سرطان بیضه
سرطان بیضه ، شایع ترین بیماری بین مردان بیست ، چهل ساله است ولی در سالهای دیگر نیز ممکن است ظاهر شود این بیماری هنوز هم از نادر ترین نمونه سرطان در انگلستان است که هر سال یکهزار نفر به جمع سرطانی بیضه می افزاید در هر حال ظرف بیست سال گذشته به تعداد بیماران مبتلا به سرطان بیضه افزوده شده و دلیل آن هنوز نا شناخته است .
سرطان بیضه هنگامی توسعه و رشد می یابد که سلول های جرمی که در درون بیضه هاست منقسم شوند و بگونه ای غیر عادی بالغ گردند . به این حالت و یا به عبارت دیگر به این تومور وبستگی وبستگی به آن دارد که حاوی چه نوعی از سلول است .seminmaو یا tratoma و می گویند
تمام سرطانهای بیضه را می توان درمان کرد و چنانچه به موقع کشف شوند بیش از90% آنها را می توان درمان نمود بقسمی که بیمار کاملا شفا می یابد البته درمان ها ممکن است مختلف باشند و بستگی به ان دارند که سرطان از نوع (( سمی نوما)) است و یا (( تراتوما)) و آیا ازطریق سیستم لنفاوی بدن و یا خون به سایر قسمتهای بدن بیمار سرایت کرده است یا نه ؟
نشانه های سرطان بیضه
رایج ترین علائم سرطان بیضه برآمدگی ، یا به اصطلاح غلنبه ای است که برروی بیضه ظاهر می شود . این برآمدگی ممکن است سفت و یا معمولی باشد ممکن است درد داشته باشد یا بدون درد باشد احساس درد و یا احساس کشیدگی در خایه دان علائم دیگری است که نباید آن را سرسری گرفت .
ادامه ی در پشت ، تنگی نفس و یا بزرگ شدن پستانها را باید بلافاصله به پزشک خود گزارش کنید گو اینکه ممکن است دلائل دیگری برای این علائم باشد ولی همه دلالت برآن دارد که سرطان در حال رشد است .
علت سرطان بیضه ها
سرطان بیضه با آنکه در بین مردانی که بیضه های پایین نیفتاده دارند رایج است ولی علت ان هنوز ناشناخته است قبل از تولد بیضه ها در شکم کودک توسعه می یابد و سپس به داخل کیسه ی بیضه پایین می افتد ( بطرف پایین حرکت می کند ) این کار معمولا بهنگام تولد و یا در اولین سال حیات کودک اتفاق می افتد اگر این تغییر برای هر دو بیضه عملی نگردد خطر ابتلا به سرطان بیضه برای این کودک در آینده بش از سایرین است .
هیچگونه شاهد یا مدرکی وجود ندارد که ثابت کند سرطان بیضه بعلت جراحت ، فعالیتهای جنسی و یا نحوه زندگی فرد به وجود آمده است و مثلا گفته شود بعلت رژیم غذایی ، سیگار کشیدن و یا نکشیدن و یا تنش های روزانه بوده است .
جراحی واریس عروق بیضه
در واریکوسلکتومی اقدام به بستن وریدهای بیضه مبتلا میباشد که پس از بسته شدن این وریدها به تدریج به دلیل عدم حرکت خون، وریدهای بسته شده کوچک شده و از بین میرود و بیماری بر طرف میگردد این اقدام از طریق برش کوچکی بر روی پوست شکم به طول 4-2 cm قابل انجام است. روشهای جدید جراحی نیز یکی بسته شدن رگها از طریق کاتتریزاسیون وریدی است. بسته شدن رگهای مبتلا که هزینه بالایی را نیاز دارد و درصد موفقیت آن کم است ولی به شکل سرپایی و با کمترین درد انجام میشود. روش دیگر لاپاروسکوپی است و روش سوم میکروسرجری بوده که به عقیده بسیاری بهترین روش جراحی واریکوسلکتومی می باشد. امتیاز این روش بزرگنمایی حین جراحی و دسترسی به تمامی وریدهای فرعی است ولی مدت زمان عمل طولانیتر و از نظر تکنیکی نیز مشکل میباشد.
بطور طبیعی هر مردی دارای دو بیضه ، یا خایه یا تخم است که در کیسه ی بیضه اش جای گرفته است هریک ازاین بیضه ها حاوی لوله هایی چنبره ای ، بسیار تنگ ، و منی ساز است که در درون آنها سلولهای تناسلی ، یا مولد ، تقسیم می شوند بالغ می شوند و سرانجام منی مرد را تشکیل می دهند منی های تشکیل شده در زائده ای طویل و باریک عقب بیضه که شامل مجاری خروجی منی است انبار و ذخیره می شود و از آن محل بوسیله ی طناب منوی بدرون آلت مرد فرستاده می شود تا بهنگام دست دادن انزال خارج شود .
از زمانی که پسری به حد بلوغ رسد در دستگاههای بدنی وی منی ساخته می شود .
بیضه ها علاوه بر منی هورمون مردانه مردانه یی بنام (( تستوسترون )) می سازند که این هورمون علت پیدایش تغییرات درمردان منجمله کلفتی صدا و رویش ریش آنان است .
در ناحیه ای از بدن در اطراف خایه ها و شکم بسیاری از غدد لنفاوی و مجاری وجود دارند که در تخلیه مایعات از بافتها به گردش خون فعالیت دارند .
منبع : متخصص اورولوژی تهران