ابتلا به بیماری برای بخش های مختلف اندام های بدن ما ممکن است. اما آگاهی ما و دانش ما نسبت به بیماری تا حدود زیادی از میزان ابتلا می کاهد. هر چه سطح آگاهی نسبت به بیماری افزایش یابد اقدامات پیشگیرانه برای درمان نیز افزایش می یابد.
متاسفانه آمار ابتلا به بیماری های کلیوی در کشور ما در حال افزایش است. در این آمار نه تنها سالمندان بلکه جوانان و در برخی مواقع کودکان قرار دارند. احتمالا شما هم از آن دسته افرادی هستید که با شنیدن نام بیماری های کلیوی، سنگ کلیه و انواع عفونت ها را به خاطر می آورید. اما بیماری های کلیوی تنها محدود به این امر نمی شوند و بیماری های مختلفی را شامل می شوند.
آیا تا به حال نام بیماری کیست کلیه را شنیده اید؟ علت ابتلا به این بیماری را می دانید؟ چگونه می توان این عارضه را درمان کرد؟
در این مقاله پاسخ تمام این پرسش ها را خواهید یافت و اطلاعات مختصری از کیست کلیه به دست می آورید. در اینجا توضیحات آقای دکتر محسن وریانی متخصص کلیه و مجاری ادراری و فوق تخصص لاپاراسکوپی و آندوسکوپی را می خوانید.
کیست کلیه چیست؟
کیست ساده کلیه در واقع یک کیسه حاوی مایع در کلیه می باشد. که این کیسه با نفرون که واحدهای فعال سیستم کلیه هستند هیچ ارتباطی ندارد.
کیست کلیه اغلب بدون علامت می باشد و اغلب دارای یک جدار نازک می باشد.
کیست کلیه اغلب در افراد مسن رخ می دهد. به طوری که می توان گفت: 50% افراد بالای 60 سال به کیست کلیه ساده مبتلا می شوند. کیست ساده کلیه در مواردنادری ممکن است به دلیل ایجاد ععفونت وخونریزی و بزرگی بیش از حد که مانع تخلیه ادرار از کلیه شود ممکن است ایجاد علامت کند.
علائم و نشانه ها کیست کلیه
چه زمانی من مبتلا به کیست کلیه هستم؟ ابتلا به کیست کلیه دارای علائم و نشانه هایی است که موارد زیر بخشی از این نشانه ها را شامل می شود:
- تب
- درد پهلو
- وجود خون در ادرار
- احساس درد در شکم
علت ابتلا به کیست کلیه
علت تشکیل کیست ساده کلیه ناشناخته است. ولی سن بالا یکی از ریسک فاکتورهای بسیار مهم برای ابتلا به این بیماری است. در مواردی که کیست با تعداد زیاد یک طرف کلیه یا هر دو کلیه را درگیر کند بنام پلی کیستیک کیدنی شناخته می شود که نیازمند مراقبت و پیگیری بیشتری است. زیرا ادامه این روند ممکن است فرد را مبتلا به نارسایی کلیه کند.
تشخیص کیست کلیه
کیست های کلیه اغلب به طور اتفاقی کشف می شوند و نیازی به اقدام خاصی ندارند. راه تشخیص این کیست ها در قدم اول سونوگرافی است. این کیست ها اغلب دیواره کاملا نازکی دارند و حاوی مایعی درون خود می باشند. اگر در سونوگرافی دیواره این کیست ها ضخیم گزارش شود و یا به جای مایع، حاوی مواد جامد باشد در این موارد نیازمند بررسی بیشتر توسط سی تی اسکن یا تزریق می باشد.
در سی تی اسکن کیست ها را می توان بر اساس موارد زیر تقسیم بندی کرد:
- بر حسب میزان ضخامت جداره کیست
- بر اساس محتویات درون کیست، که آیا مایع ساده است یا مواد جامد هم در آن وجود دارد یا نه
- وجود کلسیفیکاسیون در جداره کیست
انواع کیست کلیه
کیست های کلیه می تواند انواع مختلفی داشته باشد. کیست های کلیه را بر اساس انواع آن به چهار نوع تقسیم می کنند.
کیست های نوع یک که کاملا کیست های ساده ای هستند.
کیست نوع دوم و نوع سوم و نوع چهارم تقسیم بندی می شوند که این تقسیم بندی به علت وجود ضخامت و کلسیفیکیشن در جداره کیست و هم چنین نوع مایعی که در کیست است تقسیم بندی می شود.
در کیست کلیه نوع یک و نوع دو، تنها نیاز به پیگیری درمانی دارد، اما در کیست کلیه نوع چهار با شک زیاد به بدخیمی و سرطان کلیه حتما نیاز به برداشتن کیست و جراحی وجود دارد.
درمان کیست کلیه
بهترین روش جراحی و برداشتن این کیست ها کلیه روش و تکنیک عمل بسته یا لاپاراسکوپی می باشد. میزان موفقیت در این عمل جراحی بسیار بالاست. برای درمان قطعی به بهترین فوق تخصص لاپاراسکوپی و آندوسکوپی مراجعه کنید و مراحل درمان را طی کنید. بعد از جراحی درمان به صورت قطعی برای مراجع صورت می گیرد.
مراقبت های بعد جراحی لاپاراسکوپی کیست کلیه
بعد از عمل جراحی لاپاراسکوپی نیاز به رعایت نکاتی است تا روند درمان شما به خوبی طی شود. پس رعایت مراقبت های بعد از جراحی کیست کلیه را جدی بگیرید.
- ممکن است بعد از جراحی لاپاراسکوپی درد خفیفی در قفسه سینه و شانه ها و یا محل برش احساس کنید. این امر طبیعی است. تا دو روز بعد از جراحی استراحت مطلق داشته باشید.
- داروهای تجویز شده توسط پزشک را به صورت مرتب و در زمان مقرر مصرف کنید.
- تا یک هفته بعد از جراحی لاپاراسکوپی، از فعالیت های شدید جسمی و ورزشی اجتناب کنید.
- از رانندگی کردن تا دو روز بعد از جراحی لاپاراسکوپی کیست کلیه اجتناب کنید.
- محل برش و جراحی را تمیز نگه دارید. روز بعد از جراحی پانسمان خود را عوض کنید.
- تا دو روز بعد از جراحی غذاهای نرم و مایعات مصرف کنید. تا 48 ساعت از مصرف نوشیدنی های گازدار اجتناب کنید.
در انتها
اغلب بیماری های مربوط به کلیه بدون علائم و نشانه است. زمانی که علائم و نشانه ای ظاهر می شود که بیماری کلیوی شما پیشروی داشته است. به همین منظور توصیه می شود که هر شش ماه یکبار یا حداقل هر سال یکبار با انجام سونوگرافی از کلیه از وضعیت سلامت آن ها مطلع شوید.
ما در این مقاله اطلاعات مفیدی در مورد کیست کلیه که کمتر به آن پرداخته شده است ارائه دادیم. در صورت ابتلا به فوق تخصص لاپاراسکوپی مراجعه کنید تا جراحی و مراحل درمان شما صورت بگیرد. برای انتخاب پزشک متخصص کلیه و مجاری ادراری لازم است تا تحقیقات لازم را انجام دهیدو انتخابی آگاهانه داشته باشید تا با تشخیص صحیح و درمان، درمان به صورت کامل صورت بگیرد.