وظایف کلیه و مجاری ادرار وبیماری کلیه

[sbu_post_image]

وظایف کلیه و مجاری ادرار

آناتومی و وظایف کلیه و مجاری ادرار به بیان ساده

2 عدد کلیه در بدن انسان وجود دارد که هر یک به شکل عضوی لوبیا مانند و به رنگ قهوه ای متمایل به بنفش در بخش پشتی شکم در هر طرف ستون مهره ها (بین مهره دوازدهم و مهره سوم کمری) قرار گرفته اند. در اکثر افراد، کلیه راست کمی پایین تر از کلیه چپ واقع شده است. هر کلیه حدود 10 تا 12 سانتی متر طول، 5تا 5/7 سانتی متر عرض، 5/2 سانتی متر ضخامت و 150 گرم وزن دارد و اندازه و شکل آن تقریباً شبیه ماوس معمولی کامپیوتر است. سمت جانبی (پهلویی) کلیه، محدب و سمت داخلی (شکمی) کلیه، مقعر و دانه دار است. هر کلیه در یک غشای شفاف موسوم به کپسول کلیه محصور شده است.

غشای کلیه موجب محافظت از آن در برابر ضربه و عفونت ها می شود. کلیه به 2 منطقه ی اصلی تقسیم می شود که عبارتند از: منطقه ی روشن تر بیرونی موسوم به قشر (کورتکس) کلیه (renal cortex) و منطقه ی تیره تر داخلی به نام مدولای کلیه (renal medulla). (مدولا به معنی مغز یا درونی ترین بخش هر عضو است).

در داخل مدولا، 8 عدد یا بیشتر هرم کلیوی (renal pyramid) قرار دارند که به شکل بخش های مخروطی دیده می شوند. مناطق واقع در بین این مخروط ها ستون کلیوی (renal columns) نام دارند. حفره ای موسوم به لگنچه ی کلیه (renal pelvis)در سطح مقعر (دندانه دار) هر کلیه قرار دارد که در ادامه، به میزانی (حالِب؛ ureter) تبدیل می شود.

لگنچه ی کلیه

لگنچه ی کلیه، قیفی شکل است و ادرار را از کلیه به داخل حالب هدایت می کند. کالیس (calyxs) ها یا فنجانک های کلیه، نخستین واحدهای سیستم مجاری کلیوی هستند و ادرار را از هرم های مدولا به لگنچه حمل می کنند. خونرسانی به کلیه بوسیله ی شاخه احشایی سرخرگ آئورت شکمی، موسوم به سرخرگ کلیوی (renal artery) که در یک سطح دیسک مهره ای بین مهره ی اول و دوم کمری از آئورت شکمی جدا می شود صورت می گیرد.

هر سرخرگ کلیوی قبل از رسیدن به کلیه به 4 شاخه تقسیم می شود که به کلیه، غده ی فوق کلیه و حالب خون می دهند. کلیه پر از رگ های خونی است و تمام عملکردهای کلیه با حضور خون انجام می شود.

بازگشت خون به کلیه به وسیله سیاهرگ کلیوی (renal vein) صورت می گیرد که در قسمت جلوی سرخرگ کلیوی قرار دارد و به داخل سیاهرگ اَجوَف تحتانی (inferior vena cava) باز می شود. سپس سیاهرگ اجوف تحتانی پس از دریافت شاخه های مربوط به عضوهای دیگر واقع در زیر دیافراگم به دهلیز راست قلب باز می شود. اعصاب کلیه از یک شبکه عصبی قووی متشکل از رشته های عقده ی سلیاک (coeliac ganglion)، شبکه سلیاک، عقده آئورتی- کلیوی، پایین ترین عصب پشتی احشایی، اولیه عصب احشایی کمر و شبکه ی آئورتی تأمین می شود. شاخه های کلیوی عصب واگ (vagus nerve؛عصب شماره 10 مغزی) به شبکه ی عصبی کلیوی می پیوندند. رگ های لنفاوی کلیه از 3 شبکه لنفاوی مبدأ می گیرند: یک شبکه واقع در بین لوله های کلیوی و اطراف آنها، دومین شبکه واقع در زیر کپسول فیبری کلیه و سومین شبکه واقع در چربی دور کلیه که به طور آزاد با شبکه ی زیر کپسولی ارتباط برقرار می کند.

قشرکلیه

کورتکس (قشر)کلیه، لایه ی بیرونی بسیار پرعروق و دانه دار کلیه است که تقریباً از 25/1 میلیون گلومرول (glomerulus) و لوله های در هم پیچیده تشکیل می شود. هر گلومرول ساختمانی از رگ های خونی و رشته های عصبی است. لوله های در هم پیچیده (convoluted tubules) کلیه از گلومرول ها تا مجاری ارتباط دهنده و بین کپسول بومن (Bowman’s capsule) و قوس هِنلِه (Loop of Henle) امتداد می یابند. بخش های ابتدایی و انتهایی این لوله ها در هم پیچیده و بخش های صعودی و نزول قوس هنله، صاف هستند. گلومرول ها و لوله های در هم پیچیده کلیه، مواد زاید بدن را از خون تصفیه می کنند و چنان چه مواد مورد استفاده ای در آنها یافت شود، این مواد را به خون بر می گردانند و بقیه مواد را به صورت ادرار دفع می نمایند. اجسام مالپیگی (Malpighian corpuscles) یا اجسام کلیوی (renal corpuscles) اجسامی کوچک، گرد و به رنگ قرمز تیره اند که در قشر (کورتکس) کلیه واقع شده اند و هر یک از آنها به یک لوله ی کلیوی متصل می شود. هر جسم مالپیگی تقریباً 2/0 میلی متر قطر دارد. اجسام مالپیگی بخشی از دستگاه تصفیه ای کلیه را تشکیل می دهند که اجزای غیر پروتئینی پلاسمای خون از طریق آنها وارد لوله های کلیوی می شوند.

کیست کلیه

بیماری کلیه پلی کیستیک، بیماری های مادرزادی، کیستهای کلیوی، اندازه های متعدد، اعم از کیست ها را افزایش می دهد با بالا رفتن سن و افزایش است. روش سوراخ، از طریق عمل جراحی برای خلاص شدن از شر یک کیست بزرگ در کوتاه مدت برای کاهش ظلم و ستم از کلیه است. با این حال، این نقش از کیست های کوچک امکان پذیر نمی باشد. بنابراین، این وضعیت همیشه تکرار می شود، کمتر از یک درمان کامل از هدف.

درمان محافظه کارانه درمان نفوذ میکرو مبتنی بر طب سنتی چینی در درمان بیماری کلیه پلی کیستیک، راه منحصر به فرد، و جلوه های ویژه است. میکرو به طور کلی به ناحیه کلیه به نفوذ در طب سنتی چین نفوذ درمان. به طور مستقیم از بیرونی پوست، استفاده از میکرو مبتنی بر طب سنتی چین به منظور نفوذ به درمان با دستگاه میکرو واردات از طب سنتی چینی برای درمان از مواد فعال به منظور نفوذ به دفتر کیست از ناحیه کلیه به نفوذ. مواد فعال طب چینی بازی مایع کیست را می توان از طریق انحراف کلیه ها دفع می شود، برای ترمیم ضایعات، محدود کردن هدف از کیست.

یکی، کاهش تشکیل مایع کیست، برای کاهش ظلم و ستم گلومرولی و لوله رگ های خونی کلیه گردش خون به بافت کلیه آسیب دیده، بهبود هیپوکسی محلی، برای ترویج و تسریع در ترمیم بافت کلیه آسیب دیده برای ایجاد یک ترمیم محیط زیست است.

دوم، میکرو پس از مواد سنتی طب چینی فعال، مسدود کردن کلیه کیست ظلم و ستم و منجر به فیبروز کلیوی (جای زخم) ناشی از دست دادن عملکرد کلیوی. همانطور که کیست های مادرزادی به تدریج افزایش ظلم و ستم از گلومرول، لوله ها، بینابینی کلیه و عروق کلیوی، منجر به ایسکمی کلیوی، کمبود اکسیژن، و شروع به فیبروز کلیه آسیب دیده (شکل گیری اسکار) است. کلیه فیبروز تشکیل ساختار کلیه بافت از بین می رود، و عملکرد کلیوی را از دست خواهد رفت. درمان میکرو، نفوذ سنتی مواد پزشکی چینی فعال در درمان بیماری کلیه پلی کیستیک، کلید است: مسدود کردن بدتر شدن فیبروز کلیوی به دلیل ظلم و ستم کیست و شروع زنجیره ای، مسدود کردن اثر به فشرده سازی ناشی از کمبود اکسیژن در کلیه، چرخه باطل از بین رفتن کلیه، تا اطمینان حاصل شود که باقی مانده کلیه دیگر تحت ستم، با حفظ عملکرد کلیه است.

مواد فعال، میکرو از طب سنتی چینی به نفوذ به درمان می توانند کلیه مصالح تعمیر، صدمه بزند از جمله انواع ویتامین ها، عناصر کمیاب، اسیدهای آلی مانند اسیدهای آمینه، کلیه ها آسیب دیده تعمیر شتاب.

اختلال، میکرو سنتی طب چینی نفوذ درمان از مواد فعال به بافت کلیه آسیب دیده، فعال شدن سازمان و به ترویج سنتز DNA در داخل سلول تکرار آن و آسیب شتاب به سازمان سنتز پروتئین به سرعت بخشیدن، و بهبود نفوذ فعالیت های درمان طب میکرو، مبتنی بر مواد در ترمیم بافت کلیه آسیب دیده و ساز و نوسازی برای سرعت بخشیدن به عملکرد بازسازی بازی، باعث بهبود کلیه پلی کیستیک کلیه آسیب ساختاری، و آسیب شتاب به بهبود عملکرد کلیوی.

بیوپسی کلیه

بیوپسی یا نمونه برداری از کلیه (kidney biopsy)، نوعی آزمایش تشخیصی است که در آن قطعات کوچکی از کلیه، به وسیله ی سوزن مخصوص و تحت بی حسی موضعی، از راه پوست روی ناحیه ی کلیه برداشته می شود تا بوسیله ی متخصص آسیب شناسی (پاتولوژیست) در زیر میکروسکوپ مورد بررسی قرار گیرد.

معمولاً از بیوپسی کلیه برای تشخیص علت وجود خون در ادرار (هِماچوری)؛ تشخیص علت وجود مقدار بیش از حد پروتئین در ادرار (پروتئینوری) و تشخیص علت اختلال عملکرد کلیه استفاده می شود.

 

 منبع : متخصص مجاری ادراری

دکتر محسن وریانی

دکتر محسن وریانی متولد سال ۱۳۵۴ از منطقه چهاردانگه شهرستان ساری در استان مازندران است. تحصیلات ابتدایی و دبیرستان را در محل تولد سپری کردند. در سال 1373 با قبولی در رشته پزشکی وارد دانشگاه شهید بهشتی شدند. پس از اخذ مدرک دکترای عمومی و شرکت در امتحان تخصص در سال 1384 موفق به قبولی در رشته تخصصی جراحی کلیه و مجاری ادراری دانشگاه علوم پزشکی تهران گردید.

مشاوره و تماس
× مشاوره رایگان