جراحي پروستات

 

[sbu_post_image]

انواع جراحي های پروستات

امروزه جراحی پروستات مانند قدیم باز نیست یعنی در این روش برش جراحي نداریم البته امروزه هم اگر پروستات خيلي بزرگ باشد عمل جراحي به صورت “باز”میباشد و، قسمت بزرگ شده پروستات برداشته مي شود اين نوع جراحي، بهترين روش مي باشد و معمولاً خيلي موفقيت آميز است قبل از جنگ جهاني دوم، روشي را ابداع كردند كه اصطلاحاً به آن “تراشيدن پروستات از طريق پيشابراه” يا TURP گفته مي شود. امروزه تقريباً تمام عمل هاي جراحي پروستات به اين صورت انجام مي گيرد. يك وسیله لوله مانند از طريق پيشابراه به پروستات فرستاده مي شود. دوربيني كه در اين وسيله وجود دارد، کمک می کند تا جراح مشکل را ديده و با استفاده از جريان الكتريسيته قطعه قطعه آن را تراشيده و بيرون آورد و با استفاده از جريان الكتريسيته هرگونه خونريزي در آن محل را نيز بندمی آورد. پس از برداشتن قسمتهاي بزرگ شده پروستات، ادرار مي تواند به راحتي از آن عبور كند. . عمل جراحي حدوداً نيم ساعت طول مي كشد.

در صورتي كه بيمار بخواهدبااستفاده از يك دوربين که متصل به يك تلويزيون كوچك است مي تواند عمل جراحي را از طريق تلويزيون مشاهده نمايد.

عمل جراحي در حاليكه بيمار بيدار مي باشد با روش بي حسي نخاعی انجام مي گيرد گاهي نیز از بيهوشي عمومي استفاده مي شود. جراح سعي خود را مي كند كه به عضله تنگ كننده ا ي كه در زير پروستات قرار دارد آسيبي وارد نشود تا بعد از جراحي، بيمار بتواند كنترل ادرار داشته باشداما عضله تنگ كننده اي كه در اطراف قسمت خروجي مثانه قرار دارد با استفاده از اين روش، بريده ميشود،

امادگی قبل از جراحی پروستات

بیماربايد روز قبل از عمل جراحي در بيمارستان بستري شود. چند آزمايش خون و يك عكس راديوگرافي از قفسه سينه و معاينه كلي، از بیمارانجام مي شود. شمامیتوانید خودتان بين بيهوشي عمومي و بي حسي نخاعي، يكي را انتخاب نماييد اما اگر شما دچار يك بيماري ريوي هم باشید، بيهوشي عمومي براي شما توصيه نمي گردد.

این جراحی به این صورت است که بعد از عمل جراحيTURP وجود سوند در مثانه مي تواند كمي ناراحت كننده باشدو احساس پر بودن در مثانه حس می شود ، اما بیمار دردهايي كه در ساير جراحي ها وجود دارد را تجربه نخواهد كرد. اگر دردها شديد باشند، داروهاي مسكن تجويز خواهد شد .بیمار بعد از عمل جراحي TURP (تي.يو.آر.پي) معمولاً 4 يا 5 روز در بيمارستان بستری مي باشدچون در عمل جراحي TURP (تي.يو.آر.پي) هيچ برشي بر روي پوست ايجاد نمي شود، دردهاي بعد از عمل جراحي بسیاركمتر از ساير جراحي ها مي باشد.

بعد از جراحی پروستات

*کنترل درد با مسکن

*کنترل خونريزي

اكثر خونريزي ها در پايان عمل جراحي تحت كنترل در خواهند آمد اما مقداري خون ممكن است وارد ادرار شودبنابراین در طي يكي دو روز بعد از عمل جراحي، ادرار ممكن است كاملاً خون آلود باشد گاهي اوقات، اين خون لخته شده و جلوي سوراخ سوند را می گيردکه پزشك يا پرستار مي تواند با استفاده از يك سرنگ، اين لخته را پاك كندالبته پس از عمل جراحي، سوند (كاتتر) قرار داده شده در مثانه جهت تخلیه ادرارمعمولاً بعد از دو روز برداشته مي شود با خروج سوند از مثانه بیماربايد قارد باشد كه ادرار نمايد

*کمک جهت بازگشت به زندگي عادي

اغلب كنترل ادرار در اوايل براي شما مشكل خواهد بود. مخصوصا در طي يكي دو روز اولي كه سوند برداشته مي شودحتی دچار تكرر ادرارمی شويد و مجبورمی شويد كه بیشتربه توالت برويد و شما توسط يك فيزيوتراپيست (يا يك پرستار) تمريناتي را ياد می گیریدكه به كنترل ادرار كردن شما كمك می نمايد.

گرچه در عمل جراحي TURP هيچگونه برشي بر روي پوست نداریم كه احتياج به ترميم داشته باشد، اما خود پروستات داراي زخم بوده و چند هفته وقت لازم دارد تا زخمهايش التیام يابند

چند سفارش بعد عمل پروستات

* نوشيدن مقادير زياد آب و مايعات

*. بلند كردن اجسام سنگين ممنوع

*به مدت دو يا سه هفته رانندگي نكنيد

. *از انجام مقاربت هاي جنسي دراين مدت خودداري نماييد.

*،گاهی اوقات در ادرارتان تكه هايي از بافت رامی بينيد، گاهي اندكي خون در ادرارتا خونريزي شديدي هم ممكن رخ دهد دچار هراس و نگارني نشويد. مقدار زيادي آب و مايعات بنوشيد و در صورتي كه بعد از چند ساعت ادرار هنوز خون آلود بودبا جراح تماس بگيريد

*اگرلخته هاي خون در ادرار كردن اشكال ایجاد کرد به بيمارستان مراجعه كرده و يكي دو روزي سوند به شما وصل شود. گاهي اوقات علت اين خونريزي ها يك عفونت است كه در چنين مواردي، آنتي بيوتيكهاي مناسب توصیه مي گردد. . چنين خونريزيهايي معمولاً بهبود مي يابند

.*بعد از عمل جراحي پروستات، فشار و سرعت جريان ادراري اين افراد بسيار زياد مي شود بطوريكه موجب تعجب آنها مي گرددچرا که بزرگ شدن خوش خيم پروستات به تدريج و در طي چندين سال رخ مي دهد و مثانه آنها در طي اين مدت با فشار بيشتري كار مي كندپس، تكرر ادار وجود دارد و، بعد از عمل جراحي براي برطرف شدن اين علايم زمان زيادي لازم است یا هيچگاه به وضعيت طبيعي برنگردد زيرا اين وضعيت بيشتر به بالا رفتن سن و پيري مربوط است تا به اشكالات پروستات.

* ادرار از حفره اي كه در عمل جراحي پروستات ايجاد شده نشت میکندو قطره قطره آمدن ادرار دربیمار ایجاد مشکل می کند.که با كمي مراقبت مي توان در هنگام ادرار كردن، اين وضعيت را كنترل نمود.

*مشكلي كه پزشكان به آن “انزال معكوس” اصطلاحاً مي گويند تقريباً بعد از عمل جراحي هميشه اتفاق مي افتد. در اين موارد، در هنگام اوج فعاليت جنسي، مايعي (مني) خارج نمي گردد.و علت ان این است که در جراحي، عضله تنگ كننده اي كه در اطراف گردن مثانه و در بالاي پروستات قرار دارد، با بافت پروستات بريده مي شود و به همين علت در هنگام انزال، مايع مني به جاي اينكه به طور طبيعي به سمت بيرون بيايد به داخل مثانه مي رود. معمولاً ساير فعاليتهاي جنسي، طبيعي بوده و مشكلي در آنها وجود ندارد. اگر شما قبل از عمل جراحي از تكرر ادرار رنج مي بريد، ممكن است بعد از عمل جراحي دچار نشتي و قطره قطره آمدن ادرار هم بشويدبرای رفع این مشکل باید

*به طور موقت از قرصهايي استفاده نماييد

با انجام تمرينات خاصي مي توان عضله تنگ كننده اي كه در زير پروستات قرار داردو در طي عمل ضعيف شده را تقويت نمود و مشكل را برطرف كرد

*اگر اين مشكل به طور دايمي باقي بماند. دراین موارد مي توان با انجام يك عمل جراحي، اين وضعيت را اصلاح نمود

.*گاهي اوقات، نشتي و قطره قطره آمدن ادرار به دليل ناكافي برداشتن پروستات در هنگام عمل جراحي صورت مي گيرد. در چنين وضعيتي بايد دوباره اقدام به عمل جراحي پروستات (TURP) شود.

در کل افرادي كه تحت عمل جراحي تي.يو.آر.پي TURP قرار گرفته اند در ميان ساير بيماراني كه به اورورلوژيستها مراجعه مي كنند از رضايت بيشتري برخوردارند. اكثر آنها از انجام عمل جراحي، خوشحال و راضي هستند، اما تعداد كمي از آنها هم كه قبل از عمل جراحي، علايم خفيفي داشته اند از نتايج عمل جراحي رضايت نداشته و دچار مشكلات بيشري شده اند.

جراحي سرطان پروستات

اكثر افراد انتظار دارند كه با عمل جراحي و برداشتن تمام يا قسمتهايي از پروستات، سرطان آنها درمان شود.حال انکه سرطان پروستات تا وقتي به جاهاي ديگر بدن گسترش نيافته است به سختي تشخيص داده مي شود و در آن هنگام هم ديگر تنها با برداشتن پروستات نمي توان بيماري را معالجه نمود.در ضمن ، عمل جراحي برداشتن پروستات، فقط در بيماران با سنين كمتر و در مواردي كه دليلي وجود داشته باشد كه بدانيم سرعت رشد سرطان زياد مي باشد، انجام مي گردد.

مثلا سرطانهاي كوچك پروستات که خيلي به آرامي رشد مي كنند و حدود 10 سال طول مي كشد تا علايم خود را نشان دهند ویا يك شخص سالخورده (مثلاً 85 ساله) اين نوع از سرطانها كه خيلي به كندي رشد مي كنندو مشكل زيادي ايجاد نكرده رانبايد تحت عمل جراحي قرار داد، زيرا در سن آنها، تحمل عمل جراحي بسيار سخت مي باشد. به همين دليل معمولاً عمل جراحي فقط در مردان زير 70 سال توصيه مي شود، گرچه سن دقيق آن بستگي به وضعيت سلامت هر فردي متفاوت است.

منبع  تبیان

 

دکتر محسن وریانی

دکتر محسن وریانی متولد سال ۱۳۵۴ از منطقه چهاردانگه شهرستان ساری در استان مازندران است. تحصیلات ابتدایی و دبیرستان را در محل تولد سپری کردند. در سال 1373 با قبولی در رشته پزشکی وارد دانشگاه شهید بهشتی شدند. پس از اخذ مدرک دکترای عمومی و شرکت در امتحان تخصص در سال 1384 موفق به قبولی در رشته تخصصی جراحی کلیه و مجاری ادراری دانشگاه علوم پزشکی تهران گردید.

Call Now Buttonمشاوره و تماس
× مشاوره رایگان