عفونت مثانه در زنان و مردان

علت عفونت مثانه در زنان

البته در دوران نوزادی چندان فرقی نمی‌کند ولی از ۳ سالگی به بعد، این میزان در خانم‌ها افزایش پیدا می‌کند و چند علت مهم در این زمینه وجود دارد که مهم‌ترینش، آناتومی ناحیه ادراری و تناسلی خانم‌هاست. طول مجرای ادرار در خانم‌ها خیلی کوتاه‌تر از آقایان است و همین امر، عفونت‌‌های ادراری را که عمدتا بالارونده هستند، افزایش می‌دهد.

علت دوم، نزدیک بودن مقعد و واژن به مجرای ادرار است بنابراین یکی از عواملی که سبب عفونت‌های ادراری در خانم‌ها می‌شود تماس جنسی است. در هر تماس، حجم بسیار زیادی میکروب وارد مجرای ادرار می‌شود که اگر خانم به‌موقع و پس از تماس جنسی ادرار نکند یا حجم مایعاتی که استفاده می‌کند کم باشد، به عفونت ادراری مبتلا خواهدشد.

عامل دیگر، قطع و وصل جریان ادرار هنگام ادرار کردن است. بعضی‌ها به اشتباه فکر می‌کنند این‌کار برای تقویت عضلات ناحیه لگن مفید است؛ در حالی که قطع کردن جریان ادرار سبب ایجاد خلاء یا مکش در آن ناحیه شده و این خلاء تمام میکروب‌های بیماری‌زای اطراف مقعد و واژن را به داخل مجرای ادرار می‌کشاند و سبب ایجاد عفونت ادراری می‌شود. عدم رعایت بهداشت نیز علت دیگر است. با رعایت بهداشت به راحتی می‌توان از بسیاری از عفونت‌های ادراری پیشگیری کرد.

مهم‌ترین نکته این است که هنگام شست‌وشو و طهارت و حتی خشک کردن،‌ دست یا دستمالی که به ناحیه مقعد کشیده می‌شود، به سمت جلو نیاید. بنابراین با شستن از جلو به سمت عقب می‌توان از عفونت‌ها پیشگیری کرد. همچنین عوض نکردن لباس زیر به‌طور مرتب و وجود رطوبت و نم در آن سبب ایجاد کلونی‌های میکروبی و قارچی در لباس زیر می‌شود.

علت عفونت مثانه

عامل اصلی عفونت مثانه، باکتری ای‌کلای (E.coli) یا اشرشیاکلی می باشد که به طور طبیعی در روده انسان زندگی می کند.

 شیوع عفونت مثانه در زنان و مردان

– معمولا زنان پس از برقراری رابطه جنسی با همسر خود به عفونت مثانه مبتلا می شوند.

– همچنین در زنان باردار، به دلیل تغییر سطح هورمون ها و تغییراتی که در دستگاه ادراری در این دوران رخ می دهد و هم چنین به دلیل افزایش عملکرد کلیه در دوران بارداری، ابتلا به عفونت مثانه یبشتر است. لذا زنان باردار باید بیشتر مراقب بهداشت شخصی خود باشند.

– عفونت مثانه در مردان علامتی از وجود یک مشکل زمینه ای و نگران کننده می باشد. می تواند به علت وجود انسداد مجرای ادراری باشد. بیماری های نظیر بزرگ شدن خوش‌خیم پروستات، سنگ کلیه و تنگی غیرعادی مجرای خروج ادرار می توانند باعث بروز عفونت مثانه در مردان شود.

منبع:بیتوته.تبیان

دکتر محسن وریانی

دکتر محسن وریانی متولد سال ۱۳۵۴ از منطقه چهاردانگه شهرستان ساری در استان مازندران است. تحصیلات ابتدایی و دبیرستان را در محل تولد سپری کردند. در سال 1373 با قبولی در رشته پزشکی وارد دانشگاه شهید بهشتی شدند. پس از اخذ مدرک دکترای عمومی و شرکت در امتحان تخصص در سال 1384 موفق به قبولی در رشته تخصصی جراحی کلیه و مجاری ادراری دانشگاه علوم پزشکی تهران گردید.

مطالب مرتبط

مشاوره و تماس