[sbu_post_image]
علت سرطان مثانه
سرطان مثانه مانند همه سرطانهاي ديگر اغلب يک عامل پيشتاز دارد. يعني تغييراتي در سلول ايجاد ميشود که اين تغييرات موجب ميشود سلولها به وضعيت رشد دوران جنيني برگردند. در اين ميان، مواد و عواملي در بروز اين تغييرات در داخل مثانه نقش دارند. مشخص شده که بيش از 70 درصد موارد سرطان مثانه ناشي از عوامل محيطي و 30 درصد در اثر فاکتورهاي داخلي خود فرد مانند تغييرات ژنتيکي است که اين تغييرات ابتدا در سلولهاي مخاط مثانه اتفاق ميافتد. اين سلولها با عنوان پوشش مخاطي از کاليسهاي کليه شروع شده و تا قسمتي از داخل مجراي ادراري را ميپوشاند که همه اين سلولها به يک نوع سرطان مبتلا ميشوند. عوامل سرطانزا در اثر تحريک مداوم موجب تغييرات سلولي شده و سلول را به يک وضعيت تهاجمي درميآورد و سبب رشد غيرقابل کنترلي در سلول شده و سرطان مثانه را ايجاد ميکند.
علت ایجاد کننده سرطان مثانه در 35- 15درصد از مردان تماسهای شغلی میباشد.
همچنین در 6-1 درصد زنان نیز تماسهای شغلی باعث بوجود آمدن سرطان مثانه میشود.
افرادی که شغلشان به عنوان مثال در ارتباط با صنایع چرم میباشد یا کارگرانی که با موادی مثل رنگ، بنزین، مواد چاپ و مواد شیمیایی سر و کار دارند، بیشتر در معرض خطر میباشند.
یکی دیگر از علتهای ایجاد کننده سرطان مثانه استفاده از داروهایی مانند سیکلوفسفامید و شیرین کنندههای مصنوعی است. عفونت و سنگ مثانه نیز خطر بدخیمی مثانه را افزایش میدهند. قابل ذکر است که سیگار عامل 50 درصد تومورهای مثانه میباشد.
سردسته عوامل ايجاد کننده سرطان، سيگار است. زماني که دود سيگار استنشاق ميشود، نيکوتين موجود در آن جذب بدن شده و مادهاي به نام آلفا و بتا نفتيل آمين در مثانه ظهور پيدا ميکند. حضور مداوم اين ماده در مثانه موجب تغييراتي در پوششهاي مخاطي مثانه ميشود.
سربي که در اثر آلودگي هوا مجبور به استنشاق آن هستيم نيز نقش مهمي در ابتلا به سرطان مثانه دارد.
افرادي که به طور مستمر در کارخانههاي چرمسازي، دباغي، رنگسازي، لاستيکسازي و چاپخانهها کار ميکنند بيشتر در معرض خطر سرطان مثانه قرار دارند. تماس طولانيمدت با رنگهاي آنيلين يا گروه بنزيدين، سرب و ديگر مواد محرک موجود در هوا سبب تحريک سلولهاي مخاط مثانه ميشود.
استفادهکنندگان از شيرينکنندههاي مصنوعي به مدت طولاني و کساني که تحت درمان با سيکلوفسفاميد براي برخي بدخيميها قرار ميگيرند نيز در خطر ابتلا به سرطان مثانه هستند.
همچنين کساني که مدت طولاني سنگ دارند يا کساني که براي طولاني مدت از سوند استفاده ميکنند مانند افرادي که به دليل قطع نخاعي و اختلالات عصبي مجبورند براي هميشه سوند داشته باشند و افرادي که داراي عفونتهايي هستند که درمان نميشوند و… در معرض ابتلا به سرطان مثانه قرار دارند.
سن و سرطان مثانه
بهطور قطع، سن تاثير دارد ولي به طور معمول، متوسط سنين در زمان تشخيص 60 تا 65 سال است اما در سنين پايينتر هم ديده شده است.
تشخیص تومور مثانه
تشخیص تومور مثانه به وسیله آزمایش ادرار، سونوگرافی،IVP(عکس رنگی کلیه)، سیستوسکوپی، سی تی اسکن یا ام آر ای داده می شود.
درمان تومور مثانه
درمان تومور مثانه عبارت است از برداشتن تومور با استفاده از سیستوسکوپی و یا منهدم ساختن آن به وسیله حرارت(از طریق سیستوسکوپی) و یا تزریق داروی مخصوص از طریق سوند مثانه به داخل تومور. در صورت بزرگ بودن تومور مثانه یا انتشار آن در عمق بافت های مثانه، جراحی از طریق بازکردن شکم ضرورت می یابد. در موارد بدحال و ضعیف بودن بیمار یا در تومورهایی که درمان آنها با سیستوسکوپی یا جراحی مشکل است، از رادیوتراپی و شیمی درمانی استفاده می شود.
علایم سرطان مثانه
شایعترین علامت سرطان مثانه وجود خون در ادرار(هماچوری) میباشد که در 90- 85 درصد موارد دیده میشود. همچنین درد مشترک (متاستاز) در پهلو و درد استخوانی (ناشی از انتشار استخوانی) از سایر علایم این بیماریاند.
مانند سایر فرم های سرطان ,درمان سرطان مثانه نیز زمانی موفقیت آمیز خواهد بود که قبل از انتشار آن به سایر قسمت های بدن درمان شروع شود وبه همین دلیل است که سرطان باید هرچه زود تر تشخیص داده شود؛ بنابراین اگر علائمی از سرطان مثانه را دارید هرچه زود تر به دکتر خود مراجعه کنید. اگر تومور شما غیر مهاجم است شانس درمان شما بسیار عالی است,اگرچه باید به صورت منظم تست سیستوسکوپی را انجام دهید چون تومور های کوچک اغلب اوقات برگشت پذیرند و احتمال گسترش و دست اندازی تومور جدید وجود دارد.
برداشتن تومور مهاجم به همراه قسمتی از مثانه باعث کوچک شدن سایز آن می شود.و این به این معنی است که حفره مثانه مفدار کمتری از ادرار را می تواند در خود جای دهد بنابرین دفعات رفتن به دستشویی افزایش پیدا می کند
منبع : متخصص اورولوژی تهران