تشخیص انتشار سرطان سلول کلیوی در بدن

پس از آنکه سرطان سلول کلیوی تشخیص داده شد، برای پیدا کردن گسترش سلول سرطانی در کلیه یا به سایر نقاط بدن آزمایش انجام می‌شود.
سه راه وجود دارد که سرطان در بدن گسترش می‌یابد.

مراحل زیر برای سرطان سلول کلیوی استفاده می‌شود:

  •     مرحله اول
  •     مرحله دوم
  •     مرحله سوم
  •     مرحله چهارم

پس از آنکه سرطان سلول کلیوی تشخیص داده شد، برای پیدا کردن گسترش سلول سرطانی در کلیه یا به سایر نقاط بدن آزمایش انجام می‌شود.

روندی که برای پیدا کردن سرطان در کلیه و یا انتشار آن به سایر نقاط بدن استفاده می‌شود، مرحله‌بندی می‌نامند. با اطلاعات به‌دست آمده از فرایند مرحله‌بندی، مرحله بیماری تعیین می‌شود. درمان بسته به مرحله و عوامل دیگر برای پیش‌آگهی مؤثر است. آزمایشات و روش زیر می‌تواند در فرایند مرحله‌بندی استفاده شود:

  •     سی.تی.اسکن (CAT scan): روشی است که یک سری تصاویر دقیق از مناطق داخل بدن، گرفته شده از زوایای مختلف را فراهم می‌کند. این تصاویر توسط یک کامپیوتر متصل به دستگاه اشعه ایکس تهیه شده است. رنگ را می‌توان به رگ تزریق کرد یا بلعیده شود و برای کمک به نشان دادن اندام یا بافت است تا وضوح بیشتری داشته باشد. این روش همچنین به نام توموگرافی کامپیوتری و یا توموگرافی کامپیوتری محوری معروف است.
  •     ام.آر.آی (تصویربرداری تشدید مغناطیسی): روشی که با استفاده از آهنربا، امواج رادیویی و کامپیوتر یک‌سری از تصاویر دقیق از مناطق در داخل بدن ارائه می‌دهد. به این روش تصویربرداری هسته ای رزونانس مغناطیسی (NMRI) نیز گفته می‌شود.
  •     اشعه ایکس قفسه سینه: یک اشعه ایکس از ارگان‌ها و استخوان‌ها در داخل قفسه سینه. اشعه ایکس از نوع پرتو انرژی است که می‌تواند از بدن عبور کند و بر روی فیلم برود، که برای تهیه یک عکس از مناطق داخل بدن است.
  •     اسکن استخوان: یک روش که برای چک کردن سرعت سلول‌های در حال تقسیم، از جمله سلول‌های سرطانی در استخوان وجود دارد. مقدار بسیار کمی‌از ماده رادیواکتیو به ورید تزریق و از طریق جریان خون سفرمی‌کند. مواد رادیواکتیو در استخوان جمع‌آوری شده و توسط اسکنر شناسایی می‌شوند.

سه راه وجود دارد که سرطان در بدن گسترش می‌یابد که عبارتند از:

  •     از طریق بافت. سرطان به بافت طبیعی اطراف خود حمله می‌کند.
  •     از طریق سیستم لنفاوی. سرطان با حمله به سیستم لنفاوی و عروق لنفاوی به جاهای دیگر در بدن سفر می‌کند.
  •     از طریق خون است. سرطان به رگ و مویرگ‌ها حمله کرده و از طریق خون به جاهای دیگر در بدن سفر می‌کند.

هنگامی‌که سلول‌های سرطانی از تومور اولیه (اصلی) جدا می‌شوند و از طریق غدد لنفاوی و یا خون آلوده به جاهای دیگر در بدن سفر می‌کنند، یک تومور (ثانویه) دیگر می‌تواند شکل بگیرد. به این فرآیند متاستاز گفته می‌شود. تومور ثانوی (متاستاز) همان نوع از سرطان تومور اولیه می‌باشد. برای مثال، اگر سرطان پستان به استخوان گسترش یابد، سلول‌های سرطانی در استخوان‌ها در واقع سلول‌های سرطانی پستان هستند. بیماری سرطان متاستاتیک سینه است، نه سرطان استخوان.

منبع: موسسه تحقیقات سرطان

دکتر محسن وریانی

دکتر محسن وریانی متولد سال ۱۳۵۴ از منطقه چهاردانگه شهرستان ساری در استان مازندران است. تحصیلات ابتدایی و دبیرستان را در محل تولد سپری کردند. در سال 1373 با قبولی در رشته پزشکی وارد دانشگاه شهید بهشتی شدند. پس از اخذ مدرک دکترای عمومی و شرکت در امتحان تخصص در سال 1384 موفق به قبولی در رشته تخصصی جراحی کلیه و مجاری ادراری دانشگاه علوم پزشکی تهران گردید.

مطالب مرتبط

مشاوره و تماس
×مشاوره رایگان