[sbu_post_image]
علل بیماری كلیه
معمولاً دو علت مهم برای نارسایی كلیه ها( یا مرحله نهایی بیماری كلیه) دیابت( دیابت نوع 2 یا دیابت بزرگسالان) و فشار خون بالا وجود دارد. زمانی كه این دو بیماری با درمان مراقبت شوند، بیماری های كلیه مرتبط با آنها می توانند پیشگیری شوند یا سرعت شان كاهش یابد. داروهای موثر زیادی برای درمان فشار خون بالا وجود دارند. علاوه براین، تغییرات سلامت بخش در شیوه زندگی، مانند كم نمودن وزن و ورزش مرتب در مراقبت از فشار خون بالا و حتی پیشگیری از آن موثر است. نظارت دقیق بر قند خون در بیماران دیابتی از سایر مشكلات مانند بیماری كلیه، بیماری كرونر قلب وسكته پیشگیری می كند. زمانی كه بیماران دیابتی، همزمان به فشار خون بالا مبتلا شوند، داروهای خاصی كه بازدارنده های آنزیم تبدیل كننده آنژیوتنسین نامیده می شوند، برای حفظ عملكرد كلیه ها موثرند. سومین علت اصلی مرحله نهایی بیماری كلیه گلومرولونفریت( بیماریی كه به واحدهای تصفیه كننده كلیه بنام گلومرول ، آسیب می رساند) است . در بسیاری از حالات، علت این بیماری ناشناخته است ، اما در برخی موارد ممكن است ارثی باشد یا در اثر عفونت به وجود آمده باشد.برخی از بیماریهای دیگری كه ممكن است بر كلیه اثر بگذارند شامل عفونت ها، سنگ های كلیوی و بیماریهای ارثی، می شوند. استفاده بیش از اندازه قرص های ضد درد یا مصرف مواد مخدر مانند هروئین می تواند به كلیه ها صدمه بزند . برخی از این بیماریها قابل درمان هستند. برخی موارد، درمان می تواند سرعت پیشرفت بیماری را كاهش و طول عمر را افزایش دهد.
مرحله نهایی بیماری كلیه زمانی رخ می دهد كه حدود 90 درصد از عملكرد كلیه از بین برود. افراد مبتلا به نارسایی كلیه ممكن است دچارتهوع، استفراغ، ضعف، خستگی، گیجی، مشكل در تمركز و از دست دادن اشتها شوند، نارسایی كلیوی با آزمایش خون و ادرار قابل پیشگیری است.
.
عفونت کلیه
ادرار بهطور طبيعى ضدعفونى شده است و باکترى ندارد. ورود باکترى به دستگاه ادرارى معمولاً از پائين به بالا يعنى از راه پيشابراه به مثانه و احتمالاً کليهها اتفاق مىافتد. باکترىها ممکن است بهطور خيلى نادر از ساير قسمتهاى بدن و از طريق خون به کليهها برسند. وقتى کليهها عفونى شوند به اين عارضه التهاب لگنچه و کليه گفته مىشود که ممکن است حاد يا مزمن باشد.
هنگام التهاب حاد لگنچه و کليه ممکن است دچار لرز، تب بالا، تهوع، استفراغ و درد پشت که اغلب به کشاله ران انتشار مىيابد، شويد. اگر مثانه نيز عفونى شود، ممکن است علاوه بر اين علائم تکرر و سوزش ادرار بروز کند. التهاب حاد لگنچه و کليه بهدليل کوتاهى پيشابراه در خانمها شايعتر است.
– يكي از عوامل مهم آسيب رساننده به كليه رنگ مو است.
علت عفونت كلیهها
كلیه به چند شكل ممكن است عفونی شود؛ اولین حالت این كه میكروب عفونتزا از قسمتهای پایینی دستگاه ادراری، به كلیه رفته و ایجاد عفونت كند. در صورت وجود انسداد در مسیر یا اختلال عملكرد دستگاه ادراری این مشكل زیاد اتفاق میافتد. انتشار از طریق خون نحوه دیگر ابتلای كلیه است كه معمولا در نوزادان شاهد آن هستیم.گاهی هم انتشار مستقیم عفونت از اعضای مجاور صورت میگیرد به عنوان مثال در بیماری التهابی لگنی، عفونت ممكن است به كلیه نیز منتقل شود.
پيلونفريت حاد نوعي عفونت باكتريال كليه است كه سبب التهاب بافت و لگنچه كليه ميشود. شايعترين علت ايجاد پيلونفريت حاد باكتري اشيرشياكلي E.Coli ميباشد (در 80% موارد) از ديگر ارگانيسمهاي عامل ميتوان به ميكروبهاي كلبسيلا ، پروتئوس ، سودومونا ، انتروباكتر و … اشاره كرد. معمولا عامل عفونتزا از بخشهاي پاييني دستگاه ادراري به بالا صعود ميكند و سبب درگيري كليه ميشود. وجود ريفلاكس (برگشت ادراري به كليه) موجب افزايش ريسك پيلونفريت حاد ميشود.
گسترش خوني عفونت معمولا به دنبال عفونت خون با استافيلوكوك (سپتي سمي) روي ميدهد در اين حالت بيشتر احتمال دارد كه آبسه كليه ايجاد شود.
علت سرطان کلیه
هر چند علت ایجاد سرطان کلیه هنوز مشخص نشده است اما مسئله ژنتیک در ایجاد آن تاثیر میگذارد.
ایجاد سرطان کلیه، معلول فاکتورهای محیطی محسوب میشود، علاوه بر آن برخی موادغذایی و مواد شیمیایی در ایجاد این نوع سرطان موثر واقع میشود افرادی که در محیطهای صنعتی کار میکنند یا در معرض دود و سیگار قرار دارند نیز نسبت به دیگران مستعد ابتلا به سرطان کلیه محسوب میشوند.
تاثیر مواد غذایی و شیمیایی در بروز سرطان زیاد است هر چند مطالعه دقیقی در خصوص تاثیر مواد شیمیایی و غذایی در بروز سرطان صورت نگرفته است اما این مسئله در افزایش میزان سرطان در جامعه ما اثر دارد، همچنین مواد غذایی حاوی ماده شیمیایی در بروز این مسئله بی تاثیر نیست.
داروهای مسکن و مصرف نابجای آنتی بیوتیک ها بیشترین صدمه را به کلیه می زنند.
بیماری های کلیوی در جامعه افزایش یافته است مصرف اینگونه داروها باید به مجوز پرشکان صورت گیرد تا شهروندان کمتر دچار عوارض داروهای مسکن و آنتی بیوتیک ها شوند.
بیماری دیابت، فشار خون، سبک زندگی و تغذیه نامناسب از مهمترین علل بروز نارسایی مزمن کلیه است عفونت های کلیه، بیماری های خود ایمن، برخی از بیماری های مادرزادی و ژنتیکی هم می توانند در بروز این بیماری موثر باشند .
باتوجه به اینکه دیابت و فشار خون بیشتر در سنین بالا اتفاق می افتد در نتیجه افراد در سن بالاتر بیشتر شاهد بروز نارسایی کلیه خواهیم بود اما افراد از کودکی تا کهنسالی می توانند به این عارضه مبتلا شوند.
هرچه در کنترل و درمان دیابت، فشار خون و سایر مواردی که کلیه را درگیر می کنند موفق باشیم، این بیماری را کاهش دادیم.
لبنیات در حد معمول برای کسانی که سنگ کلیه دارند مضر نیست،رعایت رژیم غذایی کم نمک در پیشگیری سنگ کلیه موثر است.
افرادی که قرص های مکمل همانند کلسیم و یا ویتامینD مصرف می کنند بیشتر در معرض این عارضه قرار دارند.
منبع: درمان بیماری کلیه