جراحی اکستروفی مثانه

جراحی اکستروفی مثانه
جراحی اکستروفی مثانه
جراحی اکستروفی مثانه

جراحی اکستروفی مثانه


میتروفناف ( Mitrofanoff ) شایع ترین و تکامل یافته ترین نوع درمان اکستروفی مثانه است.

جراحی میتروفناف

جراحی میتروفناف برای بیمارانی است که در خالی کردن مثانه ی خود مشکل دارند. ( در فرآیند ادرار کردن. )

جراح شما جراحی میتروفناف را به این دلیل این پیشنهاد کرده که ممکن است برای شما روش درمانی مناسبی باشد. این یادداشت به شما جرئیات جراحی میتروفناف را توضیح خواهد داد؛ و در مورد اینکه چطور کار می کند و فردی با جراحی میتروفناف چگونه باید از آن مراقبت کند، صحبت خواهد کرد.

عمل جراحی میتروفناف

برای ساختن کانال میتروفناف و منفذ، شما به یک جراحی با استفاده از بیهوشی عمومی نیاز خواهید داشت.

جراح، آپاندیس شما را از محل طبیعی اش خارج کرده، تونلی ایجاد می کند که یک سر آن را به مثانه وصل می کند و انتهای دیگر آن را به دیواره ی بطنی (شکم)؛ و در ادامه مجرای کوچکی را به نام منفذ میتروفنآف ایجاد می کند. ( اگر آپاندیش شما وجود نداشت، این کار با بخش کوچکی از روده ی کوچک قابل انجام است.)

منفذ میتروفناف را می توان در پایین ترین سطح ممکن که هر لباس زیری را می پوشاند یا گاهی اوقات، در جای ناف قرار داد. منفذ، ورودی ای است برای کانال میتروفناف و یک کاتِتِر ( میله ای لوله ای شکل و نی مانند و باریک و معمولاً فلزی یا پلاستیکی که در پزشکی برای تخلیه ی ادرار یا مواد زائد مجراها استفاده می شود. از این به بعد از همان اصطلاح سوند و سوند گذاری معمول به جای کاتتر و کاتتر گذاری استفاده می شود.)، از درون کانال به طرف مثانه عبور می کند تا آن را از ادرار خالی کند.

کانال میتروفناف از طرف مثانه یک طرفه است و این بدان علت است که نباید نشتی ادرار داشته باشیم.

بعضی از افراد نیز همزمان در هنگام انجام این جراحی، اقدام به بزرگ کردن مثانه ی خود می کنند.

قبل از عمل جراحی اکستروفی مثانه

شما ممکن است یک یا دو روز قبل از جراحی اکستروفی مثانه در بیمارستان بستری شوید. این کار برای این است که از سلامت شما برای جراحی اکستروفی مثانه اطمینان حاصل کنند.

گاهی لازم است روده را قبل از عمل، برای اطمینان از تمیز بودن، خالی کنند، به خصوص وقتی شما قصد بزرگ تر کردن مثانه را داشته باشید.

این کار با تغییر دادن غذای شما و دادن دارویی به شما برای خالی کردن روده صورت می پذیرد.

بعد از جراحی اکستروفی مثانه

شما توانایی خوردن و نوشیدن را بلافاصله بعد از عمل نخواهید داشت اما باید چند روز بعد از عمل جراحی اکستروفی مثانه ، خوردن غذای طبیعی را آغاز کنید. ماندن شما در بیمارستان، معمولاً چیزی بین سه تا پنج روز بعد از عمل جراحی اکستروفی مثانه ادامه دارد. بعد از جراحی اکستروفی مثانه ، یک سوند به مدت چهار تا شش هفته در منفذ ایجاد شده می ماند. کیسه ای محتوای سوند را خالی می کند بنابراین مثانه در تمام این مدت خالی از ادرار خواهد بود. این کار رها شدن از مجرا خوانده می شود.

چهار تا شش هفته بعد از جراحی اکستروفی مثانه ، شما باید برای یک تا دو روز به بیمارستان بازگردید. شما باید رد کردن سوند را از طریق منفذ میتروفناف به مثانه بیاموزید. این کار سوند گذاری خوانده می شود. پرستار متخصص در اولین سوند گذاری شما را یاری خواهد رساند. ما متوجه این هستیم که شما ممکن است در بار اول انجام این کار احساس نگرانی کنید، اما سوند گذاری عموماً دردناک نیست و ساده و سریع انجام می شود. مثل خیلی از توانایی ها، تمرین می خواهد. بیشتر مردم، هر سه یا چهار ساعت در روز سوند می زنند اما احتیاجی به این کار در شب نیست.

چگونگی انجام سوند گذاری

این کار در میتروفناف عملیات تمیزی است، هر بار که سوند می زنید نیاز به یک سوند تمیز یا سوندی جدید خواهید داشت.

روش انجام کار بدین صورت است:

· دستانتان را با آب و صابون بشویید و سوندتان را به روشی که قبلاً دیده اید آماده سازید.

· سوند را به تدریج درون مجرا فرو برده وخاطر جمع شوید که به اندازه کافی درون مجرا رفته و به مثانه رسیده است تا خالی کردن ادرار را شروع کنید.

· وقتی خالی شدن ادرار تمام شد، سوند را به میزان یک سانتیمتر یا بیشتر فشار دهید تا از خالی شدن کامل مثانه مطمئن شوید.

· سپس آرام سوند را با تاب دادن آن خارج کنید.

· بعضی از سوند ها قابلیت شستشو و نگهداری در یک محفظه برای استفاده مجدد را دارند اما برخی دیگر یکبار مصرف بوده و باید دور انداخته شوند.

· دوباره دستانتان را بشویید.

 مراقبت از میتروفناف

در همه نوع جراحی، امکان پیشامد مشکل وجود دارد. تعداد کمی از بیماران ممکن است اندکی بی اختیاری ادرار ( نشتی ادراری ) را تجربه کنند.

گاهی سوند گذاری درون منفذ مشکل می شود. ممکن است منفذ سفت تر شود، که آن را تنگی مجرا میخوانند. گذاشتن یک درپوش کوچک به مدت سه ماه بعد از جراحی اکستروفی مثانه می تواند از این مشکل جلوگیری کند. اگر منفذ تنگ شد، موضوع مهمی است و فوراً با دکتر یا پرستار مخصوص خود تماس حاصل کنید. این مشکل را با گذاشتن سوند درون مجرا به مدت یک یا دو هفته میتوان حل کرد. اگر این راه حل به کار نیامد، منفذ نیاز به گشاد شدن زیر بیهوشی عمومی دارد. اگر نمی توانید سوند را اصلاً عبور دهید، معطل نکنید، در این حالت به احتمال زیاد به عمل فراخ کردن مجرا زیر بیهوشی نیاز خواهید داشت.

دو مشکل دیگر نیز وجود دارد که یکی مشکل شدن تخلیه کامل مثانه است و دیگری، رفلکس یا برگشت ادراری.

عوارض جراحی اکستروفی مثانه

· مشاهده خون درون ادرار

· ادرار بدبو

· درجه حرارتی که موجبات لرزیدن یا عرق ریختن شود

· مشکل در تخلیه هرنوع ادرار

· نشتی ادرار از مجرا یا منفذ در صورتی که قبلاً دیده نشده باشد

· درد قسمت هایی از پشت یا شکم

هرگز سوندگذاری را در طول روز بیش از چهار ساعت به تعویق نیندازید. مثانه ی شما ممکن است بیش از حد پر شده و خطر جدی ای است که مثانه ی شما را در صورتی که جراحی ای برای بستن گردن مثانه انجام داده باشید، آن را در معرض انفجار قرار می دهد.

توصیه می شود که پلاک هشدار دهنده ی پزشکی بیندازید تا افراد شاغل در پزشکی را از میتروفناف خود آگاه سازید. پرستار متخصص می تواند در مورد اینکه چطور یکی از آنها را بخرید، کمکتان کند.

منبع : bladderexstrophy

دکتر محسن وریانی

دکتر محسن وریانی متولد سال ۱۳۵۴ از منطقه چهاردانگه شهرستان ساری در استان مازندران است. تحصیلات ابتدایی و دبیرستان را در محل تولد سپری کردند. در سال 1373 با قبولی در رشته پزشکی وارد دانشگاه شهید بهشتی شدند. پس از اخذ مدرک دکترای عمومی و شرکت در امتحان تخصص در سال 1384 موفق به قبولی در رشته تخصصی جراحی کلیه و مجاری ادراری دانشگاه علوم پزشکی تهران گردید.

Call Now Buttonمشاوره و تماس
× مشاوره رایگان