[sbu_post_image]
علت شب ادراری
– فاکتورهای ژنتیکی
– سابقه فامیلی
– تأخیر در بلوغ
– استرس و اضطراب
– تأخیر در بیدار شدن از خواب
– کم بودن ظرفیت مثانه
– یبوست مزمن
– ایست تنفسی شبانه
– عفونتهای مجاری ادرار
– تأخیر در رشد اندامها و سیستم اعصاب مرکزی آنها
– اختلالات عضوی
– مثانه بیش فعال
– نگهداری ادرار
پیشگیری از شب ادراری
رشد و نمو- بسیاری از کودکان به تدریج که بزرگتر میشوند و سیستم اعصاب مرکزی تکامل پیدا میکند، مشکلات شب ادراری آنها نیز بهبود مییابد، این موضوع به چند دلیل اتفاق میافتد:
– افزایش ظرفیت مثانه
– زنگ خطر طبیعی بدن فعال میشود
– تولید هورمون افزاینده ادرار طبیعی میشود
– شرایط و حوادث استرسزا پایان مییابد
رفع شب ادراری
– آرامش دادن به کودک
– قبل از خواب به بچهها نوشیدنی ندهید
– جلوگیری از مصرف نوشیدنیهای کافئین دار مانند کولا یا چای
– قبل از خواب مطمئن شوید کودکتان از دستشویی استفاده نماید
زنگهای هشدار دهنده
علت آسیب به کلیه
شایعترین علل ابتلا به بیماریهای کلیه در دنیا، دیابت و پرفشاری خون هستند. حدود 70 درصد تمام موارد نارسایی کلیه از این دو علت ناشی میشوند. نوع تغذیه و کنترل فشار خون در بیماران مبتلا به پرفشاری خون و دیابت، در پیشگیری از آسیب به کلیه موثر است. برخی علل بیماریهای کلیوی ناشناختهاند. عوارض دارویی و سنگهای کلیه از دیگر علل آسیب کلیهها هستند. متاسفانه مصرف خودسرانه برخی داروها مانند داروهای مسکن و آنتیبیوتیکها هم میتواند به کلیهها آسیب برساند.
در صورتی که کسی به بیماری قند (دیابت) یا پرفشاری خون یا چاقی دچار باشد، در یک یا چند نفر از اعضای خانوادهاش بیماری کلیوی وجود داشته باشد، سیگار مصرف کند یا سنش بالاتر از 50 سال باشد، بیش از سایرین درمعرض خطر است.
بیماری کلیه
شایعترین علائم هشداردهنده بیماریهای كلیوی و دستگاه ادراری شامل فشار خون بالا، مشاهده خون با پروتئین در ادرار، وجود كراتینین خون بالاتر از حد تعیین شده در زنان و مردان، تكرر ادرار به ویژه در شب، مشكل در ادرار كردن یا ادرار درد آور و تورم در چشم ها و تورم دستها و پاها به ویژه در كودكان هستند. در مراحل اولیه بیماری ممكن است هیچ گونه علامتی دیده نشود. با گذشت زمان توانایی بدن در دفع مواد زائد كمتر خواهد شد لذا ممكن است بیمار متوجه ادم و ورم در دستها و پاها شود. احتمالا احساس نفسهای كوتاه و یا كاهش انرژی خواهد كرد. اما جای نگرانی نیست؛ زیرا به محض آن كه بیمار به کمک پزشك اقدام به درمان كند، احساس بهتری خواهد یافت، اما ممكن است بیماری كلیههنوز در حال پیشرفت كردن باشد و در صورتی كه تحت درمان قرار نگرفته و پیشرفت كند هر دو كلیه از كار خواهند افتاد.
پیشگیری از مشکلات کلیه
برخی اصول بسیار ساده به حفظ سلامت کلیه ها کمک میکنند. «باید متناسب با نیازتان آب کافی بنوشید (حداقل یک لیتر در روز) و این میزان را برای راحت تر شدن کار کلیه ها به چند مرحله تقسیم کنید. مراقب باشید تا تغذیه ای متعادل داشته باشید تا از افزایش وزن و بالارفتن کلسترول جلوگیری شود.
زیاد نمک استفاده نکنید زیرا مصرف زیاد نمک باعث پرفشاری خون میشود.» از هر گونه خوددرمانی بپرهیزید. در واقع، مسکن های غیراستروئیدی که شامل آسپرین هم میشوند، میتوانند کلیه ها را سمی کنند. این مورد دربارۀ مسکن هایی مانند پاراستامول، اگر به میزان زیاد و به مدت طولانی مصرف شوند، نیز صدق میکند. در رابطه با مصرف بیش از حد مسهل ها یا مدررها و مصرف محصولاتی که ترکیبات آنها برای تان شناخته شده نیست مانند برخی گیاهان چینی، مراقب باشید. در پایان، حواس تان به رژیم های غذایی پرپروتئین هم باشد، این دسته از خوراکی ها، کلیه ها را خسته میکنند!»
کلیه ها گران بها هستند، به خاطر آنها تغذیۀ مناسبی داشته باشیم
استفاده طولانی مدت از مسکن ها در دوزهای مصرفی بالا به ساختار و لایه های کلیه صدمه میزند. تقریبا تمامی مسکنها خون رسانی به کلیه را کند میکنند و همین موضوع سبب میشود تا کلیهها بعد از مدتی آسیب جدی ببیند. تقریبا ۱ تا ۳ درصد افرادی که به آسیبهای شدید کلیوی دچار هستند، بر اثر مصرف بیش از حد مسکن برای مدت طولانی به بیماریهای کلیوی مبتلا شدهاند.
عفونت ادراري و سوسيس و کالباس
گاهي خبرهايي منتشر ميشود با اين مضمون که فلان مادهغذايي مثل سوسيس و کالباس (مثلا به دليل ادويهاي که دارند) ميتوانند سبب ابتلا به عفونتهاي ادراري شوند يا بر شدت آن بيفزايند. در واقع، بايد گفت نوع تغذيه نميتواند باعث بروز عفونت ادراري شود.
عفونت در شرايطي به وجود ميآيد که يک باکتري از بيرون وارد بدن شود. گاهي ممکن است تغذيه به شکلي باشد که مقاومت بدن را کاهش دهد. مثلا بر فرض، کاهش ميزان ويتامين A و C يا روي ممکن است سبب کاهش سطح مقاومت بدن شده و زمينه را براي مبتلا شدن به بيماريهاي عفوني هموار کند. بنابراين، خوردن غذا هرگز سبب بروز عفونت ادراري نميشود؛ بلکه ميتواند با تضعيف سيستم دفاعي بدن، زمينه بروز عفونتهاي مختلف را فراهم آورد.
در حقيقت، مشکل اصلي سوسيس و کالباس، نوع مواد نگهدارندهاي است که به آنها افزوده شده تا طعم و رنگ طبيعي گوشت استفاده شده حفظ شود. اين ماده نگهدارنده، نيترات است که ميتواند در صورتي که بيش از حد مجاز استفاده شود، سرطانزا باشد اما سبب بروز عفونت نميشود. حتي اگر سوسيس و کالباس، آلوده به ميکروب هم باشد، مسبب بروز عفونت ادراري نيست، بلکه سبب بروز اسهال و مشکلات گوارشي ميشود.
از سوي ديگر، کمبود برخي ويتامينها ميتواند سبب ضعيف شدن سيستم ايمني شده و زمينه را براي ابتلا به عفونت ادراري هموار کند؛ بنابراين، مصرف برخي ويتامينها به هنگام اين بيماري ميتواند سبب تقويت هر چه بيشتر سيستم ايمني شود و به اين ترتيب، از شدت بيماري بکاهد.
يادتان باشد که انواع ميوهها و سبزيجات تازه و رنگي منبع عالي ويتامينها هستند و بهتر است در اين شرايط حداقل در ميان وعدهها بيشتر مصرف شوند.
منبع : متخصص مجاری ادراری