[sbu_post_image]
واریس بیضه
به طور طبيعي رگ هايي اطراف بيضه هستند که ممکن است کلفت و گشاد شده و در نتيجه به دليل گرماي خون، بيضه ها هم گرم و توليد اسپرم ها مختل شوند. خيلي از آقايان متوجه اين بيماري نمي شوند، چون دردي ندارند، در حالي که چهل درصد آقاياني که براي ناباروري به ما مراجعه مي کنند واري کوسل دارند. آقاياني که يک بار بچه دار شده اند و تلاش شان براي تولد بچه ي دوم به نتيجه نمي رسد، معمولاً گرفتار اين مشکل هستند. اين موضوع نشان مي دهد واريکوسل يک بيماري پيش رونده است و آسيب هايش با گذشت زمان بيشتر مي شود.
واریکوسل عبارت از اتساع وریدهایی (سیاهرگ) است که خون را از بیضهها خارج میکنند. این بیماری شبیه بیماری واریس در ساق پاهاست. برای اینکه بیضهها بتوانند به خوبی نطفه مردانه یا همان اسپرم را تولید کنند، باید درجه حرارت آنها نیم درجه کمتر از درجه حرارت بدن باشد، به همین دلیل بیضهها بیرون از بدن قرار دارند. وقتی سیاهرگهای اطراف بیضه، متورم و گشاد میشوند، درجه حرارت بیضهها بالا میرود و ممکن است تولید اسپرم آسیب ببیند. این بیماری با توجه به شدت آن درجهبندی میشود؛ نوع خفیف درجه 1، نوع متوسط درجه 2 و نوع شدید درجه 3 . در نوع درجه 3 تمام کیسه بیضه همان طرف پر از عروق متسع است که اصطلاحا گفته میشود کیسه بیضه پر از کرم خاکی است. اگر این بیماری در سنین قبل از بلوغ ایجاد شود، میتواند باعث کوچک ماندن بیضهها شود. البته در بسیاری از موارد این حالت در طول زمان ایجاد میشود.
این بیماری بین مردان بسیار شایع است و تقریبا حدود 15 درصد مردان 35-25 ساله به واریکوسل مبتلا هستند 40 درصد مردانی که نابارورند به این ناراحتی مبتلا هستند. معمولا در بیش از 90 درصد موارد، واریکوسل بیضه سمت چپ را گرفتار میکند. خوشبختانه میتوان این بیماری را به راحتی تشخیص داد.
واريکوسل» با واريسي شدن عروق بيضه، شايع ترين بيماري مردان پس از بلوغ بوده و ده درصد مردان بالغ به آن مبتلا هستند. واريکوسل شايع ترين عامل ناباروري مردان است. سن شروع بيماري معمولا در زمان بلوغ يا بلافاصله پس از بلوغ بوده، ولي در سن کمتر يا سن بالا نيز ممکن است ايجاد شود.
واریکوسل و ناباروری
اثرات واریکوسل در ناباروری به ۲ گروه تقسیم می شود؛ اثرات درازمدت شامل تاثیر در رشد بیضه و اثر فوری شامل تاثیر بر اسپرم! اثر فوری با جراحی بازگردانده می شود. اگر واریکوسل توسط لاپاراسکوپی درمان شود، احتمال آنکه اختلال ناباروری تصحیح شود و اسپرم به وضعیت عادی برگردد زیاد است. در ۵۰درصد موارد در واریکوسل شدید درمان باعث بازگشت قدرت باروری تا حد کامل در فرد می شود اما در برخی موارد باروری طبیعی اصلاح نمی شود.
اگر واریکوسل خیلی شدید باشد و زود خود را نشان دهد، گاهی باعث کاهش اندازه بیضه می شود و درمان خود واریکوسل در این شرایط سلامت فرد را به طور کامل بازنمی گرداند و اثرات دائم آن ماندگار است. یکی از عوارض جراحی واریکوسل، هیدروسل یعنی تجمع آب دور بیضه است اما شایع نیست. در ۵ تا ۷ درصد موارد در افراد بروز می کند. هیدروسل یک عارضه وخیم نیست و در مواردی اصلا به درمان نیاز ندارد اما اگر شدید باشد با یک جراحی ساده برطرف می شود.
علايم واريکوسل
بيمار ممکن است با شکايت بزرگي، يا عدم تقارن بيضه ها، درد بيضه، يا پس از ازدواج، با ناباروري مراجعه کند. ولي شايع ترين فرم آن، بدون علامت و بطور اتفاقي است و پزشک حين معاينه، متوجه آن مي شود. در معاينه، بزرگي و تورم عروق بيضه، بخصوص در سمت چپ مشهود است و در حالت ايستاده با افزايش فشار شکمي تشديد مي يابد و در حالت خوابيده از بين مي رود (در صورتي که تورم عروق در حالت خوابيده از بين نرفت، بايستي به نوع ثانويه ي آن شک کرد.
درمان واريکوسل ممکن است ضروري نباشد. اما اگر نابارور هستيد، يا واريکوسل شما باعث درد يا تحليلرفتگي بيضهها شده است، ممکن است لازم باشد واريکوسل را ترميم کنيد. درمان، با هدف بستن وريدهاي آسيبديده و هدايت جريان خون به وريدهاي طبيعي انجام ميگيرد.
گرچه واريکوسل معمولا در دوران نوجواني رخ ميدهد، اما روشن نيست که آيا بايد واريکوسل را در همان زمان ترميم کرد يا نه. در صورتي که تحليلرفتگي پيشرونده بيضه، درد يا نتايج غيرطبيعي در آزمايش اسپرم رخ دهد، ترميم در دوره نوجواني ممکن است ضرورت پيدا کند.
ترميم واريکوسل ممکن است با جراحي باز، يا جراحي از طريق لاپاراسکوپي، و يا بستن وريد با بالون يا فنر از راه پوست (آمبوليزاسيون از راه پوست) انجام گيرد.
بعضی مردان پس از سن بلوغ درجاتی از واريکوسل دارند ولی همه آنها احتياج به درمان ندارند. اگر واريکوسل برای فرد، عارضهای ايجاد کند لازم است درمان انجام گردد. درغيراينصورت احتياج به درمانی نيست.
در روش میکروسرجری با توجه به استفاده از میکروسکوپ حین جراحی و بزرگنمایی جراح، قادر است با دقت بیشتر وریدها را از شریان ( سرخرگ ) و عروق لنفاتیک ( عروق برنده آب ) جدا کند و فقط وریدها را مسدود نماید.
همچنین وریدهای با سایز کوچک را که استعداد واریسی شدن در آینده دارد و منشاء عود واریکوسل درآینده خواهد بود. در روش جراحی معمولی قابل تشخیص نمیباشد درحالیکه در روش میکرسرجری بدلیل بزرگنمایی 6-4 برابر توسط میکروسکوپ، جراح قادر است این وریدهای کوچک را نیز مشاهده کند و از عروق لنفاتیک و شریان مجزا نماید و مسدود کند.
در نتیجه شانس عود واریکوسل در این روش بسیار کمتر و حدود نیم درصد ( یعنی موفقیت 5/99 درصد ) میباشد همچنین بدلیل قابلیت بهتر در تمایز شریان و لنفاتیک و حفظ آنها احتمال آتروفی بیضه بدنبال جراح و یا ایجاد هیدروسل ( آب آوردگی بیضه ) بسیار نادر میباشد.
منبع : پزشک واريکوسل تهران