پروستات و بیماریها
پروستات غده اي اختصاصي در مردان است که در زير مثانه و اطراف مجراي ادراري قرار دارد، وزن آن حدود 20 گرم است. ترشح مواد خاص اين غده يکي از فاکتورهاي لازم براي باروري مردان است.
به طور طبيعي بافت مترشحه اي در پروستات وجود دارد که با افزايش سن در افراد بالاي 40 سال و بر اثر يکسري فرآيندهاي فيزيولوژيکي دچار افزايش تعداد سلول و در نهايت بروز عارضه اي موسوم به بزرگي خوش خيم پروستات يا در اصطلاحBPH مي شود. اين اتفاق براي درصد قابل توجهي از مردان رخ مي دهد ولي تنها، بزرگي پروستات دليلي بر وجود علائم و ايجاد بيماري نيست چرا که اين امکان وجود دارد، پروستات خيلي بزرگ شود ولي هيچ علامتي براي بيمار ايجاد نکند يا اصطلاحا اثر فشاري بر روي مجرا ايجاد نکند.
در مقابل، اين امکان نيز وجود دارد که پروستات حتي با حجم کوچک دچار انسداد و در نهايت بروز علائم پروستات شود که به صورت باليني با علائم ويژه اي همراه خواهد بود. براساس بررسي هاي انجام شده اگر 100 نفر مرد بالاي 50 سال را تا آخر عمرشان کنترل کنيم، خواهيم ديد که حدودا يک چهارم اين افراد در نهايت علائم پروستات و نياز به درمان خواهند کرد.
البته درصدي از اين افراد به درمان نياز داشته و برخي نيز با جراحي بهبود پيدا مي کنند. علائم در بيماران به دو دسته تقسيم مي شوند. گروه اول افرادي اند که علائم انسدادي داشته و براي شروع ادرار بايد منتظر زمان کوتاهي باشند و يا اين که ادرار در زمان خارج شدن قطع و وصل شده و با فشار کم و قطر باريک خارج شود. گروه دوم داراي علائم تحريکي هستند، تکرر ادرار، بيدار شدن هاي شبانه جهت استفاده از دستشويي، احساس پري ادرار و عدم تخليه کامل که حالات ناخوشايندي را براي فرد ايجاد مي کند. البته اين امکان که بيماران به طور همزمان هر دو علائم انسدادي و يا تحريکي را داشته باشند نيز وجود دارد.
اکثر متخصصان براي افرادي که علائم جدي ندارند از داروهاي شل کننده گردن مثانه و مجراي پروستاتيک و يا داروهايي که حجم پروستات را کوچک کنند تجويز خواهند کرد. داروهاي کوچک کننده پروستات هورموني هستند و از تبديل تستوسترون به دي هيدرو تستوسترون جلوگيري مي کنند و لذا در حدود 6 ماه حجم پروستات را کاهش مي دهند ولي دسته اول که اصطلاحا آلفابلوکرها هستند جنبه رفع علامت دارند و هر روزي که مصرف مي شوند تا حدود 24 ساعت علا ئم ادراري بيمار را بهبود مي دهند.
علاوه بر درمان هاي دارويي، روش هاي تهاجمي و غير تهاجمي نيز وجود دارند. روش سرما درماني و يا روش بهره گيري از امواج ماکروويو بر روي بافت پروستات، از مهمترين روش هاي غير تهاجمي در درمان پروستات هستند که البته به دليل کم بود اثر درماني و از ميان نرفتن کامل علائم، اغلب از سوي پزشکان کاربرد کمتري دارند.
منبع: مردم سالاری