انواع سرطان کلیه
انواع مختلفی از سرطان وجود دارد که احتمال دارد در کلیهها آغاز شود. این مقاله دربارۀ سرطان سلول کلیوی (Renal Cell Cancer) است که رایجترین نوع سرطان کلیه در بزرگسالان به شمار میآید. این نوع سرطان آدنوکارسینوم (Adenocarcinoma) کلیوی و یا هایپرنفروم (Hypernephroma) هم نامیده میشود. نوع دیگری از سرطان به نام کارسینوم سلول ترانزیشنال (Transitional Cell Carcinoma) هم وجود دارد که برکلیهها اثر میگذارد. این نوع سرطان شبیه به سرطان مثانه بوده و اغلب مانند سرطان مثانه درمان می شود. تومور ویلم (Wilm’s Tumor) رایجترین نوع سرطان کلیه در میان کودکان است. این سرطان با سرطان کلیه در بزرگسالان فرق دارد و به درمان متفاوتی هم نیاز دارد.
وقتي كه سرطان کلیه به بیرون از کلیه گسترش مییابد، سلولهای سرطانی اغلب در غدد لنفاوی اطراف یافت میشوند. سرطان کلیه همچنین گاهي به ریهها، استخوانها و یا کبد نفوذ ميكند. و نیز ممکن است از یک کلیه به کلیه دیگر گسترش پیدا کند.
زمانیکه سرطان از مکان اولیه خود به دیگر نقاط بدن گسترش مییابد (متاستاز)، تومور جدید دارای همان سلولهای غیرطبیعی بوده و همان نام تومور اولیه را خواهد داشت. برای مثال، اگر سرطان کلیه به ریهها سرایت کند، سلولهای سرطانی در ریهها در واقع سلولهای سرطان کلیه هستند. این بیماری سرطان کلیه متاستاتیک است و نه سرطان ریه و به شکل سرطان کلیه، و نه سرطان ریه، درمان میشود. پزشکان تومور جدید را بیماری متاستاتیک و یا بیماری دوردست مینامند.
علت سرطان کلیه
سرطان کلیه بیشتر در افراد بالای 40 سال اتفاق میافتد اما هیچکس علت دقیق این بیماری را نمیداند. پزشکان بهندرت میتوانند توضیح دهند که چرا یک فرد به سرطان کلیه مبتلا میشود و دیگری نمیشود. بههرحال، کاملاً روشن است که سرطان کلیه «مسری» نیست، یعنی هیچکس از شخص دیگری به این بیماری مبتلا نمیشود.
تحقیق نشان داده که كساني که دارای عوامل خطرزای ابتلا به بیماری هستند بیشتر در معرض ابتلا به بیماری سرطان کلیه قرار دارند. عامل خطرزا به هر چیزی اطلاق میشود که احتمال ابتلای فرد را به آن بیماری افزایش میدهد.
مطالعات، عوامل خطرزای زیر در مورد ابتلا به بیماری سرطان کلیه را مشخص کردهاست:
استعمال دخانیات:
سیگار کشیدن عامل خطرزای اصلی بهحساب میآید. سیگاریها دو برابر بیشتر از غیرسیگاریها در معرض ابتلا به این بیماری هستند. مصرف سیگار برگ نیز میتواند خطر ابتلا به این بیماری را افزایش میدهد.
چاقی مفرط:
كساني كه دچار چاقی مفرط هستند بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند.
فشار خون بالا:
فشارخون بالا خطر ابتلا به سرطان کلیه را افزایش میدهد.
دیالیز طولانیمدت:
دیالیز نوعي درمان در كساني است که کلیههای آنها خوب کار نمیکند. دیالیز مواد زائد را از خون جدا میسازد. دیالیز شدن طی مدت چندین سال باعث افزایش خطر ابتلا به سرطان کلیه میشود.
سندروم ون هیپل- لینداو (VHL يا Von Hippel-Lindau) :
بیماری بسیار نادري است که در برخی خانوادهها بروز میکند. این بیماری در اثر تغییراتی در ژن (وی.اچ.ال) VHL بهوجود میآید. یک ژن غیرطبیعی (وی.اچ.ال) VHL خطر ابتلا به سرطان کلیه را افزایش میدهد، و گاهي باعث افزایش کیست و یا تومورهایی در چشمها، مغز و دیگر اعضای بدن میشود. اعضای خانواده، آنهایی که دچار این سندروم هستند لازم است جهت بررسی ژن غیرطبیعی (وی.اچ.ال) VHL تحت آزمایش قرار بگیرند. پزشکان ممکن است برای كساني که دارای ژن غیرطبیعی (وی.اچ.ال) VHL هستند، قبل از اینکه علائم بروز کند شیوههایی را جهت بهبود، تشخیص سرطان کلیه و دیگر بیماریها پیشنهاد کنند.
شغل:
برخی افراد بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان کلیه هستند، زیرا آنها در معرض تماس با برخی مواد شیمیایی خاص و یا عناصری در محل کار خود قرار میگیرند. کارگرانی که در كورههاي زغالسنگ در صنعت فولاد و آهن کار میکنند در خطر ابتلا به این بیماری قرار دارند. کارگرانی هم که درمعرض پنبه نسوز و کادمیوم (Cadmium) قرار دارند نیز در خطر هستند.
در ايران 93 مورد سرطان كليه گزارش شده است.
بیشتر كساني که دارای عوامل خطرزای ابتلا به این بیماری هستند، دچار سرطان کلیه نمیشوند. از طرف دیگر، بیشتر آنهايي که دچار این بیماری میشوند هیچگونه علائم خطر شناختهشدهای جهت ابتلا به سرطان در آنها یافت نمیشود. آنهايي که فکر میکنند که ممکن است در معرض خطر ابتلا به این بیماری باشند، بایستی این نگرانی خود را با پزشکشان در میان بگذارند. پزشک ممکن است بتواند شیوههایی را براي کاهش خطر ابتلا به بیماری پیشنهاد داده و برنامه مناسبی را برای معاینه عمومی طراحی کند.
منبع : ncii