پروستاتیت
پروستاتیت عفونت پروستات است كه بیماری ویژه مردان جوان بین 20 تا 40 سالگی است.
نوع حاد این بیماری با تب و لرز، درد استخوانی و درد تمام بدن تظاهر میكند. سوزش ادرار، تكرر ادرار، سخت ادرار كردن، كدر شدن ادرار و احساس سنگینی در ناحیه زیر بیضهها و داخل مقعد از علایم اختصاصی آن است. پروستاتیت حاد ممكن است منجر به بند آمدن كامل ادرار شود.
برای درمان معمولا نیاز است بیمار در بیمارستان بستری شود و آنتی بیوتیك از راه ورید برای وی تزریق شود. بیماری در عرض چند روز پس از درمان مناسب بهبود مییابد.
ممكن است پروستاتیت حاد تبدیل به پروستاتیت مزمن یا آبسه پروستات شود.
آبسه پروستات نیاز به جراحی برای تخلیه آبسه دارد.
پروستاتیت مزمن بیماری است كه مدتهای طولانی باعث ایجاد مشكل برای شخص مبتلا میشود. درمان آن طولانی است و به همكاری مستمر پزشك و بیمار نیاز دارد.
بزرگشدن خوش خیم پروستات
در مردان جوان، پروستات تقریبا به اندازهی یك گردو است. با افزایش سن اندازهی این غده نیز افزایش مییابد. به این افزایش اندازه، بزرگ شدن خوش خیم پروستات BPH)) گفته میشود.
این فرایند از 30 سالگی شروع میشود و اغلب موارد بعد از 50 سالگی علائم پدیدار میشوند. بزرگ شدن پروستات كه بیشتر در افراد مسن دیده میشود علائمی ایجاد میكند.
علائم بزرگشدن پروستات
پروستاتی كه بزرگ شدهاست میتواند به قسمت خروجی مثانه و به ابتدای پیشابراه فشار وارد كند. این اتفاق منجر به ایجاد مشكلاتی در ادرار كردن میشود. جریان ادرار آهستهشده و تكرر ادرار ایجاد میشود كه به خصوص بیشتر در شبها رخ میدهد. ممكن است احتباس ادراری روی دهد. مشكلات جدیتری مانند عفونت مجاری ادراری و یا انسداد كامل پیشابراه و آسیب به كلیهها نیز در مواردی ممكن است ایجاد شود.
این بیماری بسیار شایع است. نیمیاز مردانی كه بالای 50 سال دارند علائمیاز بزرگی پروستات را نشان میدهند اما 10% آنان به مداخلات دارویی و جراحی نیاز پیدا میكنند. بزرگی پروستات با معایناتی كه پزشك انجام میدهد تشخیص داده میشود.
این بیماری كاملا خوشخیم است و ارتباطی با سرطان پروستات ندارد.
علل التهاب پروستات
سایر مواردی که ممکن است سبب احتقان پروستات و خروج مایع منی از مجرا شوند عبارتند از انزال در فواصل طولانیمدت مثلا هر ماه یک بار، دوچرخهسواری یا اسبسواری بیش از حد (سبب فشار آمدن به پروستات و چلانده شدن آن میشود)، مصرف مقادیر زیاد غذاهای تند، الکل و کافئین و نشستن طولانیمدت بهخصوص داخل اتومبیل. توصیه میشود مردان بیش از 3-2 ساعت حالت نشسته نداشته باشند و اگر در حالت رانندگی هستند، هر 3-2 ساعت اتومبیل را متوقف كنند، مقداری راه بروند و مثانه خود را خالی كنند. نشستن روی یک بالش نرم به مقدار زیادی از فشار وارده بر پروستات میکاهد. دارودرمانی کمک شایانی به درمان التهاب پروستات میكند.
التهاب مزمن پروستات
احتقان طولانیمدت یا طولکشیده پروستات را در اصطلاح «التهاب مزمن پروستات» میگویند. این التهاب مزمن پروستات ممکن است عفونی یا غیرعفونی باشد و یکی از علائم آن خروج ترشحی شبیه به مایع منی از مجرای ادرار است که با ادرار یا بدون آن اتفاق میافتد. سایر علائمی که ممکن است همراه با التهاب مزمن پروستات دیده شوند، عبارتند از:سوزش و تکرر ادرار، آهسته شدن جریان ادرار به دلیل بزرگ شدن و تورم پروستات، احساس سوزش هنگام انزال، احساس سوزش در قسمت انتهایی دستگاه تناسلی حتی در حالت عادی و بدون ادرار کردن، اختلال جنسی مثل اختلال در نعوظ، احساس خارش در ناحیه دستگاه تناسلی، احساس ناراحتی در قسمت تحتانی شکم و درد در ناحیه میاندوراه (ناحیه بین کیسه بیضه و مقعد). گاهی بیمارانی که دچار التهاب مزمن پروستات هستند، هنگام شروع ادرار یا خاتمه آن و حتی در مایع منی قطرات خون را نیز مشاهده میکنند.
عوارض التهاب پروستات
عواقب احتمالی التهاب پروستات عبارتند از: بزرگ شدگی پروستات، تنگی پیشابراه، کندی یا بند آمدن ادرار و سایر مشکلات جدی مجرای ادرار، درمان این نوع پروستات بسته به حاد یا مزمن بودن آن متفاوت است .درمان برای پروستات حاد با مصرف آنتی بیوتیکهای خوراکی، تخلیه با سوند یا تخلیه با عمل جراحی در موارد وخیم مقدور میباشد و پروستات مزمن را نیز میتوان با مصرف آنتی بیوتیکها، ماساژ پروستات برای افزایش تخلیه و جراحی در صورتی که داروها و ماساژ اثر بخش نباشد درمان کرد.البته درمان بسته به بیماری و بیمار تغییر میکند. آمیزش برای افزایش تخلیه پروستات پیشنهاد میشود .آب گرم و مصرف نکردن ادویه جات نیز ایرادی ندارد.
تومور پروستات
سرطان پروستات یکی از شایع ترین سرطانها در مردان سالمند در کشورهای توسعهیافته است و یک علت مهم مرگ و میر در آنها به حساب میآید. انجام معاینه منظم معقدی (توش رکتال)، اندازهگیری آنتیژن اختصاصی پروستات معمولا برای مردان از بالای 50 سال توصیه میشود تا به تشخیص زودرس این سرطان کمک شود.
تشخیص تومور پروستات
مقداری از PSA که در پروستات تولید میشود، به داخل خون وارد میشود و میتوان میزان آن را در خون اندازه گرفت. همچنین میتوان میزانی از PSA را که در خون به سایر پروتئینها متصل است و مقداری از آن را که به صورت آزاد در خون گردش میکند، اندازه گرفت.
پزشکان اندازهگیری میزان PSA خون را با هدفهای متفاوتی انجام میدهند. این آزمایش از لحاظ تشخیص زودرس سرطان پروستات در مردانی که علایم بالینی یا ناهنجاریهای آزمایشگاهی احتمال ابتلا به این بیماری را مطرح کرده است، اهمیت زیادی دارد.
حتی از اندازهگیری PSA برای تخمین زدن شدت بزرگی خوشخیم پروستات (BPH) استفاده میکنند. در مورد این استفاده از آزمایش PSA اختلافنظری وجود ندارد اما در مورد استفاده گسترده از این آزمایش برای بیماریابی (غربالگری) برای سرطان پروستات در مردانی که علایمی از بیماری نشان نمیدهند، هنوز اتفاق نظر میان کارشناسان وجود ندارد.
علل تومور پروستات
1ـ رژيمهاي حاوي غذاهاي چرب (اسيدهاي چرب اشباع شده) و گوشتها به خصوص در افراد چاق.
2ـ مصرف گوشتهاي حاوي اسيد آراشيدونيك و گوشتهاي خام
3ـ رژيمهاي غذايي حاوي اسيد آلفالينولنيك و يا وجود سطح بالاي اين ماده در خون
4ـ مصرف زياد گوشت قرمز
منبع : متخصص ارولوژی تهران