[sbu_post_image]
التهاب مثانه
التهاب مثانه(سیستیت؛cystitis ) التهاب مثانه(سیستیت) عبارت است از التهاب لایه مفروش کننده مثانه و حالب ها و جزئی از عفونت های دستگاه ادراری است که قبلاً(در مبحث شماره 11 ) به آنها اشاره شد.* التهاب مثانه در خانم ها بسیار شایع تر است.
شایع ترین نوع التهاب مثانه، نوع میکروبی آن است که بیشتر در اثر باکتری اشریشیاکُلی(Escherichia coli ) روی می دهد که به طور طبیعی در روده ها زندگی می کند.* علایم و نشانه های التهاب مثانه عبارتند از: سوزش، تکرر و فوریت ادرار و درد در ناحیه بالای عانه(قسمت فوقانی مثانه). در 30 درصد موارد، ادرار خونی وجود دارد.معمولاً ادرار، کدر و بدبو است.8 تشخیص التهاب مثانه به وسیله آزمایش ادرار داده می شود.* درمان بر اساس کشت ادرار و با تجویز آنتی بیوتیک مناسب انجام می شود.
بعضی ازخانم ها مبتلا به تکرر و سوزش ادرار می شوند ولی در آزمایش ادرار آنها باکتری وجود ندارد. به این وضعیت سندرم پیشابراهی گفته می شود که گاهی ناشی از نزدیکی است.
علت ورم مثانه
اين بيماري داراي علايمي همچون عفونت ادراري است و بيمار معمولاً از تکرار ادرار، احساس درد در مثانه و قسمت هاي تحتاني شکم و سوزش ادرار رنج مي برد که در بسياري از مواقع در زنان جوان و ميانسال به چشم مي خورد.
اين بيماري ممکن است به شکل حاد شروع شده و به صورت مزمن هفته ها و حتي ماه ها به درازا بينجامد.
علت خاصي براي اين بيماري مشخص نشده است و فقط چند فرضيه براي ايجاد اين نوع ورم وجود دارد که مهم ترين آن مشکلات و نقصان مخاط مثانه و پوشش داخل مثانه است که باعث ورم مي شود. علت ديگر را مربوط به اعصاب جدار مثانه نسبت به فشاري که در اثر پري مثانه ايجاد مي شود، مي دانند.
درمان ورم مثانه
اين بيماري درمان مشخصي ندارد و مي توان درمان هاي مختلفي را بر آن پياده کرد ولي از آنجايي که اين بيماري داراي تست تشخيصي دقيقي نيست، اين علائم مي توانند با علائم عفونت هاي ادراري، عفونت هاي سيستم تناسلي يا سنگ مثانه و مثانه عصبي وجه مشترکي داشته باشد.
نکته: عفونت ادراري در کودکان زير 5 سال بسيار حائز اهميت است زيرا امکان دارد عفونت از مثانه به کليه ها برسد و بعدها فرد را دچار فشار خون و مشکلات کليوي نمايد. بنابراين بايد در اين کودکان بررسي ها کامل باشد و عوارض آن جدي تلقي شود.
توصيه: عفونت ادراري در زنان باردار خيلي سريع به عفونتکليه تبديل مي شود و شانس ابتلاي انتقال عفونت از مثانه به کليه بيشتر از افراد معمولي مي شود، پس زنان باردار بايد آگاهي داشته باشند که در ابتداي بارداري و ماه هاي 3 تا 4 ماهگي، آزمايش و کشت ادرار را فراموش نکنند، چرا که عفونت در ماه هاي اول باعث سقط جنين و در ماه هاي آخر، خطر زايمان زودرس را به همراه خواهد داشت.
عفونت مثانه، شرایط مزمن دردناکی است که در آن، مثانه ملتهب و تحریک میشود و در نتیجه فرد مجبور میشود که به طور مکرر ادرار کند و ادرار کردنش دردناک میباشد. عفونت مثانه علایمی شبیه سیستیت (عفونت باکتریایی مثانه) دارد، اما کشت ادرار از نظر باکتری منفی است و دادن آنتیبیوتیک معمولاً کمکی نمیکند. این عارضه درزنان شایعتر از مردان است.
عفونت در مثانه يا كليهها. علايم در اين حالت عبارتند از كمردرد، تب و استفراغ
انسداد ادراري
عفونت مثانه در زنان عبارت است از التهاب یا عفونت مثانه
علت عفونت مثانه
سابقه حساسیت یا آلرژی به داروها، غذاها، یا سایر مواد؛ تب یونجه یا آسم
آرتریت روماتویید یک نوع شایع التهاب مفاصل
سابقه درآوردن رحم
– میکروبها از از بیرون بدن وارد پیشابراه شوند.
– این عفونت در زنان بسیار شایع است، زیرا مدخل پیشابراه با مخرج فاصله کمی دارد و عفونت به سادگی از یک نقطه به نقطه دیگر انتقال مییابد.
– در زنان طول پیشابراه کوتاهتر است و عفونت به سادگی این مسافت کم را تا مثانه طی میکند.
– عفونتهای کلیه میتواند پخش شود و مثانه را نیز مبتلا کند.
– آسیب به پیشابراه
– استفاده از کاتتر ادراری برای تخلیه مثانه، مثلاً پس از زایمان یا جراحی
– باکتریهایی که از راه پوست اطراف ناحیه تناسلی و مقعدی به مجاری ادراری راه مییابند.
استرس
مصرف الکل
افزایش فعالیت جنسی در زنان باعث آسیب رسیدن به پیشابراه میشود.
عفونت در سایر بخشهای دستگاه ادراری ـ تناسلی
کاهش مقاومت بدن
پوشیدن لباس زیر تنگ و بدون تبادل هوا
نشستن در وان پر از آبی که آلوده باشد.
شل شدن و افتادگی اجزای دستگاه ادراری ـ تناسلی در زنان
نگه داشتن ادرار برای مدت خیلی طولانی
احتباس ادرار و سرطان مثانه
احتباس ادراري در بحث سرطان مثانه تاثيري ندارد مگر در کساني که عفونت مستمر ادراري دارند که سبب تحريک دايمي مثانه ميشود. اما نگه داشتن طولاني مدت ادرار در هر دو جنس مضر بوده و ميتواند به تدريج آستانه حس مثانه را کم کند و از طرفي موجب افزايش ظرفيت مثانه شود. در چنين شرايطي تخليه کامل مثانه صورت نميگيرد و ادرار باقيمانده در مثانه سبب ايجاد عفونت يا سنگ ميشود.
منبع : پزشک مثانه تهران