[sbu_post_image]
علائم سرطان پروستات
سرطان پروستات
همه ی داستان زیر سر غده ای است که نامش را پروستات گذاشته اند و فقط در مردان می توان پیدایش کرد. این که پروستات چه قدر برای بدن آقایان اهمیت دارد، جای خود دارد، اما آن چه کمتر مردی به آن فکر می کند این است که پروستات، پتانسیل بالایی برای سرطانی شدن دارد و اگر این گونه نبود، عنوان دومین سرطان شایع را بعد از سرطان ریه در آقایان به خود اختصاص نمی داد. این در حالی است که خیلی از مردان حتی نمی دانند پروستات چیست!
پروستات را غده ای صنوبری شکل می دانند که با ترشح مایعی در منی محیطی را فراهم می کند که اسپرم ها در آن بتوانند زنده بمانند و همچنان تا زمان لقاح فعالیت کنند. این غده که در زیر مثانه قرار دارد با بالا رفتن سن تغییراتی پیدا می کند که در ادامه به آن اشاره خواهد شد.
همان طور که گفته شد، پروستات پتانسیل بالایی برای سرطانی شدن دارد و این حالت ارتباطی مستقیم با بالا رفتن سن دارد. از این رو بر هر مردی واجب است تا اولا با ماهیت این غده در بدن خود آشنا شود و سپس مراقب آن باشد تا در دام این سرطان نیفتد. هم اکنون در ایالات متحده، سرطان پروستات، رایج ترین بیماری در مردان محسوب می شود و در دنیا دومین علت مرگ و میر بعد از سرطان ریه به شمار می آید. حال با این تفاسیر باز هم می خواهید نسبت به این غده ی پُر رمز و راز در بدن تان بی تفاوت باشید؟
همه می خواهند بدانند سرطان پروستات از کجا آغاز می شود و دقیقا این همان نکته ای است که تمام پزشکان این روزها روی آن مانور می دهند. به این معنا که نه تنها سرطان پروستات، بلکه بسیاری از سرطان های دیگر اگر در مراحل اولیه تشخیص داده شوند، به راحتی قابل درمان هستند و نباید اصلا نگران باشید، اما سرطان پروستات از جمله سرطان هایی است که تشخیص دیررس بیماری، بسیاری از امیدهای درمان سرطان پروستات را از بین می برد و به همین دلیل است که شناخت علائم زودرس این بیماری از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است.
سرطان پروستات عبارت است از ایجاد سلولهای سرطانی در پروستات که میتواند باعث انسداد در دستگاه ادراری یا متاستاز به سایر اعضاء بدن شود. در کشورهای پیشرفته سرطان پروستات شایعترین سرطان پس از سرطان پوست و مرگ آورترین سرطان در مردان پس از سرطان ریه است.
سرطان پروستات یکی از شایعترین سرطانها در مردان است. سرطان پروستات اگر در مراحل ابتدائی تشخیص داده شود با اقدامات درمانی مناسب می توان از پیشرفت و عوارض آن کاست. مردان علاقه دارند علت سرطان پروستات را بدانند. ولی علت قطعی آن مشخص نشده است ولی یک عده عوامل هستند که ابتلا به سرطان پروستات را مستعد می سازند.
سرطان پروستات موقعی اتفاق می افتد که سلولهای پروستات شروع به تکثیر شدن پیدا می کنند. سرطان پروستات یکی از شایعترین سرطانها در مردان می باشد. سرطان پروستات به دو شکل دیده می شود: بالینی و پاتولوژیک. در سرطان پروستات بالینی، بیمار بعلت علائمی که سرطان ایجاد کرده است مراجعه می کند. در نوع پاتولوژیک بیمار علائمی ندارد و پس از بررسی و آزمایشات لازم مشخص می شود که فرد سرطان پروستات دارد. ده درصد مردانیکه بعلت بزرگی خوش خیم پروستات تحت عمل جراحی قرار می گیرند، پس از جراحی و آزمایش پاتولوژی پروستاتی که با جراحی خارج شده است، مشخص می شود که بیمار سرطان پروستات دارد. به این نوع سرطان، سرطان پاتولوژیک می گویند.
سرطان پروستات اگر در مراحل ابتدائی تشخیص داده شود با اقدامات درمانی سرطان پروستات مناسب به مقدار زیاد می توان از پیشرفت و عوارض آن کاست. امروزه یک آزمایش خون بسیار حساس وجود دارد که در تشخیص سرطان پروستات خیلی کمک کننده است. بسیاری از مردان علاقه دارند که بفهمند علت سرطان پروستات چیست. تا کنون علت قطعی آن مشخص نشده است ولی یک عده عوامل هستند که ابتلا به سرطان پروستات را مستعد می سازند، این عوامل را در اصطلاح فاکتورهای خطرزا می گویند.. یعنی مردانیکه دارای این فاکتورهای خطرزا هستند، شانس ابتلا به سرطان پروستات در آنها زیاد است و باید بطور منظم پی گیری شوند.
علت سرطان پوستات
1. سن بالای 65 سال. با بالا رفتن سن خطر ابتلا به سرطان پروستات افزایش می یابد. اکثر مردان مبتلا به سرطان پروستات بالای 65 سال دارند. سرطان پروستات در مردان زیر 45 سال بندرت دیده می شود.
2. سابقه فامیلی. اگر مردی پدر یا برادرش مبتلا به سرطان پروستات بوده اند، خطر ابتلا به سرطان پروستات در او بیشتر از جمعیت عادی است.
3. نژاد. سرطان پروستات در سیاه پوستان بیشتر از سفید پوستان دیده می شود.
4. تغییرات ژنتیکی. عده ای از عوامل ژنتیکی وجود دارند که مرد را به ابتلا به سرطان پروستات مستعد می سازند. این تغییرات ژنتیکی را با آزمایش می توان تشخیص داد.
داشتن عوامل مستعد کننده فوق دلیل بر این نیست که مرد حتما مبتلا به سرطان پروستات خواهد شد، بلکه استعداد ابتلا به سرطان پروستات در وی بیشتر است.
علائم ابتلا به سرطان پروستات همانهائی هستند که در بزرگی خوش خیم پروستات نیز دیده می شوند و عبارتند از: مشکل در دفع ادرار، باریک شدن ادرار، قطره قطره ادارار کردن، طولانی شدن زمان تخلیه مثانه و احتباس ادراری. معمولا هنگام معاینه و آزمایش است که پزشک متوجه می شود متاسفانه بیمار مبتلا به سرطان پروستات شده است.
علائمی که باید جدی گرفته شوند
اگر می خواهید علائم هشدار دهنده ی سرطان پروستات را بشناسید، بهتر است با موارد زیر آشنا شوید.
1- اگر از جمله مردانی هستید که به تازگی دچار ادرار کردن پیاپی (تکرر ادرار ) می شوید یا به سختی ادرار می کنید و مخصوصا سن شما هم از 60 بالا رفته حتما پروستات خود را زیر نظر یک اورولوژیست بررسی کنید.
2- بیمار عنوان می کند که جریان ادرارش ضعیف شده و دیگر با فشار نمی تواند ادرار را دفع کند یا عنوان می کند که کالیبر ادرارش کاهش یافته است و ادراری باریک دفع می کند.
3- بی اختیاری ادرار نیز از جمله علائم هشدار دهنده برای سرطان پروستات است که باید حتما علت آن مشخص شود.
4- بند آمدن ادرار که خود به عنوان بارزترین علامت تغییرات پروستات است، یعنی بیمار که عموما فردی است مُسن عنوان می کند از چندی پیش ادرارش به سختی دفع می شده و حال یک شب به دنبال یک استرس روحی دچار انسداد ادراری شده و با نگرانی بسیار به پزشک مراجعه و از درد شدید ناشی از بند آمدن ادرار شکایت می کند.
5- وجود خون در ادرار نیز یکی از علائم هشدار دهنده ی مهم به شمار می رود. گاهی این خون در مایع منی دیده می شود و باید در اسرع وقت بررسی شود.
6- دردهای مبهم در پایین شکم آقایان اهمیت دارد و باید حتما از جهت پروستات بررسی شود.
7- ناتوانی های جنسی و درد شدید هنگام مقاربت نیز از علائم هشدار دهنده ی سرطان پروستات است.
8ـ علائم عمومی سرطان نیز اهمیت زیادی دارند که در برخی اوقات تنها علامت بیماری محسوب می شوند. در این بین ضعف و بی حالی شدید، کاهش اشتها و کاهش وزن شدید به طوری که اطرافیان از آن تعجب کنند، از جمله علائم مهم بروز سرطان محسوب می شود.
ممکن است علامت خاصی دیده نشود. علایم انسدادی معمولاً زودتر بروز میکند. متاستازهای استخوانی میتوانند موجب درد شوند.
سرطان پروستات طول کشیده دارای علائم مخصوص به خود نیز است. یکی از آنها کمر درد و دردهای استخوانی است. چون شایعترین محلی که سرطان پروستات منتشر می شود، ستون فقرات است. بعلت انتشار سرطان، استخوان خورده شده و گاه شکستگی خود بخود استخوان اتفاق می افتد. اعصابی که مسئول نعوظ در مردان هستند، از کنارهای پروستات عبور کرده و وارد آلت تناسلی می شوند. اگر سرطان از پروستات خارج شده و این اعصاب را گرفتار نماید، ممکن است بیمار مبتلا به اختلال نعوظ گردد، و گاها مردیکه با شکایت اختلال نعوظ مراجعه می کند، پس از بررسی مشخص می شود که علت آن سرطان پیشرفته پروستات می باشد. کیسه های منی درست در پشت پروستات قرار دارند، اگر سرطان از پروستات عبور کرده و به کیسه های منوی دست اندازی پیدا کند، اینگونه مردان ممکن است در منی خود خون ببینند.