عمل جراحي IVF يا لقاح خارج رحمي
از سال 1978 پيشرفت چشمگيري در درمان ناباروري پيدا شده است. امسال هم كسي كه اين طرح درماني را ارائه داد برنده جايزه نوبل پزشكي شد، مفهوم اين روشها اين بود كه بتوانند خارج از محيط بدن هم بتوانند سلولهاي جنسي زن و مرد را به هم برسانند تا نطفه تشكيل شود. اين گروه موفق شدند با تحريك تخمكگذاري در خانمها، تعدادي زيادي تخمك آزاد كنند. به صورت طبيعي در هر ماه يك تخمك در بدن زن آزاد ميشود و اگر بتوانيم با دارو آن را چند برابر كنيم، شانس باروري را بيشتر ميكنيم.
درنهايت موفق شدند تخمكها را بيرون بياورند و بيرون از بدن با اسپرم تركيب كنند. اين تركيب، جنين را به وجود آورد. بعدها اين امكان را پيدا كردند كه جنين را دوباره به داخل بدن زن منتقل ميكنند. اين روش امروزه به عنوان IVF يا لقاح خارج رحمي شناخته ميشود.
اين توانايي، ما را قادر ساخت آقاياني با تعداد اسپرمهاي كم يا حتي خانمهايي كه لولههاي انتقالدهنده تخمك آنها مشكل دارد، بتوانند بچهدار شوند. اين روشي است كه در آن، افرادي كه به روشها ديگر قادر به بچهدار شدن نبودند، بتوانند صاحب بچه شوند، اين روشها مسائل حقوقي و اخلاقي جديدي به همراه دارد. خانمها قبلا به علت ناباروري مردان ميتوانستند طلاق بگيرند.
دادگاه از ما سوال ميكند آيا اين فرد قابليت باروري دارد يا نه و ما پاسخ ميدهيم به صورت طبيعي، توانايي بارورسازي ندارد ولي با اعمال جراحي امكان باروري براي او وجود دارد، فقط بايد خرج كند، همت كند و همسرش را راضي كند تا اين كار را انجام دهد.
اگر خانمي تخمك نداشت آيا امكان اهدا تخمك از فرد ديگري وجود دارد؟ آيا ميشود مانند افرادي كه كليه اهدا ميكنند تخمك هم اهدا كرد؟
اهدا تخمك، در بسياري از نقاط جهان امكانپذير است. براي مثال خانمي كه دچار يائسگي زودرس شده يا اصلا تخمك ندارد ميتواند از تخمك اهدايي استفاده كند. اينجاست كه مادر « بيولوژيك» و مادر «قانوني» متفاوت ميشوند، يعني يك نفر نسخه ژنتيك و تخمكها را ميدهد و يك نفر ديگر مادر قانوني اين كودك حساب ميشود يا صاحب رحم، اين مادر است و جالب است در شرع و قانون ما بسياري از اين مواد پيشبيني شده است، بهخصوص در شرع.
اهدا جنين
اگر مردي اسپرم نداشت و مايل هم نبود از اسپرم اهدايي استفاده كند، ميتواند از جنين فرد ديگري استفاد كند.
در قديم سنت براين بودكه اگر مردي صاحب فرزند نميشد، برادر او فرزندي به دنيا ميآورد و از همان بدوتولد، اين نوزاد را به برادر بدون فرزند ميداد تا پرورش دهد. اين كار اكنون امكانپذير شده با اهدا جنين، يعني از زمان تشكيل جنين آن را اهدا ميكنند. جنين در محيط آزمايشگاهي تشكيل و به بدن خانم منتقل ميشود.
ویتامینها و باروری
خانمهاي بارداري كه سقطهاي مكرر دارند و امكان نگهداري جنين در بدن خود را ندارند، آيا ميشود از مادر رضايي براي آنها استفاده كرد و رحمي را به عنوان نگهدارنده براي اين چنين درنظر گرفت؟
بله، اين امكان وجود دارد كه يك جنين، حامل ژنتيك پدرومادر خودش باشد ولي در رحم شخص ديگري پرورش يابد، يعني از روش رحم جايگزين استفاده كرد اگر به اين روشها دقت كنيم به سوال ابتدايي بحث ميتوان پاسخ « آري» داد كه بله، ناباروري از بين رفته است. ولي به شرط آنكه مردم به استفاده از اين روشها راضي باشند و از آنها استفاده كنند. مادر و پدر بيولوژيك و مادر و پدر قانوني ممكن است با هم متفاوت باشند.
حالا پيشرفت علم به اندازهاي است كه ميتوانيم متوجه شويم جنيني كه منتقل ميشود، جنين دختر است يا پسر، حتي اين امكان به والدين داده ميشود كه جنين منتقل شده را انتخاب كنند. اگرچه در اخلاق انتخاب جنسيت، موردبحث بسيار است ولي از آنجاكه انتقال بعضي از بيماريهاي ژنتيك از طريق دخترهاست و انتقال بعضي از بيماريها از طريق پسرها ممكن است در زوجهايي كه مستعد اين بيماري باشند ميتوان با تشكيل جنين خارج از بدن و فرستادن يك سلول براي بررسي و تشخيص بيماريهاي ژنتيك يا دختر و پسر بودن آن، جنين دلخواه و سالم را منتقل كرد. به شرط اينكه اين كار مورد علمي يا قانوني برايش وجود داشته باشد. پس روشهاي جديد به حيطهاي از حيات وارد شده كه قبلا ناشناخته بوده و ميتوان با مشاورههاي پزشكي و موردي زوجهاي نابارور بتوان براي بچهدار شدن كه حق طبيعي و الهي آنهاست، تلاشي انجام داد.
رژيم غذايي و باروري
ديده شده بعضي از موادغذايي كه راديكالهاي آزاد توليد ميكنند بر باروري اثر منفي دارند و برعكس مواد غذايي كه جلوي راديكالهاي آزاد را ميگيرند بر باروري اثر مثبت دارند. مثلا ويتامين E و C اثرات مثبتي بر اسپرمسازي دارند، آن هم به دليل كنترل راديكالهاي آزاد.
عمل وازكتومي و ناتوانی جنسی
افرادي كه عمل وازكتومي انجام دادهاند تصور ميكنند توان جنسيشان كم شده است در حاليكه اينطور نيست! افرادي كه از لوازم پيشگيري استفاده ميكنند هم همينطور.
رژيم غذايي و تعيين جنسيت
ايجاد جنين دختر يا پسر، به كروموزوم X يا Y وابسته است. برررسيها نشان داده در محيطهاي خاصي كروموزوم X بيشتر از بين ميرود و در محيطهاي ديگري، كروموزومهاي Y بيشتر از بين ميرود. محيط اسيدي و استرس كروموزومهاي Y را از بين ميبرد چون ضعيفتر هستند. به همين دليل بعضي موادغذايي را براي ايجاد محيط قليايي يا اسيدي توصيه ميكنند، ولي هيچكدام از اين روشها، روشهاي صددرصدي نيستند. در اين مورد تجربه علمي مشخصي وجود ندارد و بيشترين عاملي كه در تعيين جنسيت جنين نقش دارد، ميزان كروموزومهاي X و Y هنگام لقاح خارج از رحم و بيرون از محيط بدن است.
منبع : bartarinha