انواع واريکوسل
بيماري واريکوسل از نظر شدت به سه درجه تقسيم بندي مي شود. در نوع درجه يک اتساع عروق فقط حين فشار شکمي در لمس توسط پزشک قابل تشخيص است. در نوع درجه دو با فشار شکمي، اتساع عروق، قابل مشاهده مي شود. و در نوع درجه سه حتي بدون فشار شکمي، اتساع عروق، در حالت ايستاده قابل مشاهده مي باشد. لازم به ذکر است نوع درجه سه از نظر قانون خدمت سربازي در ايران معافيت دايم و انواع درجه يک و دو معافيت از رزم خواهد داشت.
همان گونه که گفته شد ده درصد مردان پس از سن بلوغ، درجاتي از واريکوسل دارند، ولي همه ي آن ها احتياج به درمان ندارند. اگر واريکوسل براي فرد، عارضه يي ايجاد کند، لازم است درمان انجام شود در غير اين صورت احتياج به درمان نيست.
از این نظر به 3 درجه تقسیم بندی میشود در نوع درجه 1 گشاد شدن رگها فقط حین فشار شکمی در لمس توسط پزشک قابل لمس و تشخیص است نوع درجه 2 با فشار شکمی گشاد شدن رگها قابل مشاهده میباشد و در نوع درجه 3 حتی بدون فشار شکمی، گشاد شدن رگها در حال ایستاده قابل مشاهده است. گفتنی است: نوع درجه 3 از نظر قانون خدمت سربازی در ایران معافیت دائم و انواع درجه 1 و 2 معافیت از رزم خواهد داشت.
عوارض واريکوسل
تحليل رفتن (آتروفي) بيضه: توده بيضه از لولههاي سازنده اسپرم تشکيل شده است. هنگامي که اين لولهها در اثر عاملي مانند واريکوسل آسيب ميبينند، ممکن است بيضهها نرم شوند و تحليل روند. روشن نيست که چه عاملي باعث تحليل رفتن بيضه ها ميشود، اما اختلال در کارکرد دريچههاي وريدها باعث تجمع خون در بيضهها ميشود و افزايش فشار وريدها و قرارگيري در معرض سموم درون خون ممکن است باعث آسيب شود.
عوارض واريکوسل شامل ايجاد درد، آتروفي (کوچک شدن سايز و نرم شدن قوام بيضه) و ناباروري است. درد ناشي از واريکوسل دردي با کيفيت احساس سنگيني است، که با فعاليت و ايستادن تشديد يافته و با استراحت بهبود مي يابد.
اگر واريکوسل عارضه يي ايجاد نکند. احتياج به درمان نيست، ولي لازم است بيمار به صورت ماهانه خود را معاينه کند. در صورت کوچک شدن سايز بيضه، يا تغيير در قوام آن، لازم است به پزشک مراجعه کرد. همچنين اگر بيمار مبتلا به واريکوسل ازدواج نکرده يا خواستار داشتن فرزند ديگري در آينده است، بايد هر شش ماه با آزمايش اسپرم، از نظر باروري بررسي شود و در صورت شروع تغييرات و ضعيف شدن نطفه احتياج به درمان دارد.
برخلاف تصور رايج، عمل واريکوسلکتومي جهت درمان يا جلوگيري از ناباروري انجام مي شود و خود منجر به ناباروري نمي شود و پس از جراحي نيز فرد مي تواند به فعاليت هاي عادي و روزمره ورزش و کار خود بازگرددعوارض واريکوسل شامل ايجاد درد، آتروفی (کوچک شدن سايز و نرم شدن قوام بيضه) و ناباروری می باشد. درد ناشی از واريکوسل دردی با کيفت احساس سنگينی، که با فعاليت و ايستادن تشديد يافته و با استراحت بهبود می يابد.
جراحی واريکوسل
جراحی واريکوسل يا به اصطلاح پزشکی واريکوسلکتومی اقدام به بستن وريدهای بيضه مبتلا می باشد که پس از انسداد اين وريدها بتدريج بدليل عدم حرکت خون، وريدهای مسدود شده کوچک شده و از بين می رود و واريکوسل برطرف می گردد. اين اقدام از طريق برش کوچکی بر روی پوست شکم به طول 4-2 سانتيمتر قابل انجام است.
روش هاي جراحي واريکوسل
جراحي واريکوسل يا به اصطلاح پزشکي «واريکوسلکتومي» اقدام به بستن وريدهاي بيضه ي مبتلا است. پس از انسداد اين وريدها، به تدريج به دليل عدم حرکت خون، وريدهاي مسدود شده کوچک مي شوند. از بين مي روند و واريکوسل برطرف مي شود. اين اقدام از طريق برش کوچکي بر روي پوست شکم به طول دو تا چهار سانتي متر قابل انجام است. لاپاروسکوپي و ميکروسرجري نيز از روش هاي جديد واريکوسلکتومي هستند.
عوارض جراحی واريکوسل
هر اقدام پزشکي احتمال دارد که با عارضه همراه باشد . همان گونه که عدم درمان واريکوسل نيز احتمال بروز عارضه را به دنبال دارد.
عوارض واريکوسلکتومي به شرح زير است:
1ـ احتمال عود واريکوسل که در روش معمولي و سنتي واريکوسلکتومي 5درصد ذکر شده و در روش ميکروسرجري نيم درصد است.
2ـ ايجاد هيدروسل(آب آوردگي بيضه)که احتمال آن در روش معمولي جراحي واريکوسلکتومي پنج تا پانزده درصد و در روش ميکروسرجري بسيار نادر گزارش شده است.
3ـ احتمال آتروفي بيضه که در روش جراحي معمولي کمتر از سه درصد و در روش ميکروسرجري بسيار نادر گزارش شده است.
منبع : پزشک واريکوسل تهران