دفعات بيشتر؛ حجم ادرار كمتر
خيليها فكر ميكنند تكرر ادرار فقط به شرايطي گفته ميشود كه بيماران دائم به دستشويي ميروند، ولي حجم ادرارشان كم است؛ اما همان طور كه گفته شد، اين يكي از حالتهاي تكرر ادرار است كه به علل خاصي ايجاد ميشود.
بيماران مبتلا به تكرر ادرار به دو دسته كلي تقسيم ميشوند
در گروهي از بيماران ظرفيت حجمگيري مثانه كاهش يافته است و مثانه آنها مانند گذشته قابليت حجمگيري ندارد. به عنوان مثال در برخي موارد به دليل انسداد خروجي، بيمار در هر مرتبه نميتواند مقدار زيادي ادرار دفع كند و در نتيجه حجم زيادي از ادرار در مثانهاش باقي ميماند و موجب پر شدن زودرس مثانه ميشود. بنابراين در چنين شرايطي بيمار ناچار است دائم براي دفع ادرار به دستشويي برود، در حالي كه ميزان ادرار دفع شده كافي نيست.
در مواردي كه مثانه از بيرون تحت فشار است و حجم نميگيرد نيز ممكن است فرد با اين مشكل روبهرو شود. علاوه بر اين، وجود برخي بيماريها مانند انسدادهاي مزمن ادراري يا التهابهاي مزمن مثانه هم ميتواند موجب بروز اين مشكل شود. اين بيماران در طول روز و شب با مشكل تكرر ادرار روبهرو خواهند بود و ناچارند دائم به دستشويي بروند.
در گروه دوم از بيماران، تكرر ادرار ناشي از افزايش تحريكپذيري در مثانه است كه به علل متفاوتي ايجاد ميشود. عوامل مختلفي مانند بيماريهاي التهابي و عفوني در مثانه و التهاب پروستات و عفونت پروستات ميتواند موجب تحريكپذيري مثانه و در نتيجه، تكرر ادرار شود. در چنين شرايطي قبل از اين كه ظرفيت مثانه به حد كافي برسد بيمار احساس دفع ادرار خواهد داشت.
گروه ديگري از بيماران نيز ممكن است با مشكل تكرر ادرار به پزشك اورولوژی مراجعه كنند، در حالي كه در اصل دچار وسواس يا اضطراب هستند. در اين گروه هم مثانه قبل از اين كه به حد كافي پر شود، تحريك شده و بيمار دچار تكرر ادرار ميشود، اما اين گروه از افراد معمولا با مشكل تكرر ادرار شبانه روبهرو نيستند.
تكرر ادرار در كودكان
اغلب چنين تصور ميشود كه تكرر ادرار ميان خانمها شايعتر از آقايان است. بروز بيماريهاي عفوني ميان خانمها بيشتر از آقايان است. با توجه به اين مساله تكرر ادرار نيز ميان خانمها بيشتر خواهد بود، اما در سنين بالا، آقايان هم به دليل بيماريها و مشكلات پروستات در معرض اين مساله قرار ميگيرند، بنابراين در سنين بالا، تكرر ادرار ميان خانمها و آقايان به صورت يكسان بروز ميكند.
كودكان هم ممكن است دچار تكرر ادرار شوند
معمولا در بچههايي كه مشكلات آناتوميك دستگاه ادراري يا مشكلات عصبي مثانه دارند، تكرر ادرار نيز بروز خواهد كرد. همچنين اضطرابهاي كودكانه در دنياي اطفال هم ميتواند گاهي با تكرر ادرار نمايان شود. سنگهاي مثانه، بيماريهاي عصبي، ضايعات مادرزادي نخاعي يا مشكلاتي كه در سيستم عصبي مركزي وجود دارد نيز ميتواند كاركرد دستگاه ادراري را تحت تاثير قرار دهد.
در اين ميان مهمترين نكته اين است كه بدانيم هر گونه تغييري در وضع ادراري مهم است و بايد به آن توجه شود. ايجاد هر گونه اختلال در رفتار طبيعي ادراري فرد يا تغيير كردن الگوهاي ادراري نيازمند بررسيهاي تشخيصي دقيق است. پزشك اورولوژی در اين شرايط ميتواند با توجه به شدت تكرر ادرار، شرح حال بيمار و علائم همراه، اقدامات تشخيصي و درماني لازم را انجام دهد.
منبع: جام جم