل و فاقد باکتری باشد و وقتی باکتری وارد این محیط می‌شود علائمی در بدن فرد بیمار به وجود می‌آورد که ممکن است ابتدا مشکل چندانی پدید نیاورند، ولی با ازدیاد عامل بیماری زا بتدریج زندگی بیمار دچار اختلال می‌شود و بیمار از حضور در جمع و فعالیت روزانه خود باز خواهد ماند.

وجود خون در ادرار

وجود خون در ادرار(ادرار خونی، خون شاشی، هماچوریhematuria ) در اثر بسیاری از اختلالات ایجاد می شود.* در هماچوری میکروسکوپیک، ادرار در مشاهده با چشم غیرمسلح، طبیعی به نظر می رسد ولی آزمایش ادرار به وسیله میکروسکوپ تعداد زیادی گلبول قرمز را نشان می دهد. وجود 2 تا 5 گلبول قرمز در هر میدان میکروسکوپی با درشت نمایی بالا، هماچوری تلقی می شود.* در هماچوری ماکروسکوپیک(آشکار) رنگادرار قرمز یا به شکل کولا یا چای می شود.

درمان‌ تومور مثانه‌

آزمايشات‌ پزشكي‌ كه‌ براي‌ تأييد تشخيص‌ انجام‌ مي‌گيرند عبارتند از: آزمايش‌ ادرار، سيستوسكپي‌ (بررسي‌ داخل‌ مثانه‌ با كمك‌ لوله‌اي‌ كه‌ سر آن‌ منبع‌ نوري‌ و دوربين‌ ويديويي‌ قرار دارد)، و عكس‌برداري‌ از مثانه‌ و مجاري‌ ادراري‌
جراحي‌ براي‌ برداشتن‌ تومور. اگر تومور بدخيم‌ باشد، امكان‌ دارد به‌ هنگام‌ جراحي‌، داروهاي‌ ضد سرطان‌ در مثانه‌ ريخته‌ مي‌شوند. عمل‌ جراحي‌ ممكن‌ است‌ شامل‌ تغيير مسير ادرار نيز باشد.
راديوتراپي‌ (اشعه‌ درماني‌)

کموتراپي داخل مثانه‌اي

از طريق سوند مواد شيميايي به مثانه وارد مي‌شود. اين کار نقش پيشگيرانه و درماني جهت جلوگيري از عود و از بين بردن بقاياي سلول‌هاي سرطان ال سطحي دارد، که هفته‌اي يک بار و براي مدت 6 هفته استفاده مي‌شود. شايع‌ترين داروهاي مصرفي در کموتراپي سرطان مثانه عبارتند از ميتومايسين- C، تيوتپا، دوکسي روبيسين و BCG که BCG داروي انتخابي مي‌باشد.

برداشتن سرطان از راه مجرا

از طريق مجراي ادرار با دستگاه رزکتوسکوپ وارد مثانه شده و سرطان هاي سطحي را بر مي‌دارند.

برداشت ناکامل مثانه

که در آن قسمتي از مثانه با عمل جراحي برداشته مي‌شود که اين کار به‌طور معمول در سرطان هاي منفرد بيشتر انجام مي‌شود.

راديکال سيستکتومي

اين روش در واقع برداشتن ارگان‌هاي مختلف واقع در قدام لگن است که در مردان شامل مثانه با چربي اطراف، پريتوئن روي آن، پروستات و سمينال وزيکول مي‌باشد.

راديو تراپي

شيمي درماني

مهم‌ترين دارو در شيمي درماني سپس پلاتين است که به تنهايي مي‌تواند باعث درمان 30 درصد از سرطان‌ها باشد.

درمان‌هاي ترکيبي

منبع : متخصص اورولوژی تهران

دکتر محسن وریانی

دکتر محسن وریانی متولد سال ۱۳۵۴ از منطقه چهاردانگه شهرستان ساری در استان مازندران است. تحصیلات ابتدایی و دبیرستان را در محل تولد سپری کردند. در سال 1373 با قبولی در رشته پزشکی وارد دانشگاه شهید بهشتی شدند. پس از اخذ مدرک دکترای عمومی و شرکت در امتحان تخصص در سال 1384 موفق به قبولی در رشته تخصصی جراحی کلیه و مجاری ادراری دانشگاه علوم پزشکی تهران گردید.

مطالب مرتبط

مشاوره و تماس
×مشاوره رایگان