تشخیص سرطان بیضه

سرطان بیضه

این سرطان وقتی سلول های سرطانی در یک یا هر دو بیضه به بروز می کنند به وجود می آید. بیضه ها غده های تناسلی مردانه هستند که در پوششی به نام اسکروتوم قرار دارند. اسکروتوم،  کیسه ای از جنس پوست است که بیضه ها در آن قرار دارند و دقیقاً زیر آلت تناسلی مردانه قرار دارد.
سرطان بیضه بیشتر در مردان جوان شایع است؛ ولی خوشبختانه یکی از درمان پذیرترین سرطان هاست. بیشتر از 95% از کسانی که با تشخیص سرطان بیضه مراجعه میکنند ، از این بیماری جان سالم به در می برند.

انواع سرطان بیضه

حدود 95% از سرطان های بیضه از نوعی سلول در بیضه که به آن ژرم سل(Germ Cell)  می گویند نشأت می گیرند . به همین دلیل به آن تومورهای ژرم سل می گویند.

انواع تومور های ژرم سل  سمینوما / غیر سمینوما

تومورهای ژرم سل شامل دو دستۀ بزرگ هستند.سمینوما(Seminoma)  و غیر سمینوما(Nonseminomatous germ cell tumors –NSGCTs) .  نزدیک به یک سوم تومورهای ژرم سل، سمینوما هستند، بقیه از نوعِ غیر سمینوما(NSGCT)  هستند. سمینوما و NSGCTs ، هر دو در مردان بین 15سال و 35 سال بروز می کنند؛ البته سمینوما در مردان مسن تر هم به وجود می آید.

علائم سرطان بیضه

در بیشتر مردان اولین علامت سرطان بیضه وجود تورم یا توده ای بدون درد در اسکروتوم است. گروهی از مردان احساس درد مبهم یا سنگینی در زیر شکم یا دور مقعد یا اسکروتوم دارند. در 10% مردان ، درد اولین علامت سرطان بیضه است.

تشخیص سرطان بیضه

اگر کسی در ناحیه بیضه یک توده کشف کرد حتماً باید به پزشک مراجعه کند.
اگر فرد مشکوک به سرطان بیضه است  باید آزمایش هایی انجام دهد. برای بعضی از انواع آزمایش ها ، تنها راه تشخیص برداشت بیضه است.

سونوگرافی بیضه

در سونوگرافی بیضه از امواج صوتی برای تشخیص اندازه و خصوصیات بیضه و توده ، تشخیص این که توده بیرون بیضه هست یا داخل  آن و این که  آیا داخل آن مایع است یا تودۀ توپر ، استفاده می شود. سرطان بیضه توده ایی است  توپر که داخل بیضه به وجود می آید. معمولاً سونوگرافی می تواند به خوبی به تشخیص سرطان بیضه کمک کند.

آزمایش خون

می توان ترکیباتی  که توسط سرطان بیضه تولید می شوند (تومور مارکر – نشانگر تومور)، را در خون اندازه گیری کرد. سه نشانگر اصلی عبارتند از
·  آلفا فیتوپروتئین (Alpha fetoprotein /AFP)
·  بتا هیومن کوریونیک گونادوتروپین (Beta Human chorionic gonadotropin / Beta-hCG)
·  لاکتات دهیدروژناز  (Lactate dehydrogenase / LDH)
وجود مقدار زیادی از این نشانگرهای تومور در خون،دلالت بر وجود سرطان بیضه دارد، و می تواند به تشخیص نوع سرطان بیضۀ موجود کمک کند. همچنین از این آزمایش هنگام و بعد از درمان هم استفاده می شود تا پاسخ بیمار به درمان، بررسی شود.

سی تی اسکن

اکثر افرادی که مشکوک به سرطان بیضه هستند یک سی تی اسکن (CT Scan) از شکم و لگن هم انجام می دهند.معمولاً همراه با این کار یک عکس ساده یا سی تی اسکن از قفسه سینه هم انجام می شود.
این تست ها به منظور تشخیص این که آیا سرطان به ناحیه ای خارج از بیضه ها گسترش یافته است (متاستاز داشته است) یا خیر. شایع ترین نواحی متاستاز در سرطان بیضه عبارتند از  غدد لنفاوی خلف صفاق در ناحیه شکم  ، ریه، کبد، استخوان و مغز .

منبع : دکتر احتجاب

دکتر محسن وریانی

دکتر محسن وریانی متولد سال ۱۳۵۴ از منطقه چهاردانگه شهرستان ساری در استان مازندران است. تحصیلات ابتدایی و دبیرستان را در محل تولد سپری کردند. در سال 1373 با قبولی در رشته پزشکی وارد دانشگاه شهید بهشتی شدند. پس از اخذ مدرک دکترای عمومی و شرکت در امتحان تخصص در سال 1384 موفق به قبولی در رشته تخصصی جراحی کلیه و مجاری ادراری دانشگاه علوم پزشکی تهران گردید.

مطالب مرتبط

مشاوره و تماس
×مشاوره رایگان