تشخیص و افتادگی مثانه (اکستروفی مثانه)

[sbu_post_image]

افتادگي مثانه

يكي از مشكلات شايع زنان، افتادگي مثانه است كه به دليل اختلال در غشاي حمايت كننده كف لگن ايجاد مي شود.
در اين بيماري اين غشا كه از تعدادي عضله تشكيل شده ديگر توان حمايت از  لگن و تحمل وزن لگن، شامل روده ها و رحم و مثانه را ندارد. در نتيجه افتادگي ايجاد مي شود و علامت مهم اين مشكل بي اختياري ادرار بخصوص موقع افزايش فشار شكم هنگام زورزدن و سرفه كردن است.

عوامل متعددي در ايجاد اين وضع دخالت دارد، اما مهم ترين عامل زمينه ژنتيكي فرد است كه در اين موارد اين بافت يك ضعف ژنتيكي دارد به طوري كه گاهي در زناني كه هرگز حامله نشده اند هم اين مشكل ديده مي شود، اما از عوامل زمينه ساز ديگر مي توان به حاملگي هاي متعدد، جنين هاي درشت، زايمان هاي طبيعي سخت و وزن بالاي زن مبتلااشاره كرد.

همين جا لازم است اشاره كنم كه زايمان طبيعي شرط لازم اين بيماري نيست، يعني كساني كه زايمانشان به روش سزارين انجام شده هم مي توانند دچار اين مشكل شوند. مساله ديگر اين كه اهميت تعداد حاملگي در زنان جوان تر بيشتر است، اما در زنان بالاي 60 سال ديگر تعداد فرزند اهميت خاصي ندارد.
از عوامل زمينه ساز ديگر مي توان به كارهاي سنگين، اختلال سطح هوشياري، ديابت و سكته مغزي اشاره كرد. از علل كمتر شناخته شده ديگر جراحي برداشتن رحم، مصرف سيگار، يبوست و استرس شغلي است.در زناني كه به دنبال زايمان دچار بي اختياري ادراري گذرا مي شوند، ديده شده كه سرانجام طي پنج سال بعدي دچار بي اختياري ادرار مي شوند.

 

اولين روش درماني براي اين زنان پس از بررسي و تشخيص قطعي، تغيير رژيم غذايي همراه با ورزش هاي خاص براي تقويت عضلات كف لگن و درمان بيماري هاي زمينه ساز اين مشكل است.
از جمله علل زمينه ساز، داروهاست كه بايد قطع شود. در نهايت قطعي ترين روش درمان، جراحي است.

 تشخیص افتادگی مثانه (اکستروفی مثانه)

 امکان تشخیص  این بیماری قبل از تولد با سونوگرافی توسط سونوگرافیست مجرب وجود دارد.بعد از تولدبا معاینه بالینی تشخیص داده میشود.

درمان افتادگی مثانه(اکستروفی مثانه)

 درمان این ناهنجاری جزء مشکلترین درمانها در جراحی اطفال است.درمان اولیه باید در ۴۸ ساعت اول بدو تولد صورت گیرد.اعمال جراحی متعدد برای ترمیم مجاری ادراروآلت  وبرطرف کردن مشکل بی اختیاری ادرار لازم است که با توجه به نظر جراح مجرب در زمان مناسب صورت میگیرد.

حوصله و تجربه جراح و همکاری والدین در موفق بودن درمان این بیماری اهمیت بسزایی دارد.باید اذعان کرد که اعمال جراحیاکستروفی مثانه باید در مراکز آشنا به مسایل آن صورت گیرد.به طور کلی میزان موفقیت در درمان(که به معنای کنترل ادرار به مدت ۳ساعت میباشد)حدود ۵۰%است که وابسته به نوع ناهنجاری وعوامل ذکر شده در بالا دارد.

منبع:جام جم

 

دکتر محسن وریانی

دکتر محسن وریانی متولد سال ۱۳۵۴ از منطقه چهاردانگه شهرستان ساری در استان مازندران است. تحصیلات ابتدایی و دبیرستان را در محل تولد سپری کردند. در سال 1373 با قبولی در رشته پزشکی وارد دانشگاه شهید بهشتی شدند. پس از اخذ مدرک دکترای عمومی و شرکت در امتحان تخصص در سال 1384 موفق به قبولی در رشته تخصصی جراحی کلیه و مجاری ادراری دانشگاه علوم پزشکی تهران گردید.

Call Now Buttonمشاوره و تماس
× مشاوره رایگان