نارسايي حاد كليه به دليل گرفتگي مجراي ادرار اتفاق مي‌افتد

نارسايي حاد كليه به دليل گرفتگي مجراي ادرار اتفاق مي‌افتد

نارسايي حاد كليه به 3 علت عمده كاهش پرفيوژن كليه‌ها، صدمات بافت كليه و انسداد در برابر جريان ادرار اتفاق مي‌افتد.

به كار افتادن يا كاهش عملكرد كليه به شكل ناگهاني كه باعث افزايش ميزان سموم دفعي كليه‌ در خون شود نارسايي حاد كليه گفته مي‌شود. اين مدت زمان مي‌تواند بين چند ساعت تا چند روز باشد و در اين حالت اندازه كليه‌ها در سونوگرافي و KUB طبيعي است. در حالت عادي حدود 25 درصد برون ده قلبي از كليه‌ها دريافت مي‌شود كه معادل هزار و 1100 ml/mim است كه اگر بر اساس پلاسما بيان شود 800 ml/mim ميزان جريان پلاسما و كليه‌ها است.

 از ميزان پلاسماي واردشده به كليه‌ها حدود 20 درصد آن به داخل فضاي ادراري فيلتر مي‌شود كه به اين حجم از پلاسماي فيلتر شده در هر دقيقه فيلتراسيون گلومرولي گفته مي‌شود كه حدود 120 ml/mim است. نارسايي حاد كليه در حدود 5 درصد كل بيماران بستري در بخش‌هاي داخلي-جراحي و در 20 تا 30 درصد بيماران بستري در بخش‌هاي آي سي يو بروز مي‌كند. ميزان مرگ و مير آن 20 تا 70 درصد است.

نارسايي حاد كليه به صورت اليگوري، آنوري يا حجم ادرار طبيعي بروز مي‌كند. نارسايي حاد كليه به 3 علت عمده كاهش پرفيوژن كليه‌ها، صدمات بافت كليه و انسداد در برابر جريان ادرار اتفاق مي‌افتد. كاهش پرفيوژن مربوط به اختلال در پرفيوژن كليه‌ها و سقوط سرعت فيلتراسيون گلومرولي است كه مي‌توان اشكال در حجم عروق به وجود آورد. كاهش حجم مايع داخل عروق به دليل ضربات وارده به عروق با اجسام سخت از قبيل تركش و خمپاره، خونريزي از گوارش و از دست دادن پلاسما از موضع سوختگي خون از داخل عروق از دست مي‌رود.

اسهال، استفراغ و تعريق زياد كه در مناطق گرم و كوهنوردها ديده مي‌شود و ممكن است فرد را دچار ARF كند. تعريق زياد در حين انجام فعاليت (از دست دادن پتاسيم و نمك و عدم نوشيدن مايعات كافي)، ضربه كه فرد را دچار انهدام عضلات و دفع زياد ميوگلوبولين مي‌كند كه باعث آسيب كليوي مي‌شود (مثل سندرم لهيدگي در زلزله) و بين 2 لايه پريكارد مقداري مايع در حالت عادي وجود دارد كه در شرايط بيماري اين ميزان افزايش مي‌يابد و تامپوناد ايجاد مي‌شود. اين مسئله بدون اينكه اشكال در گردش خون به وجود آورد، باعث مي‌شود كه خون آئورت و در نتيجه خون كليه‌ها كم شود كه منجر به ARF مي‌شود

منبع: خبرگزاری فارس

دکتر محسن وریانی

دکتر محسن وریانی متولد سال ۱۳۵۴ از منطقه چهاردانگه شهرستان ساری در استان مازندران است. تحصیلات ابتدایی و دبیرستان را در محل تولد سپری کردند. در سال 1373 با قبولی در رشته پزشکی وارد دانشگاه شهید بهشتی شدند. پس از اخذ مدرک دکترای عمومی و شرکت در امتحان تخصص در سال 1384 موفق به قبولی در رشته تخصصی جراحی کلیه و مجاری ادراری دانشگاه علوم پزشکی تهران گردید.

Call Now Buttonمشاوره و تماس
× مشاوره رایگان