[sbu_post_image]
پروستات
پروستات بخشی از عضو جنسی مردان است که به شکل و اندازه تقریبی گردو، زیر مثانه قرار گرفته و مجرای خروجی آن را احاطه کرده است.
نقش پروستات تولید مایع وروان کردن حرکت اسپرماتوزوئیدها به خارج است.
پروستات غده ی كوچكی است كه پائینتر از مثانه قرار گرفته و قسمت ابتدایی پیشابراه را احاطه كرده است. پیشابراه مجرایی است كه ادرار را از مثانه به طرف خارج از بدن هدایت میكند. این غده در زیر مثانه و در محل خروج ادرار از آن و نیز در جلوی راست روده قرار دارد. پروستات طبیعی در معاینه قوام نرم دارد و فاقد توده است. این غده كه اعمال مختلفی انجام میدهد از دو قسمت تشكیل شده كه توسط یك لایه ی بافتی پوشیده شدهاند.
وظایف پروستات
یكی از كارهای پروستات كمك به كنترل ادرار، با وارد كردن فشار به قسمت ابتدایی پیشابراه است. همچنین پروستات، مایعی ترشح میكند كه سلولهای جنسی مرد، یا اسپرمها را فعال نگه میدارد. این مایع پیشابراه را مرطوب و لغزنده میكند. این مایع ماهیت قلیایی داشته و نیز مواد مغذیای دارد كه برای فعال باقی ماندن اسپرمها، لازم است. اعمالی كه پروستات انجام میدهد، نشان میدهد كه اگرچه بدون پروستات، تقریبا مردان نابارور هستند اما نبود آن نیز تاثیر چندانی در زندگی فرد ندارد.
غده پروستات ترشحاتی قلیایی و شیری رنگ را در خود ذخیره و ترشح میکند که معمولا 25 تا 30 درصد حجم منی را به همراه سلولهای اسپرم و مایع کیسههای منی تشکیل میدهد.
در یک مرد سالم پروستات اندکی بزرگتر از یک گردو است؛ در جلو و اندکی پایینتر از مثانه قرار دارد و پیشابراه را درست در زیر مثانه احاطه میکند و میتوان در حین معاینه مقعدی آن را لمس کرد. پیشابراه درون پروستات با نام «پیشابراه پروستاتی» با دو مجرای انزالی به هم میپیوندد.
اسپرم درون بیضهها تولید میشود و بعد وارد مجاری پیچدرپیچی روی بیضه به نام اپیدیدم میشود و در آنجا بالغ میشود. سپس از طریق دو مجرای کوچک عضلانی به نام «واز دفرانس» پس از پیچیدن به دور مثانه به کیسههای منی میرسد. در هنگام انزال عضلات جدار کیسههای منی و نیز پروستات منقبض میشوند و محتوای خود را به درون دو مجرای انزالی میریزند.
این دو مجرای انزالی با عبور از میان پروستات به پیشابراه پروستاتی میریزند و نهایتا این محتویات طریق آلت تناسلی از بدن خارج شود. مایع منی هم اسپرم را تغذیه میکند و هم خاصیت قلیایی آن اسپرم را در محیط اسیدی واژن زن حفاظت میکند.
پروستات از هزاران غده کوچک تولیدکننده مایع منی تشکیل شده است. به طور خاص پروستات یک غده برونریز است. از این لحاظ به آن یک غده برونریز میگویند که مواد ترشحی آن از راه مجاری به بیرون از بدن میریزد. غدههای عرقی نمونه دیگری از غدد برونریز هستند.
مایعی که پروستات تولید میکند یک سوم مایع منی را تشکیل میدهد. مایعی که اسپرم را حمل و آن را تغذیه میکند. این مایع تولید شده به همراه اسپرم در کیسههای منی ذخیره میشود. کیسههای منی (وزیکول سمینال) در میان راست روده و مثانه و چسبیده به مثانه قرار دارند و به مجاری انزالی باز میشوند.
ترشحات کیسه منی غنی از فروکتوز (یک قند به عنوان منبع انرژی اسپرم)، پروستاگلاندینها (شکلی از اسیدهای چرب) و پروتئینها هستند که باعث میشوند مایع منی در واژن زن منعقد شود. ترشحات پروستات غنی از کلسیم، روی، ویتامین C (اسید سیتریک)، اسید فسفاتاز، آلبومین و آنتیژن اختصاصی پروستات (PSA) هستند. ترشحات پروستات دارای بالاترین غلظت سیترات (ویتامین C) نسبت به هر بافت بدنی دیگر در انسان هستند. شاید این غلظت بالا نقشی در تولید مثل داشته باشد. روی (زینک) نیز در غلظتهای بالا در ترشحات پروستات یافت میشود. زینک یک ماده ضد عفونیکننده شناخته شده است و دانشمندان معتقدند نقشی در مقابله با عفونتهای باکتریایی پروستات داشته باشد.
انواع بیماری پروستات
پروستات غدهاي است كه در زير مثانه قرار داشته و مجراي دفع ادرار را در بر گرفته است. اين غده عضلاني به اندازه يك گردو بوده و از طريق ترشح مايعي به هنگام انزال، تغذيه اسپرم را بر عهده دارد. اين غده فقط در آقايان مشاهده ميگردد و عمدتاً آقايان تا قبل از بروز اختلالي در آن، از وجود اين غده بياطلاع هستند. مهمترين اختلالاتي كه ممكن است در پروستات به وجود آيد عبارتند از:
1 سرطان پروستات(به عنوان دومين سرطان كشنده بعد از سرطان ريه در آقايان)
2ـ بزرگ شدن(تورم و يا تومورغيرسرطاني) پروستات معروف به هيپرپلازياياهيپرتروفي پروستات
3ـ التهاب پروستات (Prostatitis)
مردان به ویژه در سنین جوانی از آنجا كه بازوی مولد و فعال جامعه محسوب میشوند و تاثیر به سزایی بر چرخه اقتصادی و اجتماعی جامعه میگذارند اما به همان نسبت بیماریها و نیز از اهمیت و حساسیت برخوردار است. سرطان بیضه یكی از همین مشكلات جسمی مردانه است. شما درباره این بیماری چه میدانید؟
سرطان بیضه، شایعترین سرطان تشخیص داده شده در میان مردان جوان بین ۱۵ تا ۳۵ ساله است. سن شیوع این بدخیمی و به موازات آن میزان درمانپذیری بسیار زیاد این سرطان، لزوم افزایش دانش عمومی جامعه را در این مورد متذكر میشود.
حداكثر میزان بروز تومور بیضه در حدود ۳۰ سالگی است. در كشورهای اروپایی و آمریكای شمالی در هر یكصد هزار نفر جمعیت مردان، بین ۳ تا ۷ نفر به این بیماری مبتلا میشوند، در ایران در سال ۱۳۸۴، تعداد ۵۰۳ به ثبت رسیده است. میزان تشخیص سرطان بیضه در بیشتر مناطق جهان در طی ۲۵ سال اخیر افزایش یافته است، اما خوشبختانه با تشخیص زودتر و درمانهای مناسب جراحی، رادیوتراپی و شیمی درمانی كاهش چشمگیری در میزان مرگ و میر حاصل از آن مشاهده میشود. به طوری كه درصد بهبود كامل فرد مبتلا در بیشتر مراكز در حدود ۹۰ درصد تخمین زده میشود. این درصد بالا و قابل توجه را میتوان یكی از موفقیتهای برجسته طب در سالهای اخیر ذكر كرد.
آزمایشات رادیوتراپی ، شیمی درمانی و یا مخلوطی از ایندور ضرور باشد .
سزطان بیضه و ناباروری
در بین تمام مردها این ترس وجود دارد که درمان سرطان بیضه قدرت پدرشدن را از آنان سلب می کند . برداشتن یکی از بیضه ها مانع از آن نیست که آن دیگری که سالم بر جای خود باقی مانده است اسپرم و هورمون های بیشتری تولید نکند و کاربیضه ی از دست رفته را جبران ننماید حتی شیمی درمانی یا رادیو تراپی می تواند سبب عقیم ماندن در مردان گردد گو اینکه در اینگونه موارد در تولید اسپرم افت ایجاد می شود . عقیم شدن دائم ممکن است نتیجه ی مستقیم درمان برای تنی چند از مردان باشد و لی این سبب نمی شود که از قبل گفته شود این امر درباره ی تمام مردان صادق است .بنابراین قبل از انکه درمان شروع شود به بیمار استفاده از بانک اسپرم پیشنهاد می شود مگر آنکه تاخیر در درمان جایز نباشد که در این صورت جراح به وظیفه ی اصلی خود کهنجات بیمار است اقدام خواهد نمود .
عوارض جراحی سرطان بیضه
تشخیص و اعلام این مطلب که فردی به بیماری سرطان بیضه دچار شده است برای بسیاری از مردان خبری دردناک است ممکن است شما اصلا چنین مرضی را تا کنون نشنیده باشید و چه بسا که خود را سالم و توانا به حساب آورید شوک آنکه شما به بیماری سرطان مبتلا شده اید ممکن است شما را سردرگم غمگین و مضطرب نماید اگرچه پزشکان به شما خواهند گفت که مرض قابل درمان است و چه بسا شفا یابد ولی شما از نام بیماری وحشت زده شده اید و به طور کلی خودتان را باخته اید اینها همه بازتابهای شما در مقابل خبر است و چه بسا چند روز یا چند هفته طول کشد تا آتش احساس شما فروکش کند و از حرارت آ ن کاسته شود تا دوباره شما خود را با شرایط تطبیق دهید .
بیشتر مردها صحبت کردن درباره ی احساسات و ترس خود را مفید تشخیص د اده اند و این کار به آنها کمک کرده است تا از بار غم خود کم کنند از طرفی ممکن است شما پرسش هایی درباره ی امور جسمی یا اجتماعی و یا بطور کلی زندگی خود داشته باشید و بخواهید آنها را با فردی که به شما نزدیک است در میان بگذارید بعضی از اینگونه امور که درباره ی مبتلایان به بیماری سرطان بیضه مربوط می شود در زیر آمده است .
چنانچه شما پرسشهای دیگری دارید و علاقه مندید پاسخهای تخصصی دریافت نمایید نترسید آنها را با افراد خبره یا پزشک خود در میان گذارید به محض آنکه شما خبر تاسف بار بیماری خود را می شنوید هزاران سوال است که از مغز شما میگذرد و هرچه شما بیشتر جواب بگیرید از بار مشکلات شما کاسته می شود .
منبع: متخصص ارولوژی تهران