تغذيه و عفونت مجاري ادراري ، عوارض نگه داشتن ادرار

[sbu_post_image]

تغذيه و عفونت مجاري ادراري                       

عفونت مجاري ادراري به واسطه باکتري ها ايجاد مي شود و البته باکتري مي تواند هر بخشي از دستگاه ادراري را آلوده سازد. بروز اين نوع عفونت در بين زنان 10 بار بيشتر از مردان است. بيش از نيمي از زنان حداقل يک بار در طول زندگي، عفونت مجاري ادراري را تجربه مي کنند. براي درمان اين عفونت بايد باکتري ها از بين بروند و به اين منظور بايد مصرف غذاهاي اسيدي باز شود، زيرا محيط اسيدي باکتري هاي مضر را از بين مي برد. از مهم ترين علايم اين بيماري عبارتند از:
درد يا سوزش به هنگام دفع ادرار
تکرر ادرار
وجود خون در ادرار
درد در قسمت زير شکم
تب به ويژه در نوزادان و کودکان
از عوامل خطر به وجود آمدن عفونت مجاري ادراري، مي توان ديابت، بارداري، باکتري اشريشياکلي، استفاده از محصولات قوي پاک کننده پوست، استفاده از قرص هاي ضد بارداري، مصرف زياد آنتي بيوتيک و انسداد مجاري ادراري به دليل تومور يا توده بدخيم را نام برد.
براي درمان، از چندين نوع آنتي بيوتيک معمولاً به مدت 10-7روز استفاده مي شود که به دستور پزشک معالج صورت مي گيرد، ولي درمان هاي جايگزين هم مي توانند به بهبود علايم کمک کنند. مهم ترين توصيه هاي تغذيه اي که در اين رابطه مي توان به آنها اشاره نمود، عبارتند از:
در طول روز مايعات زياد مانند چاي و آب بنوشيد. از مصرف نوشيدني هاي شيرين و آبميوه هاي شيرين شده پرهيز کنيد. روزانه 8-6 ليوان آب تصفيه شده بنوشيد.
عصاره قره قاط و زغال لخته حاوي موادي هستند که به علت محتواي پروآنتوسيانيدين، پيوستن باکتري ها به بافت مثانه را مهار مي کنند. نوشيدن آب قره قاط شيرين نشده به طور منظم به کاهش خطر عفونت مجاري ادراري کمک مي کند، هر چند نوشيدن اين عصاره ها عفونتادراري را درمان نخواهد کرد و دقت کنيد که اگر داراي علايم عفونتادراري هستيد، بايد به پزشک مراجعه کنيد و آنتي بيوتيک دريافت نماييد.
سعي کنيد مصرف آلرژن هاي غذايي ( مثل لبنيات، گندم ( به دليل وجود گلوتن که پروتئين موجود در گندم است)،ذرت، نگهدارنده و افزودني هاي غذايي را کاهش دهيد.
مواد غذايي حاوي آنتي اکسيدان ( مثل ميوه ها ( مانند زغال اخته، گيلاس و گوجه فرنگي) و سبزيجات ( مانند کدو حلوايي) را بيشتر مصرف کنيد.
مواد غذايي حاوي فيبر ( مثل لوبيا، جو، ريشه سبزيجات مثل سيب زميني و دانه پسيليوم) را بيشتر مصرف کنيد.
از مصرف زياد مواد غذايي تصفيه شده ( مانند نان سفيد، پاستا و به ويژه شکر) اجتناب کنيد.
گوشت قرمز را کمتر استفاده کنيد و بيشتر از ماهي هاي آب سرد، سويا و لوبياها به عنوان منبع پروتئين مصرف کنيد.
روغن هاي پخت و پز سالم ( مثل روغن زيتون يا روغن سبزيجات) مصرف نماييد.
مصرف اسيدهاي چرب ترانس را در رژيم غذايي خود کاهش دهيد يا در صورت امکان آنها را حذف کنيد. اين نوع اسيدهاي چرب معمولاً در مواد غذايي پخته شده در صنايع غذايي ( مثل کلوچه ها، کراکرها، سيب زميني سرخ کرده، مواد غذايي فرآوري شده و مارگارين) وجود دارند.
از مصرف قهوه و ساير محرک ها مانند الکل و تنباکو پرهيز نماييد.
ادرارتان را نگه ندارید

ممکن است برای شما هم پیش آمده باشد که بی موقع نیاز فوری به دفع ادرار پیدا کرده باشید، مثلا در ترافیک خیابان گیر کرده باشید و یا در یک جلسه مهم کاری باشید و یکدفعه دستشویی تان بگیرد. در این گونه مواقع مجبور هستید برای مدت زمان طولانی ادرار خود را نگه دارید. ولی باید بدانید نگه داشتن ادرار، مشکلاتی را برای سلامتی شما بوجود می آورد.

مثانه یکی از اعضای ماهیچه ای بدن می باشد که در داخل لگن قرار گرفته و توسط عضلات آن نگه داشته می شود.

مثانه، ادرار را تا موقع خارج شدن از بدن در خودش نگه می دارد.

در انتهای مثانه یک اسفنکتر (دریچه) ماهیچه ای وجود دارد که موقع دفع ادرار باز می شود و سایر اوقات بسته است.

زمانی که نیاز به دفع ادرار داریم، پیام هایی از مثانه به مغز ارسال می شود تا عضلات مثانه بتوانند ادرار را از بدن دفع کنند.

کنترل ادرار

نگه داشتن ادرار برای مدت زمان طولانی باعث کاهش کنترل ادرار (بی اختیاری ادرار) و یا اختلال در دفع آن می شود.

اختلال در دفع ادرار ممکن است در بچه هایی رخ دهد که در اثر نگه داشتن ادرار، مثانه شان باز و گشاد می شود.

به علاوه اگر ادرار دائما نگه داشته شود، اسفنکتر پایینی مثانه به درستی عمل نخوهد کرد.

اگر اعصاب مثانه به درستی پیام ها را به مغز نفرستند، این اسفنکتر بسته می ماند و ادرار در مثانه جمع می شود و دفع نمی گردد.

جمع شدن ادرار در مثانه باعث سرریز شدن آن و تجمع باکتری ها در آنجا می شود.

برای اینکه مثانه تان سالم بماند، بایستی به محض احساس پر بودن مثانه به توالت بروید تا ادرار در مثانه جمع نشود

عوارض نگه داشتن ادرار

نگه داشتن طولانی مدت ادرار و عدم دفع آن منجر به بروز مشکلات متعدد ادراری مانند عفونت مجاری ادراری، عفونت مثانه و بیماری های کلیه می شود.

وقتی که ادرار در مثانه می ماند، مقادیر زیادی از باکتری ها در آنجا رشد می کنند که منجر به بروز عفونت می شود.

منبع : پزشک متخصص آسیب به کلیه

دکتر محسن وریانی

دکتر محسن وریانی متولد سال ۱۳۵۴ از منطقه چهاردانگه شهرستان ساری در استان مازندران است. تحصیلات ابتدایی و دبیرستان را در محل تولد سپری کردند. در سال 1373 با قبولی در رشته پزشکی وارد دانشگاه شهید بهشتی شدند. پس از اخذ مدرک دکترای عمومی و شرکت در امتحان تخصص در سال 1384 موفق به قبولی در رشته تخصصی جراحی کلیه و مجاری ادراری دانشگاه علوم پزشکی تهران گردید.

Call Now Buttonمشاوره و تماس
× مشاوره رایگان