علل هیدروسل و واریس بیضه و درمان سرطان بیضه

علل هیدروسل

اکثر موارد علت خاصی نمی توان یافت.
• در 10 درصد موارد علت، عفونت بیضه، سرطان، ضربه به بیضه و یا سایر موارد است.

موضوع مهم افتراق ادم یا تجمع مایع در جدار کیسه بیضه با هیدروسل است. در بعضی بیماری ها مثل نارسایی قلب، نارسایی کلیه و نارسایی کبد؛ همچنان که مایع در سایر نقاط بدن مثل شکم جمع می شود، جدار کیسه بیضه نیز متورم شده و پر از مایع می گردد. در این بیماران علی رغم حجم بسیار بزرگ کیسه بیضه ها، نمی توان آن ها را عمل جراحی کرد؛ چون مایع در داخل پوست جمع شده است و جراحی بدون اثر است. درمان این بیماران همان درمان بیماری اصلی، مثلا نارسایی قلب می باشد.

تشخیص هیدروسل

در بسیاری از موارد می توان با معاینه بالینی بیماری را تشخیص داد ولی گاهی جهت تائید تشخیص و موارد مشکوک باید از پاراکلینیک استفاده کرد. بهترین اقدام پاراکلینیک، انجام سونوگرافی است. سونوگرافی از کیسه های بیضه نه تنها هیدروسل بلکه سایر موارد مثل فتق و سرطان بیضه را به راحتی می تواند تشخیص دهد.

در مردی که با تورم کیسه بیضه مراجعه کرده است باید تشخیص های افتراقی زیر مطرح شوند:
• عفونت بیضه
• سرطان بیضه
• فتق

واریس بیضه

به طور طبيعي رگ هايي اطراف بيضه هستند که ممکن است کلفت و گشاد شده و در نتيجه به دليل گرماي خون، بيضه ها هم گرم و توليد اسپرم ها مختل شوند. خيلي از آقايان متوجه اين بيماري نمي شوند، چون دردي ندارند، در حالي که چهل درصد آقاياني که براي ناباروري به ما مراجعه مي کنند واري کوسل دارند. آقاياني که يک بار بچه دار شده اند و تلاش شان براي تولد بچه ي دوم به نتيجه نمي رسد، معمولاً گرفتار اين مشکل هستند. اين موضوع نشان مي دهد واريکوسل يک بيماري پيش رونده است و آسيب هايش با گذشت زمان بيشتر مي شود.

واریکوسل عبارت از اتساع وریدهایی (سیاهرگ) است که خون را از بیضه‌ها خارج می‌کنند. این بیماری شبیه بیماری واریس در ساق پاهاست. برای اینکه بیضه‌ها بتوانند به خوبی نطفه مردانه یا همان اسپرم را تولید کنند، باید درجه حرارت آنها نیم درجه کمتر از درجه حرارت بدن باشد، به همین دلیل بیضه‌ها بیرون از بدن قرار دارند. وقتی سیاهرگ‌های اطراف بیضه، متورم و گشاد می‌شوند، درجه حرارت بیضه‌ها بالا می‌رود و ممکن است تولید اسپرم آسیب ببیند. این بیماری با توجه به شدت آن درجه‌بندی می‌شود؛ نوع خفیف درجه 1، نوع متوسط درجه 2 و نوع شدید درجه 3 . در نوع درجه 3 تمام کیسه بیضه همان طرف پر از عروق متسع است که اصطلاحا گفته می‌شود کیسه بیضه پر از کرم خاکی است. اگر این بیماری در سنین قبل از بلوغ ایجاد شود، می‌تواند باعث کوچک ماندن بیضه‌ها شود. البته در بسیاری از موارد این حالت در طول زمان ایجاد می‌شود.

این بیماری بین مردان بسیار شایع است و تقریبا حدود 15 درصد مردان 35-25 ساله به واریکوسل مبتلا هستند 40 درصد مردانی که نابارورند به این ناراحتی مبتلا هستند. معمولا در بیش از 90 درصد موارد، واریکوسل بیضه سمت چپ را گرفتار می‌کند. خوشبختانه می‌توان این بیماری را به راحتی تشخیص داد.

واريکوسل» با واريسي شدن عروق بيضه، شايع ترين بيماري مردان پس از بلوغ بوده و ده درصد مردان بالغ به آن مبتلا هستند. واريکوسل شايع ترين عامل ناباروري مردان است. سن شروع بيماري معمولا در زمان بلوغ يا بلافاصله پس از بلوغ بوده، ولي در سن کمتر يا سن بالا نيز ممکن است ايجاد شود.

درمان سرطان بیضه

برای درمان (( سمینوما )) و (( تراتوما)) چندین راه مختلف موجود است چنانچه با افراد دیگری که همان نوع درمان یا با کمی تغییر مشابه آن را انجام می دهند برخورد کردید زیاد خود را علاقه مند نشان ندهید درمان افراد با یکدیگر متفاوت است و به خاطر داشته باشید که برنامه ی درمان شما پس از آزمایشات گوناگون و مراحل مختلفه ی بیماری منحصرا برای شخص شما طرح ریزی شده است و همانگونه است برنامه دیگران برای خودشان .

برای بعضی از مردان قطع یک بیضه ممکن است تنها راه چاره و درمان باشد در اینصورت پزشک مربوطه از آنان خواهد خواست تا طبق برنامه برای چک آب های منظم در دفتر بیمارستان حاضر گردند .

برای آن گروه از مردانی که ریسک بیماری انان بیشتر است و سرطان در بدن آنان در حال پیشرفت است یا اینکه به غدد لنفاوی آنان با سایر اندامهای بدنشان رسیده است ممکن است که انجام

عوارض شیمی درمانی سرطان بیضه

بستگی به این دارد که چه نوع دارویی برای شما تجویز شده باشد از طرف دیگر هر یک از ما انسانی جدا ازدیگران و بازتابمان در برابر شیمی درمانی مختلف است تاثیرات معمولا موقت است و داروها یا سایر پیشنهاد ها ممکن است بکار گرفته شوند تا از خسارت وارد آوردن به سبک زندگی شما بیش از حد لازم پرهیز نمایند .

بیشتر مردان در حین عمل شیمی درمانی احساس می کنند که بی نهایت خسته اند این حالت یا احساس در روزهای شروع به کار شدید است و هر چه درمان جلو می رود ممکن است بر شدت این خستگی افزوده شود باید مواظب باشید که خودتان را بیش از حد خسته نکنید قبول کنید شما آن فرد قبلی نیستید .

داروهای کیوتوتوایکسیک می توانند برروی مغزاستخوان شما تاثیر نامساعد گذارند مغزاستخوان گلبول های خون را می سازند بنابراین لازم است در شروع درمان از شما آزمایش خون بعمل آید و اینکار در حین درمان و پس از آن ادامه داشته باشد شما به هیج وجه کم شدن گلبول های سفید خون خود را احساس نمیکنید در هر حال پزشک شما یا پرستار شما در آن زمان که شماره ی گلبولهای سفید خون شما شروع به کاهش می کند این موضوع را به شما اطلاع خواهند داد .

در حین درمان ممکن است به شما حالت استفراغ دست دهد و حتی استفراغ نیز بکنید ولی این عمل از جمله تاثیرات جانبی همه ی داروها نیست هربسیاری از قرص ها و تزریق ها برای رفع این مشکل وجود د ارد که پزشک شما بلافاصله از آنها استفاده خواهند کرد تا آرامش را به شما بازگردانند هم چنین ممکن است پیشنهاد دیگری داشته باشند تا شما بتوانید با این مشکل مبارزه کنید .

ممکن است این احساس به شما دست دهد که پس ازهر جلسه شیمی درمانی میلی به غذا ندارید از طرفی بعضی از داروها ممکن است مزه ی غذای شما را تغییر دهد و انها را در نظر شما نا مطبوع جلوه دهد اگر مشکل خوراک دارید لازم است ان را بلافاصله با ویژه گر تغذیه مطرح سازید .

داروهایی را که شما مصرف می کنید و مو جب از دست رفتن موهای زائد بدن شما گردد این بازتاب همیشه جنبه موقت داشته است و هنگامیکه درمان پایان یافت موهای بدن شما دوباره رشد می کنند و به جای اول برمیگردند.

ممکن است شما علاقه داشته باشید موهای سر خودتان را به آن علت که به طور یکنواخت نمی ریزند یا کم نمی شوند و از دید گاه افراد حالت کچلی پیدا می کنید بتراشید شاید هم علاقه داشته باشید از قبل کلاهی تهیه کنید تا سر شما را محافظت کند این کاملا طبیعی است که هر کس برای از دست دادن موی سرش به ویژه اگر ناگهانی نیز باشد ناراحت می شود برای رفع این محظور از موهای مصنوعی یا ویگ نیز می توان استفاده کرد .

اگر تاثیرات جانبی دیگری پیش آید و ارتباط با داروهایی داشته باشد که شما مصرف می کنید با شروع درمان برای شما تشریح خواهد شد .

منبع: متخصص ارولوژی تهران

دکتر محسن وریانی

دکتر محسن وریانی متولد سال ۱۳۵۴ از منطقه چهاردانگه شهرستان ساری در استان مازندران است. تحصیلات ابتدایی و دبیرستان را در محل تولد سپری کردند. در سال 1373 با قبولی در رشته پزشکی وارد دانشگاه شهید بهشتی شدند. پس از اخذ مدرک دکترای عمومی و شرکت در امتحان تخصص در سال 1384 موفق به قبولی در رشته تخصصی جراحی کلیه و مجاری ادراری دانشگاه علوم پزشکی تهران گردید.

مطالب مرتبط

مشاوره و تماس
×مشاوره رایگان