[sbu_post_image]
در حال حاضر روشهای مطمئنی برای پیشگیری از سرطان مثانه وجود ندارد. بهترین برنامه دوری از عوامل خطر تا حد امکان میباشد. برخی از عوامل پیشگیری از سرطان مثانه به شرح ذیل می باشد.
» دوری از سیگار: عقیده بر این است که تقریباً نیمی از مرگومیرهای ناشی از سرطان مثانه در بین مردان و بیش از یکسوم در میان زنان، بر اثر کشیدن سیگار رخ میدهد.
» اجتناب از قرار گرفتن در معرض تنفس مواد شیمیایی: اگر شما در معرض تنفس مواد شیمیایی به نام آمینههای «آروماتیک» سروکار دارید، از ایمنسازی صحیح محیط و نیز شیوه انجام کار اطمینان حاصل نمایید. صنایعی که استفاده از این مواد شیمیایی در آنها رایج و معمول است عبارتاند از: لاستیکسازی، چرم، مواد چاپی، نساجی و تولیدات رنگ.
» نوشیدن مایعات زیاد: یک تحقیق جدید اعلام کرده است که نوشیدن مقادیر زیاد مایعات میتواند خطر ابتلا به سرطان مثانه را در افراد کاهش دهد. توجیه پژوهشگران این است که نوشیدن مایعات زیاد، تولید ادرار را افزایش داده و در نتیجه مثانه فرد فعالیت بیشتری میکند. این کار باعث میشود تا هر نوع ماده سرطانیزایی که ممکن است در ادرار وجود داشته باشد، رقیق شده و به این ترتیب مدتزمانی که اینگونه مواد شیمیایی در مجاورت سلولهای مثانه باقی میمانند، محدود گردد.
دلیل سرطان مثانه
ما هنوز دلیل بروز سرطان مثانه را نمیدانیم. اما، پژوهشگران به برخی از عوامل خطر آن پی بردهاند و درباره این موضوع که چطور این عوامل باعث سرطانی شدن سلولهای مثانه میشوند به پیشرفتهایی دست یافتهاند.
در طی چند سال اخیر، دانشمندان به پیشرفتهای زیادی در زمینه دلیل بروز سرطان مثانه دست یافته و دریافتهاند که برخی تغییرات در DNA میتواند باعث شود تا سلولهای عادی مثانه به صورت غیرطبیعی رشد کرده و سرطانی شوند. DNA یک ماده ژنتیکی است که تقریباً برای هر کاری که سلولهای ما انجام میدهند، دستوراتی را منتقل میسازد. ما معمولاً شبیه والدینمان هستیم زیرا آنها DNA خود را به ما انتقال میدهند. بعضی ژنها (بخشهایی از DNA) حاوی دستوراتی برای نظارت بر سلولها در هنگام رشد و تقسیم میباشند. برخی از ژنها که به تقسیم سلولی کمک مینمایند، آنکوژن نام دارند. سایر ژنهایی که عمل تقسیم سلولی را کند نموده یا باعث نابودی سلولها میشوند، ژنهای بازدارنده تومور نامیده میشوند. این مسأله شناخته شده است که سرطانها میتوانند ناشی از نقصهای DNA باشند که باعث میشود آنکوژنها فعال شده یا ژنهای بازدارنده تومور غیرفعال شوند. بعضی از افراد نقصهای DNA را از والدینشان به ارث میبرند که این مسأله سبب میشود خطر ابتلا به سرطانهای سینه، تخمدان، کولورکتال و چندین نوع سرطان دیگر در آنها افزایش یابد. با این اوصاف سرطان مثانه از طریق توارث منتقل نمیشود و در حال حاضر به نظر نمیرسد که به ارث بردن نقصهای ژنتیکی علت بروز این بیماری باشد.
معمولاً جهشهایDNA مرتبط با سرطان مثانه، به جای اینکه از زمان قبل از تولد به ارث برده شوند، در خلال دوره زندگی بروز میکنند. هر زمان که یک سلول آماده تقسیم به دو سلول جدید شد،DNA آن نیز باید مشابه سلول تکثیر پیدا کند. این فرآیند بینقص نیست و ممکن است خطاهایی در هنگام تکثیر DNA رخ دهد. خوشبختانه سلولها دارای دستهای از آنزیمهای ترمیمیاند که خطاهای صورتگرفته در تقسیم DNA را اصلاح مینمایند. اما ممکن است بعضی از این خطاهای صورتگرفته در DNA نیز از کنار این آنزیمهای ترمیمی اشتباهاً عبور نمایند بویژه اگر سلولها در حال رشد سریع باشند. ممکن است نقصهای اکتسابی DNA ناشی از استنشاق مواد شیمیایی سرطانزای موجود در توتون سیگار باشد چرا که این مواد به وسیله خون جذب شده و سپس توسط کلیهها تصفیه و به داخل ادرار رها میشوند. تصور بر این است که تغییرات اکتسابی در ژنهایی نظیر P53 یا ژنهای بازدارنده تومور آر.بی و نئوآنکوژن HER2 در پیشرفت سرطان مثانه بسیار مهم باشد. ممکن است تغییرات حاصل در این نوع ژنها و نیز سایر ژنهای مشابه، باعث به وجود آمدن بعضی سرطانهای مثانه شود که نسبت به سایر انواع آن سریعتر رشد و تکثیر پیدا کند. تحقیقات جدید در این زمینه در نظر دارد تا با آزمایشات پیشرفته بتوانند تغییرات حاصل در DNA را تشخیص داده و سرطانهای مثانه را در همان مراحل نخستین ردیابی نمایند.
اگرچه هنوز این مسأله کاملاً مشخص نشده است که سرطانهای مثانه بر اثر جهشهای موروثی موجود در آنکوژنها یا ژنهای بازدارنده تومور به وجود میآیند، به نظر میرسد بعضی از افرادی که دارای این نقصها میباشند، قدرت پایینی در پس زدن برخی از مواد شیمیایی سمی سرطانزا دارند. این افراد در برابر اثرات عوامل سرطانزای موجود در توتون سیگار و برخی مواد شیمیایی صنعتی، دارای حساسیت بیشتری میباشند. محققان آزمایشاتی را که ممکن است به شناسایی چنین افرادی کمک کند گسترش دادهاند اما اینگونه آزمایشها بهطور معمول و مرتب در دسترس نیستند.
علایم سرطان مثانه
خون در ادرار
احساس درد هنگام ادرار
احساس نیاز به ادرار کردن در دفعات مکرر
مشکل در شروع ادرار
درد در پشت
منبع : medicine